Tujina

V Iowi začela veljati skoraj popolna prepoved splava

Des Moines, 30. 07. 2024 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Iowa je v ponedeljek začel veljati zakon o prepovedi splava po šestem tednu nosečnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prej je bil v zvezni državi na ameriškem srednjem zahodu splav dovoljen do 20. tedna nosečnosti. Po novem je dovoljen le do šestega tedna nosečnosti. Izjema velja za primere posilstva ali incesta. Umetna prekinitev nosečnosti ostaja dovoljena tudi takrat, ko bi bilo v primeru nadaljevanja nosečnosti ogroženo zdravje in življenje nosečnice ali kadar ima plod tako velike nepravilnosti, da bi se otrok rodil mrtev.

V državah s podobnimi prepovedmi so se tovrstne izjeme pogosto izkazale za neučinkovite, saj bolnišnice in zdravniki ne želijo tvegati pregona, zato so ženske prisiljene poiskati pomoč zunaj države.

Demokratska kandidatka na shodu za pravico do splava
Demokratska kandidatka na shodu za pravico do splava FOTO: AP

Vrhovno sodišče ZDA je po zaslugi treh konservativnih sodnikov, ki jih je na položaj imenoval bivši predsednik ZDA in sedanji predsedniški kandidat republikancev Donald Trump, leta 2022 ukinilo pravico do splava po vsem ozemlju ZDA in odločitev o tem dalo v roke zveznim državam.

Iowa je splav prepovedala lani, a je prvostopenjski sodnik to odločitev zadržal. Vrhovno sodišče Iowe je nato konec junija letos tesno s štiri proti tri razveljavilo prepoved uveljavljanja zakona in s tem prepovedalo splav po šestem tednu nosečnosti.

Prepoved splava v Iowi je po poročanju AFP postala tudi ena od pomembnih tem kampanje pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA.

"Davi se je več kot 1,5 milijona žensk v Iowi zbudilo z manj pravicami, kot so jih imele sinoči zaradi še ene Trumpove prepovedi splava," je na družbenem omrežju X zapisala podpredsednica ZDA in najverjetnejša predsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris.

Od ukinitve pravice do splava po vseh ZDA je tako doslej strožje standarde za umetno prekinitev nosečnosti, od popolnih prepovedi do zgodnejših omejitev za splav, uvedlo 22 ameriških zveznih držav.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
30. 07. 2024 13.46
+2
Spet se politika vtika v ženska telesa. Pravico nad telesom ima le vsak posameznik, ne glede na spol. Splav mora biti dovoljen in pika.
gozdar1
30. 07. 2024 13.40
+2
Važno, da imajo 2 amdma in puške.
Razumnež
30. 07. 2024 11.22
-2
Za nestrpneže še par dejstev.... V Franciji je npr. dovoljen umor nerojenega do njegovega 16. tedna. V Iowi je bilo ubijanje do zdaj dovoljeno do 20. tedna... Recimo v Sloveniji pa davkoplačevalci to hočeš nočeš podpiramo do 10. tedna. V Kanadi pa recimo lahko morijo kadarkoli se jim to pač zazdi ustrezno.... nimajo neke starostne meje. (morda bi lahko podaljali še za teden dni po porodu, če jim morda barva oči ne bi bila všeč)
Razumnež
30. 07. 2024 11.30
-2
Se opravičujem... za Kanado je odvisno katera pokrajina....Torej ni neomejeno, ampak je najstarejša starost 24 tednov.... Otroku v vašem trebuhu popolnoma nič ne manjka. V 24. tedna nosečnosti so njegova čutila že »v pozoru« in vedno bolj se odziva na zvoke, ki jih sliši v maternici. Pravzaprav je zdaj prav fiksiran na določene zvoke in se nanje odziva, še posebej to velja za materin glas, ki je zanj prvih nekaj let življenja še posebej pomemben in glavni dražljaj. Pred nekaj leti so znanstveniki odkrili, da je prvi krik novorojenčka po rojstvu zelo podoben maminemu glasu, kar jasno kaže na to, kako zelo intenziven je stik med otrokom in mamo – prvim človeškim bitjem, s katerim je otrok v stiku. To je del otrokove čustvene vezi z mamo, osebo, ki je zanje vir hrane in ljubezni, ki jo potrebujejo od prvega trenutka svojega življenja zunaj maternice. Ne razvija pa se le otrokov sluh, ampak tudi okus. Poleg kislih, grenkih in slanih snovi, ki so mu poznane že iz plodovnice, otrok zdaj prepozna tudi sladke snovi. To je začetek sladkosnednosti, ki je zelo opazna prvih nekaj let otrokovega življenja, pomeni pa, da je ljubezen do sladke hrane pravzaprav prirojena. Že v prazgodovinskih časih je bila to prednost, saj so ljudje sladke stvari enačili z nestrupenimi oziroma neškodljivimi in visoko energijskimi in so bile torej pomembne za preživetje. Poleg tega je tudi otrokova prva hrana, to je materino mleko, sladkega okusa. Novorojenčki potrebujejo sladkor v mleku (laktozo), da lahko sami s pomočjo inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka, uravnavajo svojo telesno temperaturo.
Razumnež
30. 07. 2024 11.32
-2
No... V 24 tednu ima skorajda vse.... Samo davčne in EMŠO nima.... aja pa pravice do življenja.
Ana15
30. 07. 2024 10.47
+0
Srednji vek dobro jutro spet.
Razumnež
30. 07. 2024 11.05
+0
Takih barbarskih dejanj v srednjem veku niso počeli.
SDS_je_poden
30. 07. 2024 13.45
+0
Razumnež seveda ne, ker splava niso poznali, so se pa drugače znebili novorojencev, na bolj okruten način.
Razumnež
30. 07. 2024 10.29
-2
Verjamem, da se zagovorniki nekih nepomembnih pravic (glede na pravico do življenja) s tem ne boste želeli ukvarjati, pa vseeno.... Preberite si, kaj vse nerojeni ČLOVEK počne v 20. tednu....
Razumnež
30. 07. 2024 10.29
-2
Otrok se zdaj uri v motoriki in z obračanjem ali delanjem salt povzroča valovanje plodovnice. Ko otrok tekom nosečnosti raste, se količina plodovnice veča in ga tako varuje, če karkoli pritiska na vaš trebuh. Otrok z rokami dela gibe in se tako uri v premikanju in plazenju, kar bo zelo pomembno po rojstvu, saj otrok takrat seže po materinih dojkah, da bi prišel do hrane in spodbudi tvorjenje mleka. Čeprav po rojstvu novorojenčka običajno takoj dajo materi v naročje, je ta refleks še vedno ključni del otrokovega razvoja. Plazenje in seganje dojenčkov po materinih dojkah, je ključen človeški instinkt že od začetka razvoja človeške vrste in je tudi dandanes v našem civiliziranem svetu še vedno pomembno, saj otrokom prvih nekaj tednov oziroma mesecev zunaj maternice pomaga pri širjenju nabora novih gibov in urjenju v njih. V 20. tednu nosečnosti se pri otroku začnejo razvijati obrvi, ki jih bo imel celo življenje. Lahko tudi že premika veke, čeprav bodo naslednjih par tednov ostale zaprte. Ta teden nosečnosti zaznamuje tudi razvoj otrokovega spomina. Določene zvoke ali glasbo, ki jih bo od sedaj naprej slišal v maternici, bo prepoznal po rojstvu. V večernih urah mu zato lahko zapojete ali predvajate kakšno uspavanko, ki jo bo kasneje izven maternice prepoznal in ob njej mogoče tudi lažje zaspal. Če boste imeli med 19. in 21. tednom ultrazvočni pregled, si bo ginekolog natančno ogledal otrokove okončine in notranje organe. Otrokovo majceno srce in njegovo utripanje bo jasno razpoznavno in tudi njegovi možgani so že razviti do te mere, da se bodo jasno videli najpomembnejši možganski predeli. Ginekolog bo preveril tudi, ali so anatomske značilnosti ledvic ustrezne in ali črevesje omogoča prehajanje snovi.
Razumnež
30. 07. 2024 10.17
-2
Lahko bi bil naslov tudi takšen: "V Iowi začela veljati skoraj popolna pravica nerojenih do življenja."
SDS_je_poden
30. 07. 2024 13.45
+1
Nimaš pravic, dokler se ne rodiš. Ne tumbaj v tri dni.
veneti
30. 07. 2024 08.21
+3
to bo še smeha omg to bo pestro letos