Tujina

V Kursku razglašene izredne razmere, ukrajinske sile naj bi napredovale

Sudža, 08. 08. 2024 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V ruski regijio Kursk, kjer se je zgodil redek čezmejni napad ukrajinske vojske, so razglasili izredne razmere. Vršilec dolžnosti regionalnega guvernerja Aleksej Smirnov je dejal, da je bila ta poteza nujno potrebna za "odpravo posledic vstopa sovražnih sil". Od začetka vdora naj bi bilo namreč ubitih najmanj pet civilistov in ranjenih 31, med njimi tudi šest otrok.

Nepričakovani vdor Ukrajine v rusko regijo Kursk se nadaljuje, ruski predsednik pa je sklical sestanek z najvišjimi uradniki na področju obrambe. Po poročanju ruskih vojaških blogerjev naj bi ukrajinske sile napredovale proti severu, morda celo okoli 15 kilometrov od meje, ob avtocesti severno od obmejne vasi Sverdlikovo in v bližini pomembnega vozlišča za prenos zemeljskega plina. 

Ruski predsednik Vladimir Putin sklical sestanek
Ruski predsednik Vladimir Putin sklical sestanek FOTO: AP

V sredo zvečer je tudi ukrajinski poslanec Oleksij Hončarenko poudaril, da je ukrajinska vojska vzpostavila nadzor nad plinskim vozliščem Sudža, ki je glavni plinski objekt, ki sodeluje pri tranzitu zemeljskega plina iz Rusije v EU prek Ukrajine. Ta tranzit se je tudi med vojno nadaljeval, gre namreč za edino vstopno točko za ruski plin v EU. Hončarenko je na družbenih omrežjih zapisal, da sicer ni prepričan, kakšen je "načrt" nadaljnjega vdora, a da bo to "pokazalo Evropejcem in Američanom, da je Rusijo mogoče in treba napasti". 

"Svetu kažemo, da se ne sme bati eskalacije ali Putinovega odziva. Reakcije ni," je dejal. "Prvič po drugi svetovni vojni je rusko ozemlje, ki je mednarodno priznano, zasedeno in Putin se ni obrnil k jedrskim raketam in tako naprej." Po njegovih besedah bo vdor tudi Rusijo prisilil, da premakne svoje enote v regijo, to pa bi posledično zmanjšalo število napadov v vzhodni Ukrajini. 

Izredne razmere v regiji Kursk trajajo od 7. avgusta, operativne razmere pa ostajajo težke, je potrdil Smirnov. Več tisoč civilistov je bilo evakuiranih, 300 ljudi pa je bilo čez noč nastanjenih v začasnih bivališčih, poroča Guardian.

Načelnik ruskega generalštaba Valerij Gerasimov je dejal, da je bilo napredovanje v regiji Kursk ustavljeno, ruske sile naj bi še naprej "uničevale nasprotnika na območjih neposredno ob rusko-ukrajinski meji". Po njegovih besedah se ukrajinske sile trudijo zavzeti območje okoli mesta Sudža, a ruske sile območje uspešno branijo.

Vendar je tudi tokrat resnica morda malce prirejena, provojni ruski kanali na Telegramu namreč pišejo o povsem drugačnem scenariju, razmere naj ne bi bile tako stabilne, kot trdijo ruski generali s Kremljem na čelu.

Eden izmed vojaških blogerjev je razmere v Sudži in bližnjem Korenovu opisal kot težke, drugi je dejal, da se razmere znatno slabšajo in da ukrajinske formacije vztrajno napredujejo proti mestu. BBC teh trditev ni mogel neodvisno preveriti. Okrepljena naj bi bila sicer varnost jedrske elektrarne Kursk, ki leži približno 70 kilometrov severovzhodno od mesta Sudža, je sporočila ruska nacionalna garda. 

Rusko obrambno ministrstvo je sicer sporočilo, da se operacije z namenom uničenja ukrajinskih vojaških enot v obmejni regiji Kursk z zračnimi napadi in topništvom nadaljujejo. Ministrstvo je pri tem zagotovilo, da bo preprečilo poskus ukrajinskih sil, da prodrejo globoko na ozemlje Kurska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je sicer danes za vdor obtožil Moskvo, ne da bi prevzel neposredno odgovornost za najresnejši napad na rusko ozemlje v zadnjih mesecih, poroča AFP. Kot je na družbenih omrežjih dejal Podoljak, je glavni vzrok vsakršne eskalacije, vojaških akcij in prisilnih evakuacij, tudi na ozemlju Rusije, ruska agresija na Ukrajino.

Kot so sporočili iz Bele hiše, naj vsekakor ne bi bili seznanjeni s tem napadom, prav tako naj ne bi ničesar vedeli o ukrajinskih ciljih, bodo pa po hitrem postopku vzpostavili stik z ukrajinsko vojsko. Je pa tiskovni predstavnik John Kirby poudaril, da se omejitve Washingtona glede tega, kako in kje lahko Ukrajina uporablja orožje, ki ga dobavljajo ZDA, nikakor niso spremenile. 

Vojaški analitiki v dvomih

Ukrajinske sile so že nekaj časa preobremenjene, zmanjkuje jim tudi osebja, zato se mnogi vojaški analitiki sprašujejo, ali je bilo smiselno izvesti takšen čezmejni napad. Kritiki v Ukrajini namreč trdijo, da takšni napadi nimajo dolgoročnega vojaškega namena, sodeč po napadu iz meseca marca, ko so protikremeljske ruske skupine napadle Belgorod in Kursk, vendar bile zelo hitro ustavljene.

Kot poroča Washington Post, se analitiki sprašujejo, zakaj se je Kijev odločil odpreti novo fronto, ko pa njihove sile vztrajno izgubljajo teren v vzhodni ukrajinski regiji Doneck. Ruske sile so prav tako napredovale okoli strateškega središča Pokrovsk. 

Zelenski: Rusija bi morala čutiti posledice vojne

Rusija je v Ukrajino pripeljala vojno in bi morala tudi sama čutiti posledice tega, kar je storila, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ukrepe ukrajinske vojske označil za učinkovite, pri čemer nedavnega vdora v rusko regijo Kursk ni omenil. Hkrati je Rusijo znova pozval k udeležbi na drugem mirovnem vrhu o Ukrajini.