Tujina

Izrael asfaltiral ključno cesto vzdolž južne meje v Gazi, v Libanonu nove žrtve

Bejrut, 08. 09. 2024 09.46 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Pred dnevi so se pojavili posnetki izraelskega asfaltiranja ključne ceste vzdolž južne meje v Gazi, kar nekateri razumejo kot dokaz, da se izraelske sile z omenjenega ozemlja kmalu še ne nameravajo umakniti. Medtem so bili v izraelskem raketnem napadu v soboto na jugu Libanona po navedbah libanonskih zdravstvenih oblasti ubiti trije reševalci, dva pa ranjena. Tamkajšnja šiitska milica Hezbolah je v odgovor obstreljevala izraelsko ozemlje. Izraelska vojska pa je sporočila, da so njene letalske sile davi napadle vojaške cilje Hezbolaha na jugu Libanona.

Pri britanskem BBC-ju so analizirali satelitske posnetke in ugotovili, da so med 26. avgustom in 5. septembrom na strateško pomembnem odseku na meji med Gazo in Egiptom položili več kot šest kilometrov asfalta od obale proti notranjosti. 

S posnetkov je razvidno, da so gradbena dela na dvopasovnici potekala tudi ponoči. Cesta sicer poteka le nekaj metrov stran od ograje in leži na območju, kjer je bil tudi edini prehod med Gazo in Egiptom, od koder so dostavljali pomoč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Filadelfijski koridor je v celoti dolg slabih 13 kilometrov in poteka ob meji z Egiptom od mejnega prehoda Kerem Shalom do Sredozemskega morja. Izrael se je z omenjenega območja leta 2005 umaknil, ko so iz Gaze umaknili svoje enote. Letos v začetku maja pa so njihove sile zopet vstopile in prevzele nadzor, v okolici pa z eksplozivi in stroji uničili številne zgradbe. V eni od vasic naj bi izraelska vojska sedaj vzpostavila tudi svojo bazo, še navaja BBC. 

Filadelfijski koridor pred asfaltiranjem.
Filadelfijski koridor pred asfaltiranjem. FOTO: Profimedia

Izraelski premier Benjamin Netanjahu sicer že dlje časa vztraja, da naj izraelske varnostne sile ohranijo nadzor na meji med Gazo in Egiptom – nad tako imenovanim filadelfijskim koridorjem, kjer sedaj poteka asfaltiranje, in velja za eno ključnih strateških točk. 

V izraelskem napadu v Libanonu ubiti trije reševalci

Kot so še zapisali v sporočilu izraelske vojske, so izvedli niz napadov na tarče na območju Aitaruna, Marun el Rasa in Jaruna, poleg tega pa prestregli več izstrelkov, ki so bili ponoči iz Libanona izstreljeni proti izraelskemu ozemlju.

Hezbolah je navedel, da je zgodaj davi obstreljeval mesto Kirjat Šmona na severu Izraela kot odgovor na napade Izraela, zlasti napad, v katerem so bili ubiti reševalci v vasi Frun na jugu Libanona. Libanonsko ministrstvo za zdravje je v soboto sporočilo, da so bili v omenjenem napadu ubiti trije reševalci, dva pa ranjena, eden od njiju kritično.

Tarča napada je bila po navedbah ministrstva libanonska ekipa civilne zaščite, ki je gasila požare, nastale zaradi nedavnih izraelskih napadih, medtem ko je izraelska vojska v zvezi s tem napadom pojasnila, da je "odstranila teroriste" gibanja Amal, ki je zaveznik Hezbolaha v Frunu.

Libanonski premier Nadžib Mikati je napad obsodil in v izjavi dejal, da je "ta nova agresija na Libanon očitna kršitev mednarodnih zakonov".