Tujina

V boj proti finančnim prevaram z umetno inteligenco?

New York, 20. 10. 2024 19.23 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umetna inteligenca v našem vsakdanu olajša marsikatero opravilo. Ob prodoru v javnost pa je med nami odprla tudi veliko novih vprašanj in tveganj. Ameriški organi pregona pa so se odločili umetno inteligenco izkoristiti za pomoč pri boju proti finančnim prevaram. V letošnjem letu so s strojnim učenjem umetne inteligence tako uspeli preprečili, da bi prevaranti davkoplačevalce v goljufijah s čeki pretentali za skupno skoraj milijardo evrov.

Združene države Amerike so se v boj s finančnim kriminalom odločile poslati umetno inteligenco in več kot očitno so bili pri tem uspešni. Televizija CNN je poročala, da naj bi umetna inteligenca s strojnim učenjem (t. i. machine learning) pomagala ameriškemu ministrstvu za finance tako, da je v kratkem časovnem obdobju presejala ogromne količine podatkov. S tem so v proračunskem letu 2024 tako izterjali za skoraj milijardo evrov goljufij s čeki. Skupna vsota denarja, ki so ga s pomočjo umetne inteligence prihranili davkoplačevalcem, pa je v letu trikrat presegla lansko. 

Za CNN je spregovorila Renata Miskell, višja uradnica ameriškega finančnega ministrstva, in povedala, da je bila poteza velika sprememba. "Z uporabo podatkov smo izboljšali našo igro pri odkrivanju in preprečevanju goljufij," je povedala.

Ministrstvo za finance je umetni inteligenci pripisalo vse zasluge za letošnjo uspešnost v boju s finančnim kriminalom. Uradniki na ministrstvu so po zgledu vodilnih bank in nekaterih podjetij umetno inteligenco za odkrivanje finančnih kaznivih dejanj potihoma začeli uporabljati konec leta 2022. Med pandemijo koronavirusa so se finančne goljufije močno povečale, zato je bil njihov glavni cilj, da davkoplačevalce zaščitijo pred tovrstnimi prevarami, posledično pa ministrstvu ni treba izplačevati pomoči oškodovanim. 

Pri CNN-u so pojasnili, da ministrstvo za odkrivanje goljufij ne uporablja generativne umetne inteligence, ki smo jo podrobneje spoznali prek podjetja OpenAI in njihovega programa ChatGPT, temveč se zanašajo na strojno učenje, ki se je izkazalo za odlično pri analiziranju velikih količin podatkov in sprejemanju odločitev na podlagi naučenega. Umetna inteligenca na ta način lahko 'prečeše' skoraj neskončno količino podatkov in odkriva določene vzorce in vse to opravi v neprimerljivo krajšem času, kot bi ga za takšno delo potreboval človek. Strokovnjaki so mnenja, da bi izpopolnjen model umetne inteligence sumljivo transakcijo odkril že v milisekundi.

"Goljufi so zelo prebrisani. Na skrivaj tudi oni poskušajo izigrati sistem," je povedala Miskellova in dodala, da umetna inteligenca pomaga odkriti vzorce in jih preprečiti, kar je za ministrstvo izrednega pomena.  Ameriška finančna uprava vsako leto 100 milijonom ljudem izplača skoraj 1,4 milijarde izplačil v skupni vrednosti skoraj sedem milijard evrov. Izplačuje dodatke za socialno varnost, zdravstveno pomoč, povračilo davkov itd. In prav zaradi velike količine plačil oziroma transakcij je privlačna tudi za goljufe, ki želijo za kakšen evro prikrajšati davkoplačevalce.

Kot navaja CNN bo ocenah družbe Juniper Research, ki je pri analizi trga in konkurence med vodilnimi podjetji na svetu, bodo v ZDA goljufije pri spletnih plačilih do leta 2028 presegle 334 milijard evrov. 

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca FOTO: Shutterstock

Je pa umetna inteligenca lahko v veliko pomoč tudi goljufom. Vse več primerov prevar namreč goljufi izvedejo s tako imenovanim globokim ponaredkom, kjer uporabljajo umetno inteligenco, da priredijo zvok ali video, tako da je videti resničen in tako oškodovance še lažje izsiljujejo. Prav v prevari z globokim ponaredkom je bil v začetku leta ogoljufan hongkonški finančni uslužbenec, ki je goljufom omogočil transakcijo v vrednosti 23 milijonov evrov. 

Ameriški organi pregona so že pred časom izrazili zaskrbljenost, da umetna inteligenca v finančni sistem vnaša nove nevarnosti. Tudi finančna ministrica Janet Yellen je junija opozarjala, da umetna inteligenca v financah predstavlja velika tveganja. 

A tudi boj proti finančnim prevaram se z umetno inteligenco šele začenja. Miskellova je povedala, da se ministrstvo za finance nenehno ukvarja s proučevanjem metod za odkrivanje goljufij, ki jih uporabljajo banke in podjetja, ki zagotavljajo kreditne kartice, podrobnosti pa ni želela razkriti. Prav tako je tiskovni predstavnik ministrstva za CNN povedal, da pospešeno razvijajo orodja za odkrivanje goljufij, ki so na voljo. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kazimir Plemeniti
20. 10. 2024 21.45
+1
Umetna inteligenca omogoča še večje finančne prevare, no sedaj se bo pa umetna inteligenca borila proti finančnimi prevarami. Torej nekaj ustvariš in potem se boriš proti temu. Na koncu pa še rečeš, da nam to olajša marsikatero stvar. No, pa mi ogrede to, da nas bo umetna inteligenca na koncu "požrla".
NeXadileC
20. 10. 2024 21.18
Ne veste, kaj počnete...
MojsterSplinter
20. 10. 2024 21.06
"Umetna inteligenca v NAŠEM vsakdanu olajša marsikatero opravilo." Ne v našem. V vsakdanu lastnikov ali uporabnikov teh sistemov.
iziizi
20. 10. 2024 20.35
SE BOMO IZGOVARJAL NA UMETNO INTELIGENCO IN KRADLI NA VELIKO JUHEJ
odpisani zasedli vlado
20. 10. 2024 20.04
+1
Če se ta umetna inteligenca uvede v sloveniji se bo za zapahi nemudoma znašla celotna golobićeva sekta gibanja sramote.
jedupančpil
20. 10. 2024 19.51
+1
ta kvazi AI celo pomaga kriminalcem.... začenši že z prevodi v slovenščino
Artechh
20. 10. 2024 19.32
+2
Umetna inteligenca ne obstaja. Trenutno imamo ta imenovana "generative AI". Pa če je to pametneje od tebe se mora vsak zamisliti.
Pikaponca
20. 10. 2024 19.32
-1
Partizani, ti so umetno inteligentni, naravno jim pa ne potegne..To bo..
Rožle Patriot
20. 10. 2024 19.30
+3
Kaj. če pa mene prevara umetna inteligenca !? ....
Janez Novak 13
20. 10. 2024 19.41
-1