Tujina

Vodstvo bolnišnice: opravičujemo se družinam, trupla so res ležala na tleh mrtvašnice

Zagreb, 18. 05. 2023 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za notranji nadzor je v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu ugotovila, da so trupla preminulih pacientov dejansko bila na tleh mrtvašnice, kar so v bolnišnici sprva zanikali. To naj bi se dogajalo že več kot dve desetletji, ker naj ne bi imeli dovolj hladilnih komor za primerno shranjevanje trupel.

Potem ko je Index.hr objavil zaskrbljujoče posnetke trupel preminulih ljudi na tleh mrtvašnice v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu, je komisija za notranji nadzor ugotovila napake pri ravnanju s trupli pokojnikov. Komisija je sporočila, da se je očitno občasno dogajalo, da so trupla v mrtvašnici položili na tla, ker naj ne bi imeli dovolj hladilnih komor za primerno shranjevanje trupel.

Preiskava komisije je pokazala najprej na nedoslednost izjav odgovornih oseb, tako predstojnice oddelka za patologijo in citologijo ter pomočnice vodje patologije, ki sta sprva navedli, da je bil pravilnik o postopku z umrlimi ljudmi popolnoma spoštovan, pozneje pa dejali, da se že več kot dve desetletji dogaja, da so trupla pokojnikov na tleh, saj število umrlih presega kapacitete mrtvašnice.

Trupla na tleh bolnišnice Sveti Duh
Trupla na tleh bolnišnice Sveti Duh FOTO: posnetek zaslona Index.hr

Zaradi nespoštovanja pravilnika je direktorica bolnišnice Sveti Duh dr. Ana-Maria Šimundić sprejela sklep o razrešitvi predstojnika Zavoda za patologijo ter sklep o začetku postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi predstojniku Zavoda ter pomočniku mrliškega oglednika. 

"Uprava Klinične bolnišnice Sveti Duh je zgrožena nad javno objavljenimi posnetki preminulih pacientov, ki ležijo na tleh mrtvašnice Zavoda za patologijo bolnišnice Sveti Duh. Uvedli smo postopek notranjega nadzora zaradi kršitve dostojanstva umrlih, motenja miru pokojnikov ter vznemirjanja njihove družine. Dogodek, ki je pretresel upravo bolnišnice, smo prijavili na policijo," so sporočili z uprave.

"Vodstvo se v imenu bolnišnice in vseh zaposlenih opravičuje družinam pokojnikov, ki jim je bilo na tak način kršeno dostojanstvo. Sprejeli smo vse ukrepe, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo," so zaključili.

Zgradba, v kateri se nahaja Zavod za patologijo in citologijo, naj bi imela 12 hladilnikov za shranjevanje trupel pokojnikov. To je za bolnišnico premalo, so sporočili za Index.hr iz bolnišnice. Kot so dodali, je treba zaradi premajhnega števila hladilnikov trupla pokojnikov začasno namestiti v prostore mrtvašnice, dokler se hladilnik ne sprosti. Zdaj pa naj bi začeli s postopkom adaptacije in razširitve mrtvašnice ter nakupa dodatnih 15 hladilnikov, sredstva za to pa je zagotovilo mesto Zagreb.

"Po naših informacijah je v teku postopek javnega naročila za obnovo in nabavo hladilnih komor. Z načrtovano prenovo bomo prostor mrliške vežice razširili za dodatnih 40 kvadratnih metrov, v katerih bo skupaj 27 hladilnih omar za hrambo trupel umrlih," so dejali in dodali, da menijo, da bo razširjena mrliška vežica z dodatnimi hladilnimi zmogljivostmi "kakovostna in dolgoročna rešitev".

Pomočnik patologa v Zavodu za patologijo potrdil verodostojnost posnetkov

Kot je navedel Jutarnji list, je pomočnik patologa potrdil verodostojnost videoposnetkov ter dodal, da so bili primorani trupla pokojnikov večkrat postavljati na tla zaradi pomanjkanja hladilnih komor. Kot je dejal, so morali zaradi pomanjkanja prostora pokojnika položiti na tla. "Zaradi premajhne kapacitete hladilne komore druge rešitve ni. Kot pomočnik mrliškega oglednika sem se večkrat srečal s takšno situacijo in je bila rešena takoj, ko so bili za to pogoji," je njegovo izjavo povzel Jutarnji list.

Zaradi nepravilnega delovanja hladilnih komor in slabega vzdrževanja obstoječih naj bi patologi večkrat delali tudi v smradu.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
18. 05. 2023 16.03
+2
So jih dali vsaj na palete?? Tla so namreč mrzla.
devlon
18. 05. 2023 15.46
-4
Kaj folku ni jasno.. ko si mrtev, je pac vseeno, tud skoz flajšmašino spustijo. Al pa skurijo. Ko te ni, te ni, in ne ves. Vse ostalo je za žive ljudi. Mrtvemu je vseeno
thetech
18. 05. 2023 16.00
+7
Torej s tvojo mamo po smrti lahko ravnajo kakor želijo?
aviktora
18. 05. 2023 15.16
+6
To bodo Hrvati rešili!
Hallberg
18. 05. 2023 15.15
+11
Kako prikladno, direktorica bolnišnice razreši vodjo patologije. Ona pa o stiski z komorami nima pojma.
JanZne
18. 05. 2023 15.00
-7
dokler ne dosežemo -15% jih bo še več
juventina10
18. 05. 2023 14.42
+13
vsi v bolnici so to zagotovo vedeli,pa to že 20 let,sramota,saj kar koli negativnega iz zdravstva pride,me niti več ne preseneča.
summer90
18. 05. 2023 14.40
+9
To je pa malo čdno, da so priznali, sploh takšen narod...
Topo9gan
18. 05. 2023 14.22
+4
Vse mogoče se dogaja, ker svet ni sestavljen iz učbeniške snovi
G. Papež
18. 05. 2023 14.18
-1
Truplu je vseeno, samo da leži.
PREDSIGNAL69
18. 05. 2023 14.05
+10
Smrad (bolj ali manj intenziven) je stalno prisoten v omenjenih prostorih. Sicer pa smrad in nedelujoče prezračevalno-klimatske naprave ne motijo predstojnikov, ker naprave v njihovih pisarnah prav gotovo delujejo.
pojtrarara
18. 05. 2023 13.50
+18
kaj je tem belim bogovorm - oni delajo vse takšne stvari... in potem samo izrečejo, se opravičujemo in mislijo vse je ok... pa ne gre to tako
Edx111
18. 05. 2023 14.05
+9
Delajo kar hocejo, ker noben za nic ne odgovarja. Opravicilo ni sprejem odgovornostu. Ko se pa komu odpelje in znori, pa vsi u luft skacejo, kako so bogi.
Edx111
18. 05. 2023 13.49
+17
Ma kako opravicilo. Vozi kamor ves in znas in nikoli vec v zdravstvo. Pa se odskodnino placat!!!