Tujina

V Benetkah tudi prihodnje leto vstopnina, a bo veljala za več dni

Benetke, 24. 10. 2024 19.47 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Benetkah bodo enodnevnim obiskovalcem tudi prihodnje leto zaračunavali vstopnino. Število dni, ko bo za vstop v mesto treba plačati pristojbino pet evrov, se bo skoraj podvojilo z letošnjih 29 na 54 dni, za rezervacijo v zadnjem hipu pa bo treba plačati dvojno.

Kot je danes povedal beneški svetnik za finance Michele Zuin, bodo vstopnino prihodnje leto zaračunavali od 18. aprila do 4. maja, nato pa od drugega konca tedna v maju do 27. julija, in sicer od petka do nedelje.

Tako kot letos, ko so pristojbino za vstop uvedli poskusno, bo vstopnino treba plačati med 8.30 in 16. uro. Obiskovalci morajo vstopnice rezervirati vnaprej prek spleta, plačajo pa lahko s kreditno kartico ali Paypalom. Pridobiti morajo QR-kodo in jo prenesti na mobilni telefon. Tisti, ki bodo vstopnice rezervirali manj kot štiri dni pred prihodom, bodo po novem plačali dvojno ceno, torej deset evrov.

Za kršitelje je predvidena globa do 300 evrov.

Turizem v Benetkah
Turizem v Benetkah FOTO: AP

Plačila vstopnine bodi tudi v letu 2025 oproščeni prebivalci Benetk, vsi, ki so rojeni v beneški občini, lastniki nepremičnin v mestu, študenti in zaposleni. Za otroke, mlajše od 14 let, invalide in njihove spremljevalce ter tiste, ki v mestu prenočijo, velja obveznost rezervacije, a jim vstopnine ni treba plačati.

"Bili smo prvo mesto na svetu, ki se je spopadlo s problemom pretiranega množičnega turizma. Turizem je treba urejati v smislu časa in prostora," je poudaril župan Luigi Brugnaro. Pojasnil je še, da v letošnji poskusni fazi ni nobenih težav za državljane in podjetja.

V Benetkah so z vstopninami za dnevne obiskovalce v testni 29-dnevni fazi letos zaslužili okoli 2,4 milijona evrov, v tem času pa je bilo zabeleženih 485.000 plačljivih obiskov.

Benetke, ki se spopadajo z množičnim navalom turistov, so sistem pristojbin za dnevne turiste kot prve poskusno uvedle maja letos. Mestne oblasti upajo, da bodo s tem bolje uravnavali dnevno število obiskovalcev v eni najbolj obiskanih turističnih destinacij na svetu.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aezakmi
24. 10. 2024 21.32
-1
Smrdeče mesto. Ljubljana je tata mata kar se benetk tiče