Tujina

Ruševine še vedno pod vodo, pogrešane iščejo tudi z reševalnimi psi

Sarajevo , 07. 10. 2024 12.54 | Posodobljeno pred 16 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okolici krajev Donja Jablanica in Konjic v osrednjem delu Bosne in Hercegovine se nadaljuje iskanje pogrešanih po obsežnih poplavah in plazovih, ki so območje prizadeli minuli konec tedna. Uradno je potrjenih 16 smrtnih žrtev. V državo je na pomoč že prispelo več reševalnih ekip iz tujine, tudi iz Slovenije.

V BiH so doslej uradno potrdili 16 smrtnih žrtev, od tega 15 v Donji Jablanici in eno v Konjicu. V Donji Jablanici je trenutno prijavljenih pet pogrešanih oseb, v Konjicu pa štiri.

Reševalne ekipe se morajo pri iskanju prebijati skozi ruševine, ki so ponekod še vedno pod vodo, saj je z manjšimi presledki deževalo še ves konec tedna. Več kot deset vasi na območju Konjica po poročanju Radiotelevizije BiH (BHRT) še vedno ni dobilo pomoči zaradi obsežne škode na cestah. Težko dostopni ali nedostopni so zlasti nekateri višje ležeči zaselki.

Na terenu sta poleg domačih tudi reševalni ekipi iz Hrvaške in Srbije, po navedbah virov STA je v BiH že prispel tudi konvoj iz Slovenije z mehanizacijo in reševalnimi ekipami. Slovenski konvoj bo po besedah tiskovnega predstavnika Juke napoten v Konjic, saj so potrebe v Jablanici trenutno že pokrite. Ob tem se je zahvalil Sloveniji za pomoč.

Preko mehanizma EU je v nedeljo v BiH krenila enota s 46 pripadniki slovenske civilne zaščite, šest psov in 16 vozil. Gre za "tehnično reševalno ekipo, enoto za preiskovanje s psi ter logistično podporo in vodstvo kot reševalna pomoč BiH, ki so jo prizadele katastrofalne poplave", je v nedeljo sporočila Uprava za zaščito in reševanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes so slovenski pripadniki na terenu v bližini kraja Buturović Polje, kjer je osem članov ekipe za tehnično reševanje, trije vodniki z dvema psoma in pet pripadnikov logistične in informacijsko-komunikacijske tehnologije. Z iskanjem pogrešanih oseb so začeli okoli 10. ure. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Sodelovanje z lokalnimi oblastmi in mednarodnimi enotami, ki so tudi napotene prek mehanizma Unije na področju CZ, poteka zelo učinkovito," so danes sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. 

V noči na sredo napovedane nove obilne padavine

Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito bodo reševalce, opremo ali humanitarno pomoč v BiH poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije poslale tudi Albanija, Severna Makedonija, Črna gora, Poljska, Slovaška in Turčija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ob tem so oblasti za zahod, vzhod in sever Hercegovine ter za del Osrednjebosanskega kantona izdale novo oranžno opozorilo zaradi padavin. Danes in v torek naj bi bilo sicer stanje stabilno, vremenoslovci pa obilne padavine znova pričakujejo v torek pozno zvečer in v noči na sredo, zato v hidrometeorološkem zavodu BiH svarijo prebivalce prizadetih območij, naj bodo pripravljeni.

Zbiranje pomoči

Iz Rdečega križa Slovenija so sporočili, da so v prvih dneh za pomoč prebivalcem Bosne in Hercegovine s pomočjo donacij zbrali 77 tisoč evrov.

Rdeči križ Slovenije je že začel z zbiranjem finančne pomoči.  

Prispevke zbirajo z nakazili na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije in s poslanimi SMS sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov. 

Iz sklada solidarnosti je sicer Rdeči križ Slovenije že nakazal 5000 evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa BiH.

 

Tudi sodelavci Karitas v Bosni in Hercegovini se organizirajo za razdeljevanje prve pomoči s poplavami prizadetim ljudem. Slovenska karitas je za prvo pomoč že namenila 10.000 evrov Karitas BiH in začenja z akcijo zbiranja sredstev.

Sredstva za pomoč lahko darujete na:
Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890
Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 evrov ali KARITAS10 na 1919 in prispevate10 evrov. 

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XVXC
07. 10. 2024 14.45
+3
Narava vrača udarec. Vrnitev ni več mogoča !!! Ni povratka !!! Alarmi zvonijo povsod !!! Podnebnim spremembam smo priča že nekaj let, vendar so spremembe, ki so se zgodile letos, ekstremne in izjemno vplivajo na vse žive organizme, tudi na človeka. Strokovnjaki že deset let vedo, da smo prešli točko, s katere lahko človek vrne podnebne razmere na tiste, ki smo jih imeli pred 30, 40 leti. Vrnitev ni več mogoča, zdaj moramo ukrepati za upočasnitev podnebnih sprememb in iskati načine za prilagajanje takšnim razmeram v vseh vidikih življenja. Delovni čas, na primer, bo moral biti bolj podoben tistemu v Afriki, kjer delajo zgodaj zjutraj in zvečer. Stvar splošne biologije in fiziologije je, da organizmi, ki so vajeni letnih, tedenskih in dnevnih ritmov, ne prenesejo tako velikega in nenadnega dviga temperature. Ne bi me presenetilo, če bi bili drugi kazalniki, na primer število prometnih nesreč ali nesreč pri delu, slabši od povprečja. Ljudje ne morejo spati, so živčni, razdražljivi. Vsaka ekstremna okoljska situacija poveča zahteve za telo. To pomeni, da postane zelo otežena vsaka telesna aktivnost, tudi tista, ki v normalnih razmerah ne predstavlja težav, kot je hoja v trgovino ali varstvo vnukov. Potem je tukaj še dehidracija. Vse skupaj je težko že za zdrave, za ljudi z boleznimi pa je dovolj za usoden izid. Narava vrača udarec, kot bumerang. Potem Vam povedo, da je za rešitev problema podnebnih sprememb potrebno kupiti električni avtomobil. Bolano !!!
slavaukrajini
07. 10. 2024 14.27
+0
a nemci in francozi grejo tja samo ko je treba litij kopat in rafaele prodat
sh4dyl4dy
07. 10. 2024 14.15
-1
Ne zaslužijo si reševalnih psov glede na to, kako ravnajo z njimi!
Lev07
07. 10. 2024 15.00
+1
XVXC
07. 10. 2024 14.10
-1
Naj se pomaga. Lepo. Tole je šok za vse !!! Vsi smo šokirani. Ubogi ljudje. Golub Slovencem pomagati. Veš Golube. Veš. Ene bajte Slovenec ni dobil !!! Apokalipsa. Enako se je lani zgodilo Slovencem. Groza. Revež ne more pomagati revežu. Nam nabijajo davek na davek, večina je na minimalcu. Vodilni pomagajo Ukrajini v orožju, tudi finančna pomoč, kar je trdila Fajonka. Palestinske otroke zastonj rehabilitirajo v Soči. Pomagajo jim naj bogati naftarji iz Bližnjega Vzhoda. Bosna se vse bolj radikalizira, zato je smiselna pomoč iz enakega kulturnega in verskega območja.
gullit
07. 10. 2024 14.09
+5
Kateremu bogu se je ta Bih tako zamerila, da tako nastrada zmeraj. Ubogi dobri ljudje. Držite se. Lajf ni pošten, zneraj so vzponi ter padci tako da glavo gor bratje moji, kmalu bo sonce.
lakala28
07. 10. 2024 14.00
+5
Če prav vidim, so naši kužki že spet bez copatkov kot v Turčiji. Upam, da ne bodo šli predčasno domov zaradi porezanih blazinic. Sicer pa srečno in čimveč najdenih preživelih.
Dark Fairy
07. 10. 2024 13.59
+3
pa še naslednje: "Prek evropskega mehanizma za civilno zaščito bodo reševalce, opremo ali humanitarno pomoč v BiH poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije poslale tudi Albanija, Severna Makedonija, Črna gora, Poljska, Slovaška in Turčija, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina" kje so Nemčija, Francija, ostali?
testosteron
07. 10. 2024 14.10
+1
Hebe se nemcem,francozom,belgijcem,...itd. za balkan !...mi pa jim še v rt lezemo in jih poveličujemo !...v nesreči se vidi kdo ti je prijatelj in ti pride pomagat !...
slavaukrajini
07. 10. 2024 14.30
pridejo ko je treba litij kopat, in avione prodat
Dark Fairy
07. 10. 2024 13.59
+4
bravo reševalci <3
Trident Poraza
07. 10. 2024 13.51
+0
Denar naj jim pošljejo... Aja je šlo vse za želodkota.
issaboss
07. 10. 2024 13.47
+1
sončne elektrarne segrevajo ozračje
Pure
07. 10. 2024 14.02
-3
tvoji možgani so pregreti to je problem večji