Tujina

Obilno deževje v Grčiji: v manj kot 24 urah padlo več kot 700 litrov dežja

Atene, 08. 09. 2023 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L., A.K.
Komentarji
6

V Grčiji, kjer so katastrofalne poplave po najnovejših podatkih ta teden zahtevale deset življenj, so številne vasi še vedno odrezane od sveta. Reševalci si medtem še vedno prizadevajo spraviti na varno prebivalce poplavljenih krajev. Kot je dejal tiskovni predstavnik gasilcev, so doslej rešili že skoraj 2000 ljudi.

V zadnjih 24 urah so na območjih poplav našli tri mrtve - dve starejši ženski in starejšega moškega. Kasneje so našli še tri mrtve, s čimer se je število smrtnih žrtev neurja Daniel, ki je prizadel predvsem osrednji del Grčije, povečalo na deset.

Vseh deset so zabeležili v Tesaliji, oblasti pa se bojijo, da bo število še naraslo. Poleg tega pogrešajo najmanj štiri ljudi, je na novinarski konferenci povedal minister za civilno zaščito Vasilis Kikilias.

Po navedbah gasilcev po vodni ujmi pogrešajo še najmanj šest ljudi, večinoma na območjih Magnezije in Kardice v Tesaliji.

Reševalci si medtem prizadevajo evakuirati prebivalce poplavljenih območij. Do vasi, ki so še odrezane od sveta, pa se gasilci med drugim skušajo prebiti tudi s helikopterji in reševalnimi čolni. Doslej so rešili že skoraj 2000 ljudi, od tega več sto danes.

Številne starejše in bolne, pa tudi nosečnice in majhne otroke, so po poročanju grških medijev s helikopterjem prepeljali na športno igrišče v mestu Kardica. Mnogi med njimi so bili na koncu z močmi, nekateri niso jedli že več dni, številni pa že več dni niso prejeli zdravil, ki jih morajo redno jemati. Mnogi so jokali, se zahvaljevali gasilcem in pripovedovali o svojih izkušnjah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so v četrtek sporočili gasilci, so v zadnjih dneh s čolni evakuirali tudi skoraj 200 turistov, ki so obtičali na gori Pelion.

Pristojne oblasti so zgodaj davi izdale opozorilo za mesto Larisa v osrednji Grčiji. Gladina reke Pinios je po pisanju grškega dnevnika Katimerini dosegla 9,5 metra, medtem ko je običajno okoli štiri metre. Gasilci so pred morebitnim poplavljanjem reke evakuirali več okrožij mesta.

Grška državna meteorološka služba je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer danes razglasila konec neurja Daniel, ki je med ponedeljkom in četrtkom Grčiji prineslo rekordne količine padavin, še posebej v regiji Tesalija v osrednjem delu države. Ponekod je v manj kot 24 urah padlo več kot 700 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več, kot ga na območju v povprečju pade v letu dni.

Meteorološka služba Meteo pa je danes objavila zemljevid, ki prikazuje obseg poplav. Iz njega je razvidno, da so razmere še posebej dramatične v občini Kardica, ki je videti kot veliko jezero. Po navedbah hidrologov je bilo poplavljenih skupno približno 72.000 hektarjev površin.

Škodo zaradi poplav je sicer za zdaj težko oceniti. Več območij, kot je regija Tesalija, ki velja za žitnico Grčije, je še poplavljenih, v pristaniškem mestu Volos pa je še vedno veliko blata, ki so ga s seboj prinesle poplavne vode.

Grški premier Kiriakos Micotakis, ki je danes obiskal Kardico, je ujmo označil za "ekstremen pojav" in "naravno nesrečo brez primere". Po njegovih besedah bo vlada v Atenah storila vse, kar je v človeških močeh, da bi pomagala prizadetim prebivalcem.

"Našli bomo denar, pa naj gre za nacionalna ali evropska sredstva," je dejal in pojasnil, da razume jezo ljudi, potem ko se je vlada soočila s kritikami, da poplav ni predvidela oziroma se nanje ni dovolj hitro odzvala. "Naša prednostna naloga je reševanje ljudi," je še poudaril.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlexReal
08. 09. 2023 19.19
-2
Pogrešam tiste "strokovnjake", ki še vedno izjavljajo , da se podnebje ne spreminja in da je to samo propaganda.
periot22
08. 09. 2023 15.03
+0
Darilo nacistične Amerike!
Arhaist
08. 09. 2023 12.20
-2
NIČ NE BOSTE IMELI IN BOSTE SREČNI. Vsi sodelujete v tem in jih tudi podpirate!
UtisanBimbambom
08. 09. 2023 12.31
+0
vvvilice
08. 09. 2023 11.47
+0
Po tekočem traku. Kot izgleda, se da to precej učinkovito izvesti. Agenda?
Ramzess
08. 09. 2023 16.17
+1
Poplave in zlasti požigi, potem pa na teh mestih zrastejo 15 minutna mesta.