Ukrajina

Zelenski spremenil datum božiča

Kijev, 28. 07. 2023 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajina bo božič po novem praznovala 25. decembra in ne več 7. januarja kot do zdaj. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč podpisal zakon, s katerim je uradno premaknil datum praznika. S tem želi zagotoviti, da praznovanje božiča ne bo več sovpadlo s tistim v Rusiji.

Številni kristjani po svetu božič praznujejo 25. decembra, večina Ukrajincev pa je pravoslavcev in zato so skozi stoletja tako kot Rusi ta krščanski praznik obeleževali 7. januarja. Toda po začetku oboroženih spopadov je ukrajinska pravoslavna cerkev dovolila, da bogoslužja potekajo tudi takrat, ko praznuje tudi zahodni svet. Od leta 2017 sta državna praznika tako 25. december kot 7. januar.

6. januar 2023, ko se je v Kijevu še praznoval božični večer.
6. januar 2023, ko se je v Kijevu še praznoval božični večer. FOTO: AP

Zdaj pa je predsednik Volodimir Zelenski podpisal zakon, s katerim je praznik uradno (p)ostal le še decembrski datum.  

Julijanski in gregorijanski koledar

Namesto 14. oktobra bodo pravoslavni praznik zaščite presvete bogorodice zdaj praznovali 1. oktobra, ko bo hkrati tudi dan ukrajinskih branilcev. Dan državnosti pa bo po novem 15. julij in ne več 28. v mesecu.  

Kot so sporočili iz predsedniškega kabineta, želijo s tem zagotoviti, da ti prazniki ne bodo več sovpadali s tistimi v Rusiji, s čimer se "nadaljuje preporod ukrajinskega naroda in odmikanje od ruske dediščine", poroča The New Voice of Ukraine.  

Nekatere pravoslavne cerkve po svetu, med njimi denimo ruska in srbska, za verska praznovanja namreč uporabljajo julijanski koledar namesto gregorijanskega.

Ukrajinska pravoslavna cerkev
Ukrajinska pravoslavna cerkev FOTO: AP

Ukrajina je zahtevala samostojnost pravoslavne cerkve

Ukrajinska pravoslavna cerkev je bila sicer stoletja pod verskim okriljem Rusije. Do napetosti je prišlo že v času razglasitve ukrajinske samostojnosti ob razpadu nekdanje Sovjetske zveze, prizadevanja za samostojnost ukrajinske cerkve pa so se okrepila leta 2014 ob ruski aneksiji Krima ter vzponu proruskih separatistov na vzhodu države. Kijev je vztrajno trdil, da je cerkev v Ukrajini, ki je pod nadzorom moskovskega patriarha, zgolj orodje Kremlja za širjenje proruske propagande.  

Leta 2019 je nato ekumenski patriarh Bartolomej I., duhovni vodja približno 300 milijonov pravoslavnih Kristjanov po svetu, priznal zahtevo Ukrajine po samostojnosti pravoslavne cerkve.  

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA