Tujina

Kremelj: Brez podpore Zahoda si Kijev ne bi drznil vstopiti na rusko ozemlje

Sudža, 16. 08. 2024 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA, T.H.
Komentarji
0

Dober teden po tem, ko so ukrajinske sile izvedle čezmejni vdor v rusko regijo Kursk, so tam prevzele nadzor nad strateškim mestom Sudža, kjer so vzpostavile vojaški urad. Ukrajinske enote so od začetka napada napredovale 35 kilometrov skozi rusko obrambo in ob tem zavzele 1150 kvadratnih kilometrov ozemlja in 82 vasi, je povedal vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine Oleksandr Syrskyi. Sploh prvič od konca druge svetovne vojne so katere koli tuje enote stopile na rusko ozemlje. V Kremlju so medtem prepričani, da je pri načrtovanju ukrajinskega vdora sodeloval tudi Zahod.

Čeprav je Bela hiša zatrdila, da ZDA v operacijo niso vpletene, v Moskvi temu ne verjamejo. Pri načrtovanju operacije ukrajinskih sil v obmejni regiji Kursk so sodelovale tudi posebne službe Nata in Zahoda, je po navedbah ruskega časnika Izvestija izjavil svetovalec Kremlja Nikolaj Patrušev

Tako je zanikal izjavo tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Pierre, ki je pred dnevi zatrdila, da ZDA niso vpletene v ukrajinski vdor na rusko ozemlje.

Poškodovani ukrajinski tank se vrača z ruskega ozemlja
Poškodovani ukrajinski tank se vrača z ruskega ozemlja FOTO: AP

"Brez njihovega sodelovanja in neposredne podpore si Kijev ne bi drznil vstopiti na rusko ozemlje," je še ocenil Patrušev in dodal, da so prizadevanja Washingtona ustvarila pogoje, da Ukrajina izgubi suverenost in del svojega ozemlja, poroča agencija Reuters.

Ukrajinska vojska je danes na družbenih omrežjih objavila posnetke iz prvega dne vdora na rusko ozemlje, ko je napadla mejno kontrolno točko v bližini mesta Sudža v regiji Kursk. Prav v strateško pomembni Sudži, operativni točki za transport ruskega plina v Evropo, so sicer ukrajinske sile po prevzemu nadzora vzpostavile vojaško upravo.

Ukrajinci v zasedenem mestu Sudža vzpostavili vojaški urad

Ukrajinske sile so v mestu, ki leži dobrih 100 kilometrov jugozahodno od mesta Kursk, od prejšnje srede, vendar je četrtkova izjava ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega prva uradna potrditev, da so mesto zavzeli. 

Ukrajinske sile na meji z Rusijo.
Ukrajinske sile na meji z Rusijo. FOTO: AP

V po novem zasedenem mestu Sudža, dobrih 10 kilometrov od ukrajinske meje, so ustanovili urad vojaškega poveljnika, ki bo skrbel za "vzdrževanje javnega reda in miru ter izpolnjeval prednostne potrebe prebivalstva na nadzorovanih območjih". 

Sudža je sicer tudi strateško zelo pomembno mesto, saj je tam operativna točka za transport ruskega plina v Evropo. Pojavila so se ugibanja, da je namen Kijeva s tem omejiti donosen vir financiranja Rusije. Ukrajinski vdor je ob tem prisilil več deset tisoč Rusov, da so zapustili svoje domove.

Rusija je za obrambo Kurska iz nekaterih bojišč v Ukrajini in na Krimu že umaknila svoje rezerve, ki bodo sedaj pomagale pri omejevanju napredovanja Ukrajincev. Okrepitve za zaščito prebivalstva v regiji je obljubil tudi ruski obrambni minister Andrej Belousov.

Napadi na štiri ruska letališča in na nakupovalno središče

V sredo naj bi ukrajinska brezpilotna letala napadla tudi štiri ruska letališča, kar je največji tovrsten napad od začetka vojne. Vir iz ukrajinskih varnostnih služb je za CNN povedal, da so v napadu ciljali na štiri baze v jugozahodnih regijah Kursk in Voronež ter Nižni Novgorod, vzhodno od Moskve. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so uničili 117 brezpilotnih letal in štiri taktične rakete in da so znova osvobodili vas Krupec. 

V ukrajinskem napadu je bilo zadeto tudi nakupovalno središče v okrožju Petrovski v regiji Doneck, pri čemer je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi, je danes sporočil proruski guverner regije Denis Pušilin. "Sovražnik izvaja usmerjene množične napade na okrožje Petrovski," je na omrežju Telegram sporočil Pušilin in dodal, da je bilo v enem od napadov zadeto nakupovalno središče Galaktika v okrožju, ki leži na obrobju mesta Doneck.

Ranjenih naj bi bilo najmanj sedem ljudi. Kot je še dejal proruski guverner regije, je v nakupovalnem središču izbruhnil požar in zajel več kot 10.000 kvadratnih metrov površine.

Po podatkih ukrajinske vojske je v Donbasu v zadnjih 24 urah prišlo do 144 spopadov, zračnih napadov in napadov z brezpilotnimi letalniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hudi boji pri Pokrovsku

Medtem se boji odvijajo tudi na vzhodni fronti, kjer ruske sile zadnje mesece postopoma napredujejo. V četrtek je Ukrajina poročala o najhujših bojih v zadnjih tednih pri mestu Pokrovsk. Vodja vojaške uprave mesta Serhij Dobriak je opozoril, da so ruske sile že skoraj v mestu, ločilo naj bi jih okoli 10 kilometrov. Prebivalce je pozval, naj se evakuirajo. 

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je ruska vojska zavzela vas Sergijivka, ki je od regionalnega logističnega središča Pokrovsk oddaljena dobrih 20 kilometrov. Vodja tamkajšnje ukrajinske vojaške uprave je v luči ruskega napredovanja sporočil, da evakuacija iz kraja poteka.

Poleg tega naj bi ruske sile ponoči odbile ukrajinski raketni napad na krimski most, ki ga je Rusija po ukazu predsednika Vladimirja Putina zgradila po priključitvi polotoka Krim leta 2014. "Zračna obramba je sinoči odbila napad z 12 raketami atacms ameriške izdelave na krimski most," je sporočilo ministrstvo v Moskvi in dodalo, da so bile vse rakete uničene.