Ukrajina

Zelenski: Slovenija dela Ukrajino močnejšo

Kijev/Ljubljana, 01. 04. 2023 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil predsedniku vlade in Sloveniji za vso pomoč njegovi državi. Pri tem je posebej izpostavil topel odnos slovenskega prebivalstva do ukrajinskih beguncev.

Volodimir Zelenski se je ob včerajšnjem obisku predsednika vlade Roberta Goloba v Kijevu zahvalil slovenskemu narodu za podporo. "Pozdrav vsem, svobodna Evropa, Slovenija. Naši dve državi, naši ljudje si delijo skupne univerzalne vrednote. Najlepša hvala. Delate nas močnejše. Slovenija dela Ukrajino močnejšo. Velika hvala. Hvala vašim ljudem, vladi. Najlepša hvala, Robert, za tvoj odnos do nas in hvala slovenskemu prebivalstvu za njihov posebno topel odnos do naših beguncev in naših ljudi. Naša zmaga bo skupna zmaga, garancija varnosti za ukrajinske ljudi, a ne samo za nas, temveč za vso Evropo. Najlepša hvala. Hvala, ker ste z nami na tej poti." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier se je sicer danes preko Poljske vrnil z delovnega obiska v Ukrajini, kjer se je v petek med drugim sešel z ukrajinskim državnim vrhom in poudaril pripravljenost na sodelovanje pri povojni obnovi države. Naznanil je tudi, da se je Slovenija pridružila skupini držav, ki so za ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine nad Ukrajino.

Z Zelenskim sta spregovorila o ukrajinskem približevanju EU in zvezi Nato. Golob je pohvalil napredek Ukrajine na poti v EU. Kot je ob robu obiska dejal, bi lahko bila zaradi hitrega napredovanja Ukrajine marsikatera skeptična članica unije v zadregi.

Golob in Zelenski
Golob in Zelenski FOTO: Nebojša Tejić STA

Slovesnosti v Buči ter vrha v Kijevu so se poleg Goloba in Zelenskega udeležili tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maija Sandu.

Golob je v današnjem intervjuju za STA povedal, da so "številna slovenska podjetja že izrazila interes po sodelovanju pri povojni obnovi, med drugim tudi pri obnovi bolnišnic in šol. Želimo si, da se naša podjetja neposredno vključijo v obnovo Ukrajine. Torej, namesto da zgolj pošiljamo denar, si želimo angažirati podjetja, ki lahko določene projekte tudi zaženejo."

Poleg povojne obnove lahko Slovenija pomoč Ukrajini nudi tudi na področju razminiranja. "Ukrajinci imajo zaradi min velike probleme na terenu, na primer tudi sedaj v času setve, ko je veliko polj nedostopnih oziroma nevarnih," je dejal.

Prav tako je napovedal, da bo Slovenijo v kratkem obiskal evropski komisar Thierry Breton. Z njim naj bi med drugim razpravljali o načrtu EU o skupni dobavi streliva Ukrajini.

"Vemo, da skupna naročila pomenijo, da jih nekdo mora tudi financirati. Naša iniciativa je, da če že moramo financirati določene stvari, potem lahko s tem tudi pomagamo našim podjetjem, da vzpostavijo lastno vojaško industrijo. Ne nujno samo za proizvodnjo streliva, temveč tudi opreme za dvojno rabo, ki bi se lahko uporabljala tako za civilne kot vojaške namene. S tem bi lahko vzpostavili vojaško industrijo, ki bi zadovoljevala potrebe Slovenije in krepila evropske vojaške zmogljivosti," je povedal.