Tujina

V Gazi okoli 40 milijonov ton ruševin, obnova bi trajala do leta 2040

Gaza, 15. 07. 2024 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojna v Gazi je terjala veliko človeških življenj, uničene infrastrukture, posledično pa tudi povečala razseljenost. Ocena ZN je pokazala, da bi več kot sto tovornjakov dnevno potrebovalo kar 15 let, da bi Gazo očistilo skoraj 40 milijonov ton ruševin, ta operacija bi pa tudi drago stala. Od 450 do 550 milijonov evrov.

Ko bo enkrat neizogibno konec večmesečne izraelske ofenzive v Gazi, bo nastopil čas za prenovo. A ta prenova bo terjala veliko in bo predstavljala velikanski izziv, piše Guardian.

Po oceni, ki jo je prejšnji mesec objavil program ZN za okolje, je bilo v Gazi poškodovanih 137.297 stavb, kar je več kot polovica vseh stavb. Od tega je bilo nekaj več kot četrtina stavb uničenih, približno desetina hudo poškodovanih in tretjina srednje poškodovanih.

Ruševine v Gazi
Ruševine v Gazi FOTO: AP

Za odlaganje ruševin bodo potrebna obsežna odlagališča na površini od 250 do 500 hektarjev, odvisno tudi od tega, koliko ruševin bo mogoče reciklirati. Razvojni program ZN (UNDP) je že maja sporočil, da bi obnova med vojno uničenih domov po najbolj optimističnem scenariju trajala vse do leta 2040, celotna rekonstrukcija ozemlja, vključujoč odstranjevanje ruševin, pa bi na koncu znašala okoli 36 milijard evrov.

Ocena ZN je objavljena kot del prizadevanj za zbiranje sredstev za zgodnje načrtovanje obnove Gaze. Pokazala je tudi, da bo najverjetneje konflikt zmanjšal raven zdravja, izobraževanja in blaginje na tem območju na raven iz leta 1980, kar bi praktično izničilo 44 let razvoja.

"V mestu Han Junis na jugu Gaze ni niti ene nedotaknjene stavbe," je dejal za Guardian eden od uradnikov ZN v Gazi. "Spremenila se je dejanska topografija. Tam, kjer ni bilo stavb, so bili hribi. Bombe, ki jih je odvrgel Izrael, tehtajo okoli 900 kilogramov in dejansko spreminjajo pokrajino."

In ne samo domovi, uničene ali poškodovane so tudi šole, zdravstveni domovi, ceste, kanalizacija in vsa druga kritična infrastruktura. In cena za obnovo se z dneva v dan le še povečuje. 

Vojna v Gazi
Vojna v Gazi FOTO: Profimedia

Gore ruševin so tudi polne neeksplodiranih ubojnih sredstev, zaradi katerih vsak teden odjekne več kot deset eksplozij, ki povzročajo nove smrtne žrtve, je še sporočila agencija za civilno obrambo Gaze. Aprila je Pehr Lodhammar, nekdanji vodja službe ZN za protiminsko delovanje v Iraku ocenil, da v povprečju 10 odstotkov izstrelkov ne eksplodira in jih morajo odstraniti ekipe za razminiranje. Poudaril je tudi, da bo čiščenje in obnova stavb v Gazi počasno in nevarno delo zaradi nevarnosti izstrelkov, raket ali drugega orožja, zakopanega v zrušenih ali poškodovanih stavbah.