Tujina

V Angliji po napadu z nožem izbruhnili nasilni izgredi, ranjeni policisti

London , 31. 07. 2024 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA, T.H.
Komentarji
56

V Angliji so po ponedeljkovem napadu z nožem v obmorskem mestu Southport na severozahodu Anglije, v katerem so bile ubite tri deklice, osem otrok in dva odrasla pa so bili ranjeni, v torek zvečer izbruhnili nasilni izgredi, v katerih je bilo ranjenih 39 policistov.

 

Izgredi so izbruhnili po maši v spomin na žrtve napada. Pred tamkajšnjo mošejo se je zbrala skupina ljudi, ki je vanjo metala opeke. Z opekami so obmetavali tudi policiste, ki so posredovali. Izgredniki so zažigali avtomobile in koše za smeti ter izropali trgovino. Po navedbah policije so bili uporniki večinoma pripadniki skrajno desničarske skupine, ki niso bili iz lokalnega območja.

V izgredih je bilo ranjenih 39 policistov, med njimi so jih 27 prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Poškodovani so bili tudi trije policijski psi.

Napadalec ni bil migrant, ampak je bil rojen v Walesu

Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist. Policija je zavrnila navedbe, ki so se kot požar razširile na družbenih omrežjih in so jih povzeli tudi številni mediji. Ti so trdili, da je osumljencu ime Ali Al Šakati, migrant, ki je lani s čolnom prišel v Veliko Britanijo, opazovala pa naj bi ga tajna služba M6. BBC ob tem dodaja, da se z grožnjo terorizma na domačih tleh ukvarja MI5, ne MI6. 

Policija je potrdila, da je bil osumljenc rojen na Otoku. 17-letnik iz Cardiffa v Walesu, kjer se je rodil staršema iz Ruande, se je na območje Southporta preselil pred 10 leti. Motiv za napad za zdaj še ni znan, policija ga trenutno zaslišuje. Njegove identitete še niso razkrili, doslej so potrdili le, da je osumljen umora.

17-letni napadalec je v ponedeljek skupno zabodel 11 otrok in dva odrasla, ki sta skušala zaščititi otroke med napadom. Motiv za napad za zdaj še ni znan. Žrtve napada so otroci v starosti od šest do 11 let, ki so se v Southportu udeležili počitniške tematske delavnice joge in plesa.