Tujina

Ukrajinsko pokopališče ruskih raket

Harkov, 23. 12. 2022 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zahodu Ukrajine v mestu Harkov je v času vojne nastalo posebno 'pokopališče.' Tam so namreč oblasti na večji zaplati zemlje začele zbirati ostanke ruskih raket, s katerimi je sosednja država obstreljevala mesto. Na pokopališču se nahaja več kot tisoč (ostankov) izstrelkov.

Ruske rakete so Ukrajinci začeli zbirati že ob prvih obstreljevanjih.
Ruske rakete so Ukrajinci začeli zbirati že ob prvih obstreljevanjih. FOTO: AP

Z zbiranjem ruskih raket, ki jih je Rusija v zadnjih desetih meseci izstrelila v Ukrajino, so v Harkovu začeli zato, ker bi z njihovimi ostanki v prihodnosti želeli dokazati razsežnost ruskih zločinov, je povedal tiskovni predstavnik harkovskega tožilstva Dmitro Čubenko. Dodal je, da so rakete začeli s tal pobirati že ob prvih napadih, čez nekaj časa pa so se odločili, da jih bodo odnesli na zbirališče, sedaj so jih tudi uredili.

Kot je še povedal Čubenko, bodo rakete hranili, dokler jih ne bodo izvedenci uporabili kot dokaz za rusko agresijo.
Kot je še povedal Čubenko, bodo rakete hranili, dokler jih ne bodo izvedenci uporabili kot dokaz za rusko agresijo. FOTO: AP

Več kot tisoč kosov železja so razvrstili po velikosti in vrsti. Na eni strani se tako nahajajo manjši, na drugi pa večji ostanki ruskih raket. Kot je še povedal Čubenko, bodo rakete na 'pokopališču' hranili, dokler jih ne bodo izvedenci uporabili kot dokaz ruske agresije.  

Zbrane rakete so ruske sile izstrelile predvsem na pomembna območja mesta, kot sta stanovanjski okrožji Saltivka in Oleksivka. Ob tem naj bi umrlo približno 1700 ljudi, med njimi tudi 44 otrok, poroča AP. 

Zbrane rakete so ruske sile izstrelile predvsem nad pomembna območja mesta, kot sta stanovanjski okrožji Saltivka in Oleksivka.
Zbrane rakete so ruske sile izstrelile predvsem nad pomembna območja mesta, kot sta stanovanjski okrožji Saltivka in Oleksivka. FOTO: AP

V poletnih obstreljevanjih sta bili okrožji močno poškodovani. Stavbe so se zaradi dima in eksplozij obarvale v črno, pločnike so prekrile razbitine. Več stavb se je podrlo, stanovanja pa so brez oken ali kako drugače poškodovana. "Vse smo izgubili in ne vemo, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti," je dejala Ana, ki živi na območju Saltivke. 44-letni Ihor iz centra Harkova je dejal, da hiše ne more ogreti in da se stanje verjetno vse do konca zime ne bo spremenilo. 

Mnogi upali na prekinitev ognja med prazniki

Mnogi pa so sicer upali, da bodo trenutne razmere nekoliko olajšali božično-novoletni prazniki, saj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred slabima dvema tednoma Putina pozval, naj za čas novega leta prekine z ognjem. A ruski predsednik se s predlogom ni strinjal. 

Rusi naj bi na ukrajinskem ozemlju še naprej povzročali škodo na ključni prometni in energetski infrastrukturi. Zaradi vojaških neuspehov Rusija od oktobra bombardira ukrajinsko energetsko infrastrukturo, kar redno povzroča prekinitve dobave električne energije in vode.

Trenutno je večina spopadov osredotočena na vzhodu, zlasti v mestu Bahmut v Donecku, ki ga ruske enote poskušajo zavzeti že od poletja.