Slovenija

Breznik pisal von der Leynovi, da želi njeno pismo o Veselu

Bruselj/Ljubljana, 12. 09. 2024 14.11 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H., T.H., STA
Komentarji
430

Premier Robert Golob je pojasnil, da je vlada o novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos odločala le na podlagi izjave Tomaža Vesela o umiku kandidature. To je po njegovih besedah vsa dokumentacija, ki so jo tudi posredovali državnemu zboru. SDS pa zahteva še pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije od Slovenije zahtevala menjavo kandidata. Predsednik parlamentarnega odbora za evropske zadeve Franc Breznik iz vrst omenjene stranke je tako dejal, da za petek ne more sklicati seje odbora o novi kandidatki, ker ni dobil gradiva, za katerega je prosil. Je pa pisal Ursuli von der Leyen.

"Ta postopek je za vlado zaključen, mi smo odločali o novi kandidatki za komisarko na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega, [...] in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršnokoli odločanje," je v današnji izjavi po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju glede zapleta pri imenovanju slovenskega kandidata za položaj evropskega komisarja povedal predsednik vlade Robert Golob.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Preden lahko vlada v Bruselj pošlje uradno obvestilo o novi kandidatki za evropsko komisarko, bi moral nezavezujoče mnenje glede kandidature Marte Kos podati še odbor DZ za zadeve EU, vendar predsednik odbora Franc Breznik iz vrst opozicijske SDS še ni sklical seje.

Kot pogoj za sklic seje odbora je od vlade zahteval, da mu do danes poleg izjave Vesela o umiku kandidature posreduje tudi pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen od slovenske vlade zahtevala zamenjavo kandidata.

Seja še vedno ni sklicana, Breznik pisal von der Leynovi

V Državnem zboru so prejeli izjavo Tomaža Vesela o umiku kandidature za evropskega komisarja, ne pa tudi pisma, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije von der Leynova zahtevala zamenjavo Vesela. "Na voljo izjava Vesela z datumom 6.9.2024. Počasi se bliža trenutek resnice. Je res odstopil ali pa je bil odstopljen, potem ko je predsednica Evropske komisije dala košarico slovenski vladi? Čakamo na dopis von der Leyen z dne 5.9.2024," je danes na omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Predsednik parlamentarnega odbora za zadeve Breznik (SDS) je vztrajal, da mora pred sklicem seje parlementarnega odbora, na kateri bi zaslišali novo kandidatko za komisarko, dobiti še pismo predsednice Evropske komisije premierju Golobu, ki naj bi bilo razlog za odstop Vesela od kandidature.

Po njegovem še niso izpolnjeni pogoji za sklic seje odbora, ki mora pred dokončno potrditvijo Marte Kos zaslišati kandidatko in vladi posredovati nezavezujoče mnenje. Breznik je na začetku tedna dejal, da bo sejo sklical za petek, vendar le v primeru, če bo do danes od vlade prejel vso zahtevano dokumentacijo.

Franc Breznik in Tomaž Vesel
Franc Breznik in Tomaž Vesel FOTO: Bobo

Nocoj je nato dejal, da za petek ne more sklicati seje odbora o novi kandidatki za evropsko komisarko iz Slovenije, ker do danes ni dobil gradiva, za katerega je prosil.

Postavila tudi rok za zamenjavo?

V oddaji Tarča Televizije Slovenija je povedal, da je danes pisal predsednici Evropske komisije. Pojasnil je, da je von der Leynovo v pismu prosil, naj mu posreduje pismo, v katerem naj bi od slovenske vlade zahtevala zamenjavo komisarskega kandidata Vesela, ki je v petek odstopil od kandidature. Vlada je nato v ponedeljek za novo kandidatko za evropsko komisarko predlagala nekdanjo veleposlanico Marto Kos.

Breznik je dejal, da se v pismu predsednici komisije sklicuje na pravico do dostopa do dokumentov institucij unije. Kot je dejal, ga kot predsednika odbora med drugim zanima, kaj je bilo narobe z Veselom, kakšen profil kandidata iščemo in katere kompetence pričakuje von der Leynova.

Naj bi pa pismo von der Leynove o Veselu iz virov v Bruslju pridobila RTV Slovenija. V dokumentu, ki ga sicer v oddaji Tarča niso javno objavili, naj bi predsednica komisije ne le zahtevala umik komisarskega kandidata Vesela, ampak naj bi postavila celo rok za zamenjavo do 11. septembra.

Golob kritičen do ravnanja SDS

Premier Golob je bil danes sicer kritičen do ravnanja SDS in je poudaril, da ima tisti, ki resno misli z državotvornostjo, priložnost, da na odboru za evropske zadeve izrazi svoja stališča. "Demokracija in pravna država se začne v parlamentu, postopanje v parlamentu je temelj vsak vsake demokracije in tudi državotvornosti," je še dejal.

Dodal je, da ne želi "špekulirati o postopkih v parlamentu", ki so po njegovih besedah stvar poslancev.

V SDS menijo, da je bil Vesel k odstopu prisiljen. Golob je medtem danes dejal, da "pogovorov zaupne narave nikoli ne komentira, in jih tudi v tem primeru ne bo".

Von der Leyen, ki do srede ni dobila uradnega obvestila Slovenije o novi kandidatki za evropsko komisarko, je za ta teden načrtovano predstavitev kandidatov za svojo komisarsko ekipo in razreza resorjev preložila na prihodnji torek. Za zdaj sicer kaže, da slovenska vlada tudi do torka uradno predloga ne bo mogla posredovati.

V Bruslju ne komentirajo zapletov pri imenovanju nove komisarske kandidatke

Tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta je danes v odgovoru na vprašanje, kako bi lahko dogajanje v Sloveniji vplivalo na oblikovanje prihodnje Evropske komisije, in ali predsednica Ursula von der Leyen predstavitev svoje komisarske ekipe v Evropskem parlamentu še vedno načrtuje za prihodnji torek, dejala, da zadeve ne komentirajo.

"Kot smo že večkrat povedali, postopka ne bomo komentirali, dokler poteka. Ne moremo špekulirati o tem, kaj se bo zgodilo," je Podesta povedala o sestavljanju prihodnje Evropske komisije pod vodstvom von der Leynove, ki prihaja iz Evropske ljudske stranke (EPP).

Prav tako ni želela odgovoriti na vprašanje, ali je predsednica komisije premierju Golobu poslala pismo, v katerem naj bi zahtevala zamenjavo prvotnega kandidata Vesela in ki ga Breznik zahteva od vlade. "Stiki med predsednico in voditelji držav so zaupne narave," je poudarila tiskovna predstavnica.

Je pa evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS) danes od Evropske komisije v skladu z uredbo o pravici dostopa do vpogleda v interne dokumente javnega značaja zahteval objavo vseh dokumentov, povezanih s postopkom imenovanja slovenskega komisarja.

"Posebej zahtevam objavo pisma predsednice Evropske komisije z dne 5. septembra 2024. Pravico javnosti do vpogleda v te dokumente (...) je treba spoštovati, saj to prispeva k večji preglednosti in transparentnosti postopka, ki ga izvaja Evropska komisija," je zapisal na družbenem omrežju X.

Časnik Delo je medtem danes poročal, da naj bi v kabinetu premierja Goloba preigravali tudi scenarij, da v Bruselj pošljejo kandidaturo Marte Kos, čeprav še ni uradno potrjena. Vlada bo kandidaturo potrdila, ko bo dobila mnenje parlamentarnega odbora za zadeve EU, ki pa ni zavezujoče.

Marta Kos in Robert Golob
Marta Kos in Robert Golob FOTO: Damjan Žibert

Golob je sicer v sredo dejal, da se je pogovarjal s predsednico Evropske komisije in ji pojasnil zaplete, ob tem pa zatrdil, da zaradi Slovenije postopki pri oblikovanju komisije ne bodo trpeli. Po neuradnih informacijah Dela bi to pomenilo, da von der Leynova ne bo še enkrat preložila za torek načrtovane predstavitve svoje ekipe. Po prvotnih načrtih naj bi jo sicer predstavila že to sredo. 

Na Evropski komisiji danes niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali lahko von der Leynova svojo komisarsko ekipo parlamentu predstavi brez enega člana oziroma članice.

Za zamudo pri imenovanju slovenske komisarske kandidatke po mnenju skupine EPP kriva vlada

Za zamudo pri imenovanju nove kandidatke za evropsko komisarko iz Slovenije ni kriva slovenska opozicija, ampak vlada, menijo v politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP), del katere sta tudi slovenski stranki SDS in NSi. V skupini EPP so v odgovoru za slovenske medije izrazili upanje, da bo vlada čim prej imenovala kandidatko.

V največji politični skupini Evropskega parlamenta delijo stališče ene od svojih podpredsednic Romane Tomc (SDS), pri čemer so izpostavili, da "ne bi bilo zamude, če bi premier imenoval pravo osebo ob pravem času".

"Slovenski parlament spoštuje svoje lastne postopke in to je povsem demokratično. Za napako vlade ne smemo kriviti slovenske opozicije," je sporočil vodja komuniciranja pri skupini EPP Pedro Lopez de Pablo.

Dodal je, da je po mnenju skupine imenovanje komisarskega kandidata izključna pristojnost slovenske vlade. Upajo, da bo to storila čim prej.

V skupini EPP so poudarili še, da je Evropski parlament pristojen za to, da preveri primernost komisarskih kandidatov za področja, ki jih bodo kot člani komisije pokrivali. "Skupina EPP bo zagotovila, da bodo vsi pravično obravnavani na podlagi njihovih veščin, in ne na podlagi ideologije," so sporočili.

Na vprašanje, ali podpirajo odločitev petčlanske slovenske delegacije v EPP, da ne podpira imenovanja Marte Kos za evropsko komisarko, niso odgovorili.

Da tega ne podpirajo, je v sredo na družbenem omrežju X sporočila vodja delegacije in podpredsednica skupine EPP Tomc. Ocenila je, da Kos "nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij". Očita ji tudi, da ima prebivališče v Švici in ne v EU, da je "bivša sodelavka tajne službe", in da naj bi zaradi mobinga predčasno končala mandat veleposlanice.

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
16. 09. 2024 20.40
+1
Breznik, da ne boš ponovno alkohola pil in ponovno vozil ...
St. Gallen
14. 09. 2024 18.04
reform ni. obljube bodo obljubljene.
Janez_53
14. 09. 2024 16.43
+1
Breznik se repenči kot petelinček na gnoju. In misli, da je pomemben. Se mi kar smili.
mr.poper
13. 09. 2024 19.30
+3
Breznik je pisal v Bruselj ,v hipu so uvedli izredno stanje !
Bigbadjohn
13. 09. 2024 10.58
+0
To mora (vonderca) biti vesela... Vesel sem, da sem Slovenec...vsi smo Vesel!
borjac
13. 09. 2024 10.23
+0
A Breznik da je pisal pismo Uršuli ??, kaj pa ji je napisal ?? recept : vzameš eno čebulo in jo na drobno sesekljaš, popečeš na vroči masti da ostekleni, odložiš ponev in dodaš dve banani zrezani na kolesca, to premešaš in takoj nazaj ponev na plin , zaliješ z 1/2 dcl Wiskiya , in na srednjem ognju mešaš še 2 minuti , na koncu dodaš še peščičko snegeca , in to vse skupaj premešaš, odložiš ponev iz ognja , pokriješ in počakaš 3 minute , ter nato postrežeš , mislim da bo Uršula navdušena.
Bigbadjohn
13. 09. 2024 11.02
+6
Saj, če dviguje pošto po zgledu Breznikarjevega šefa, se ji ne bo spahovalo, nje...
Kostorog
13. 09. 2024 09.48
+4
Poznam kar nekaj sdssovcev, včasih so bili normalni ljudje, pripravljeni na pogovor ali pomoč, zdaj pa jih ne prepoznaš več, kot bi bili zombiji, zafrustrirani, prepirljivi, zamerljivi, napadalni do drugače mislečih, skratka poden od ljudi.
Smuuki
13. 09. 2024 08.57
+2
Golob je s svojo ekipo pogrnil na celi črti. Česar koli se loti je polomija. Pojma nima o ničemur
Svetlana na brezovi metli
14. 09. 2024 11.18
-1
Še dobro ,da imajo podpredsednika vlade MESCA ,da ima vse na vajetih.
apodgra
13. 09. 2024 08.21
+4
Breznik, bo od Von de Leyen zahteval, da mu pošlje pismeni odgovor , zakaj je zavrnila kandidaturo Veselka, On nima kaj polagati računov nekemu nadutemu poslancu #"čeprav svetovno znanemu politiku in gospodarskemu posebnežu" .Edini njen sogovornik je lahko samo predsednik vlade . Kaj pa to ,da Breznik noče sklicati odbor za zunanjo politiko kjer bi se predstavila nova kandidatka Marta Kos. To pa ni razlog za kazensko ovadbo , ko gre za interese Slovenije . Bo pa Slovenije v Bruselj poslala Marto Kos brez odobritve tega odbora. Umazana igra stranke SDS , ki ne nagaja samo vladi škoduje največ Sloveniji. Evropska poslanka Tomc pa ima "edina" vse kompetence , da lahko sebe primerja z Marto Kos. Biti strankarska zvesta pripadnica brezmadežnega liderja nekaj let poslanka so vse njene strokovne in politične kompetence. Biti veleposlanik v Nemčiji in v Švici in isto, kot biti poslanec držav zbora. Veleposlanik ni neki pek, kovač ,avto mehanik , je predvsem politik , ki zastopa interes države v tujhi državi.
proofreader
12. 09. 2024 21.59
+12
Že pred petimi leti je Uršula zamujala in je bila nova komisija šele 1. decembra. Tako da brez panike, časa je dovolj.
proofreader
12. 09. 2024 21.59
+8
"Janez Janša je edini, ki razume evropsko politiko in se v njej udejstvuje tudi takrat, ko ni v vladi,” je v podkastu Umetnost možnega dejala dopisnica RTV SLO iz Bruslja Mojca Širok.
Vrhovni poveljnik
12. 09. 2024 21.59
+6
Janezs in Orban ven iz EU.
frenk707
12. 09. 2024 21.57
-1
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je koruptivno nabavljala zaščitno opremo.....
frenk707
12. 09. 2024 21.57
+0
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
Arguss
12. 09. 2024 21.56
+2
Tamali podpira javno zdravstvo sam pa v Švico hodi.Prokleti bodi večni dedek udbaš.
abc123def456
12. 09. 2024 21.56
+4
komedijo so si naredili, vecc ni za komentirati...
assassin911
12. 09. 2024 21.55
+1
Pa pil leta je bil golobov špitzenkadidat, sedaj pa ga je zatajil.
Janez_53
14. 09. 2024 16.47
+1
Assasin, tudi ti si "pil". Se vidi po tvojem komentarju.
P1800
12. 09. 2024 21.53
+7
Malo razmišljam, nakako sem mi neprestano prikazuje nek vzorec , da smo kot država “izbrani” za poizkus kako bi neko suvereno državo članico EU prekategorizirali v nesuvereno državo, ki je samo še brandirana pod imenom Slo vodena pa direktno s strani zaenkrat fantomske EU države, mogoče vse kot odziv zaradi “neposlušnih” članic EU-ja, skratka jagenček, žrtveni
Andrej Lon?ar3
12. 09. 2024 21.52
-4
Odločitev za Marto je scenarij globoke države v režiji murgelskega palčka.
Janez_53
14. 09. 2024 16.49
+1
Moraš pa biti res precej omejen, da pišeš take neumnosti.
kr en 123
12. 09. 2024 21.52
+0
Lažnivi Robi... ti ti lumpek, a te mama ni učila, da je grdo če lažeš???