Tujina

Sedemletnica izgubila stopalo, hudo ranjeni deklici zavračajo evakuacijo

Ženeva / Gaza, 18. 10. 2024 15.10 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za milijon otrok je Gaza utelešenje pekla na Zemlji. Razmere se slabšajo iz dneva v dan, ko smo priča grozljivim posledicam, ki jih vsakodnevni letalski napadi in vojaške operacije puščajo na otrocih, je v Ženevi opozoril tiskovni predstavnik Unicefa James Elder.

James Elder je na novinarski konferenci Unicefa o razmerah v Gazi predstavil primer sedemletne palestinske deklice Kamar. Med napadom na taborišče Džabalija je bila zadeta v stopalo, edina bolnišnica, kamor so jo lahko odpeljali, pa je bila potem 20 dni tarča obleganj. V tem času je šrapnel v dekličinem stopalu povzročil okužbo. Ker deklice ni bilo mogoče prepeljati drugam in ker bolnišnica ni imela dovolj sredstev, da bi oskrbela vse ranjence, so zdravniki Kamar amputirali nogo. 

"V vsaki vsaj približno normalni situaciji tej deklici nikoli ne bi bilo treba amputirati noge," je opozoril Elder. Po amputaciji je sledila evakuacija. Kamar se je skupaj s sestro in mamo peš odpravila na jug. Trenutno živijo v raztrganem šotoru, obkroženem s stoječo vodo in drugimi družinami. "Kamar je seveda globoko travmatizirana; redni zvoki bombardiranj to travmo le še poglabljajo in v Gazi ni protez. Čeprav je zgodba deklice srce parajoča, še zdaleč ni osamljena. In ta zgodba se vseskozi ponavlja," je povedal Elder. 

Nekaj več kot leto dni po prvem ukazu, da milijon ljudi zapusti sever Gaze, je na sto tisoče civilistov znova dobilo ukaz za evakuacijo, da zapustijo sever. Pred skoraj enim letom je Unicef dnevno posodabljal podatke o številu tovornjakov, ki jim je bilo dovoljeno prečkati mejni prehod v Gazo. Od 2. oktobra do danes pa je dovoljenje za vstop v severno Gazo prejelo le 80 tovornjakov s hrano in vodo. Jug Gaze je prenatrpan in mu primanjkuje osnovnih pogojev za življenje, opozarjajo pri Unicefu. 

Otroka v Kan Junisu na jugu Gaze
Otroka v Kan Junisu na jugu Gaze FOTO: UNICEF El Baba

"Kam naj bi šli otroci in njihove družine? V šolah in zavetiščih niso varni. V bolnišnicah niso varni. Prav gotovo pa niso varni v prenatrpanih taboriščih," se sprašuje Elder. Taborišče Al Mavasi je imelo pred vojno 9000 prebivalcev, trenutno pa tam živi okoli 730.000 ljudi. Če bi bilo to mesto, bi bilo najgosteje naseljeno na svetu, je povedal Elder."V njem ni visokih stavb in infrastrukture. Nima zmogljivosti, ki bi omogočale nastanitev tako velikega števila prebivalcev. Večino njegovega ozemlja predstavljajo peščeni hribi."

Elder je v nadaljevanju predstavil še zgodbo ene od deklic. V napadih na njihov dom sta bila ubita njena sestra in brat. Deklica je utrpela hude poškodbe obraza. Kirurgi so ji strukturo, ki je še ostala, zlepili, vendar nujno potrebuje zdravstveno evakuacijo, da se ji zagotovi specialistična oskrba. Prošnja ji je bila zavrnjena. Deklica je le ena od več kot 10.000 pacientov, ki čakajo na nujno zdravstveno evakuacijo. 

"Če ta stopnja groze ne vzbudi naše človečnosti in nas ne spodbudi k ukrepanju, potem ne vem, kaj sploh še lahko," je še poudaril.