Tujina

Izrael povečal število vojakov v Gazi, prebivalci vdrli v skladišča s pomočjo

Gaza / Tel Aviv, 29. 10. 2023 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
0

Izrael je ponoči povečal število vojakov, ki se borijo na območju Gaze, je sporočila izraelska vojska. Palestinsko gibanje Hamas trdi, da je na več lokacijah v enklavi prišlo do spopadov med njihovimi pripadniki in izraelsko vojsko. Medtem so prebivalci Gaze zaradi pomanjkanja pričali vdirati v skladišča s humanitarno pomočjo. V enklavi sicer postopoma obnavljajo komunikacijske povezave, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da se je s kopenskimi operacijami izraelske vojske v Gazi začela t. i. druga faza vojne, ki pa bo po njegovih ocenah "dolga" in "težka".

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija je Izrael čez noč povečal število vojakov, ki so vstopili v Gazo. "Postopoma širimo kopenske dejavnosti in prisotnost naših sil na območju Gaze," je dejal. Vojaško krilo Hamasa, brigade Ezedin al Kasam, je na Telegramu zatrdilo, da je na več lokacijah na severozahodu enklave prišlo do spopadov med pripadniki gibanja in izraelsko vojsko.

V enklavi, ki jo izraelska vojska oblega in obstreljuje vse od 7. oktobra, ko je bilo v napadih Hamasa na Izrael ubitih 1400 ljudi, je število smrtnih žrtev po podatkih oblasti v Gazi preseglo 8000. Mednarodne humanitarne organizacije in Združeni narodi medtem opozarjajo na katastrofalne razmere, ki tam vladajo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes izrazil obžalovanje, ker Izrael namesto vzpostavitve "nujno potrebnega humanitarnega premora" krepi svoje vojaške operacije. "Razmere v Gazi so iz ure v uro bolj obupne," je ob tem vnovič opozoril.

Po navedbah agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) je več tisoč prebivalcev Gaze v soboto čez dan vdrlo v skladišča in distribucijske centre za humanitarno pomoč v osrednjem in južnem delu enklave ter od tam odneslo moko, higienske pripomočke in druge osnovne potrebščine.

Po besedah visoke predstavnice Svetovnega programa za hrano (WFP) Abir Etefe so bili vdori zaradi težkih razmer pričakovani. "Bistvo je, da so ljudje obupani in lačni," je poudarila v pogovoru za britanski BBC. Dodala je, da je k temu verjetno prispeval tudi sobotni izpad telekomunikacij v enklavi, zaradi česar tudi WFP ni mogel nadaljevati z razdeljevanjem hrane, saj ni mogel komunicirati z ekipami na terenu.

"To je zaskrbljujoč znak, da se civilni red po treh tednih vojne in strogega obleganja Gaze začenja krhati," je v izjavi zapisala UNRWA in poudarila, da so prebivalci Gaze prestrašeni in obupani. Napetost in strah se, kot je zapisala agencija, povečuje tudi zaradi prekinitve telefonskih in internetnih povezav, ki pa jih postopoma obnavljajo.

Ponovno vzpostavljene internetne in mobilne povezave

Po komunikacijskem mrku na območju Gaze sicer postopoma vzpostavljajo telefonske in internetne povezave, poroča BBC. "Naše tehnične ekipe pridno odpravljajo poškodbe notranje omrežne infrastrukture v zahtevnih razmerah," je sporočilo palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel. 

Po navedbah BBC so nekateri novinarji, ki se nahajajo na območju Gaze, že lahko telefonirali in dostopali do družbenih omrežij. Komunikacijska omrežja so padla v petek zvečer po silovitem obstreljevanju, zaradi česar je bila Gaza skoraj v celoti odrezana od zunanjega sveta. 

V soboto je višji svetovalec izralelskega premierja Benjamina Netanjahuja Mark Regev za BBC dejal, da je prekinitev komunikacijskih omrežij sovražnika "standardni postopek". Na vprašanje, ali je Izrael Gazo namerno komunikacijsko 'osamil', je Regev odgovoril: "Tega nisem rekel. Rekel sem le, da je to običajna praksa za zahodne, demokratične vojske."

Druga faza vojne

 Benjamin Netanjahu je sicer v večernem nagovoru Izraelcem potrdil kopenske operacije izraelske vojske na območju Gaze, katere pripadniki naj bi bili nameščeni na različnih delih. Kot je dejal Netanjahu, je včeraj začeta kopenska operacija druga faza vojne s palestinskim gibanjem Hamas, njeni cilji pa da so zelo jasni: odstraniti Hamas in osvoboditi talce. "Vojna v Gazi bo dolga in težka in mi smo pripravljeni nanjo," je dejal.

Poraz Hamasa je označil za "eksistencialni preizkus" za Izrael in zatrdil, da 90 odstotkov proračuna gibanja prihaja iz Irana. "Financira, organizira in usmerja ga," je dejal.

Da bi zagotovili osvoboditev več kot 220 talcev, bodo izčrpali vse možnosti, je obljubil po srečanju s svojci ljudi, ki so jih ob napadu 7. oktobra zajeli pripadniki Hamasa in odpeljali v Gazo. Danes so v skrbi za njihovo usodo po okrepitvi izraelskega bombardiranja in sprožitvi kopenskih operacij zahtevali srečanje z njim.

Obtožbe turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da Izrael izvaja vojne zločine, je odločno zavrnil. "Ne obtožujte nas vojnih zločinov. Če mislite, da lahko naše vojake obtožite vojnih zločinov, je to hinavščina. Smo najbolj moralna vojska na svetu," je dejal, pri čemer sicer ni imenoval Erdogana.

Zatrdil je, da izraelska vojska sprejema ukrepe, da bi zaščitila civiliste, Hamas pa je obtožil zločinov proti človečnosti, saj da uporablja "svoje ljudi kot človeški ščit".

Rdeči križ poziva k umiritvi konflikta

Mednarodni odbor Rdečega križa je medtem pozval k takojšnji umiritvi konflikta v Gazi. ICRC sicer le redko javno komentira potek vojn, tokrat pa je izdal nujno opozorilo. "Dva milijona civilistov je ujetih v Gazi in nima kam zbežati med množičnim bombardiranjem in vojaškim obleganjem."  

Ob tem so ponovno pozvali k izpustitvi vseh ujetih talcev. "Absolutna prednostna naloga je ohranitev življenja, kar pomeni omogočanje stalne dobave pomoči in dostopa humanitarnim agencijam," so dodali. 

Katarska vlada je medtem opozorila, da je začetek izraelske kopenske ofenzive otežil prizadevanja za izpustitev talcev, ki jih je zajel Hamas. "Ta eskalacija precej otežuje situacijo," je dejal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Majed al-Ansari.

Hamas naj bi sicer po podatkih Izraela zadrževal 229 talcev.