Ukrajina

Zelenski odslovil visokega generala Jurija Sodola: kriv za mrtve vojake?

, 25. 06. 2024 17.32 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zamenjal visokega generala Jurija Sodola, ki je bil v okviru poveljevanja ukrajinskim vojakom v boju proti ruski agresiji deležen obtožb nesposobnosti in zlorabe položaja. Kritiki so mu med drugim pripisovali odgovornost za številne žrtve med vojaki.

Volodimir Zelenski se je po vrsti kritik odločil za menjavo.
Volodimir Zelenski se je po vrsti kritik odločil za menjavo. FOTO: AP

"Odločil sem se zamenjati poveljnika združenih sil Ukrajine, generala Jurija Sodola, z generalom Andrijem Gnatovom," je v ponedeljek zvečer sporočil Zelenski.

Razlogov za svojo odločitev ni pojasnil, a ta sledi kritikam, ki jih je na račun Sodola nanizal poveljnik sporne brigade Azov, znane po povezavah s skrajno desnico.

Načelnik štaba azovske brigade Bogdan Krotevič se je nad Sodolom pritožil pri ukrajinski varnostni službi SBU. Očital mu je nesposobnost oz. malomarnost pri izdajanju povelj, kar naj bi vodilo v številne smrti ukrajinskih vojakov na fronti. Zahteval je tudi preiskavo zaradi morebitnega sodelovanja z Rusijo.

Mediji so omenjali tudi kritike generala v ukrajinskem parlamentu, češ da je vojake slabo pripravil na vojaške operacije.

Ukrajina, ki jo Rusija prekaša tako v številu vojakov kot količini orožja, že več mesecev s težavo zadržuje prodiranje ruske vojske. Moskva skoraj vsak teden poroča o zavzetju nove vasi na vzhodu Ukrajine, večjega preboja pa vseeno ni zabeležila.

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednokontra
26. 06. 2024 11.14
-1
pledajanka; Si mokre sanje prelil na papir. Vojska USA z njim opravi v 15 dneh in če bo še izzival tudi bo. Edini lahko vspostavijo red, da se tirani ala Putin, Kim in verski fanatiki kot Iran, Hezbolah in Hamas ne razbohotijo. Demokracija zahodnega tipa vam omogoča lagodno življenje, zato vsi migranti sveta želijo na zahod, EU ali USA.
Wolfman
26. 06. 2024 09.23
+3
Ne morem verjet, da se nekdo, ki ni Ukrajinec po krvi in srcu in ta odloča o usodi Ukrajinskega naroda!
depos
26. 06. 2024 09.31
+3
Zakaj ne? Tudi Janša ni po krvi in srcu Slovenec pa odloča o naši usodi.
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2024 09.32
-7
Tudi jaz ne morem verjet, da je mogoče, da so rusofili tako bebavi, da mislijo, da vedo nekaj, kar sploh ni res.
plejadanka
26. 06. 2024 09.19
+2
"Vse se topi kot led, a samo eno ostaja nedotakljivo - slava Vladimirja, slava Rusije. Vse se mu umika s poti in postal bo gospodar sveta." 😎🤭
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2024 10.24
-3
🤣🤣🤣 Saj je jasno, da gre pri rusofiliji za res težko bolezen, ampak... Sicer imaš pa prav - putlerju se vse umika, vse izmika, vse do bridkega konca, ki je po mojem relativno blizu. SLAVA UKRAJINI ! HEROJAM SLAVA !
Zivo
26. 06. 2024 09.12
+8
Hinavščina Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC in njegova podložnost ameriškim interesom se odlično pokaže v tem, da za nekdanjega ruskega obrambnega ministra Sergeja Šoguja in poveljnika ruske vojske Valerija Gerasimova izda nalog za aretacijo z obrazložitvijo, da sta rušila energetske objekte. Kje je bilo sodišče, ko so ZDA v Iraku najprej porušila energetske in komunikacijske objekte, enako so ZDA ponovile v nekoliko manjši meri v Srbiji, ali kje je sodišče, ko Izraelci rušijo bolnišnice v Gazi??? Kje je bilo sodišče, ko je Albrightova (državna sekretarka ZDA), da je upravičeno ubitih 400.000? Kje je bilo sodišče, ko so ZDA po celem planetu strmoglavljalae demokratično izvoljene vlade?
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2024 09.24
-8
Bebavost rusofilov se odlično pokaže v tem, da ves čas trolajo laži in jih vsiljujejo drugim, čeprav je splošno znano, da ZDA niso NITI PODPISNIK Rimskega statuta, torej NI ČLANICA ICC, in ga pravzaprav tudi ne priznava. Nedavna napoved tožilca Karima Khana za zahtevo naloga za prijetje Netanjahuja, je bila izjemno strogo obsojana v ZDA. Ampak rusofilićev resnica seveda ne briga,... še naprej se boste smešili z očitnimi lažmi. Tudi glede srbije se najprej pouči KAJ in ZAKAJ in KAKO je bilo, kot je bilo, in potem komentiraj.
Zivo
26. 06. 2024 09.47
+4
Smešen si že s samim nickom, s pisanjem pa pokažeš, da si komik kot je to tvoj idol komil Zelenski. Rusija tudi ni članica ICC. Napoved še ni nalog. Zakaj pa ICC ni iskal ZDA dokazane zločince, ki so ubijali civiliste in rušili infrastrukturo. Zakaj ICC ni lovil ukro zločince, ki so bombardirali atomsko centralo? Glede srbije, ne dikutiram o razlogu, bil pa je to proti zakonit poseg v nasprotju z resolucijami VS na OZN. Tudi akcija v Libiji je bila taka.
Kaj_je_res
26. 06. 2024 09.09
+7
Upam, da Ukrajina čim prej kapitulira. Nacizem nima kaj iskati v EU 2024.
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2024 09.30
-8
Dejansko bo pa crknil moskovitski fašonacizem. Saj ne, da se bo ta gnila tvorba, ki se ji menda reče država, kdaj očistila tega, vendar pa jo bodo gospodarske zadeve končno prisilile, da bo morala odnehati. Denarja zmanjkuje, stanje je čedalje težje (moskviči imajo sicer zelo visok prag "bolečine", zato pač malce traja), ampak gre lepo vztrajno v smer propada. Upam, da čim prej razpade, se ustanovijo nove države in bo v Evropi spet ljubi mir. Vsaj za 50 let,... dokler ne pride spet nek putler in ponovi "vajo".
bu?e24 1
26. 06. 2024 09.40
+1
Aha v rusiji živi ducate narodov ukraincem pa dva naroda že preveč oni bi sam enega in gdo je fašist
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2024 10.22
-2
če v moskoviji živi "ducate narodov", kako potem si putler drzne ziniti, da je "moskovitska pravoslavna cerkev" edina vera v moskoviji? Kar pa se tiče narodov v Ukrajini, naj te pa ne skrbi, saj se očitno vsi moskviči iz Ukrajine intenzivno učijo ukrajinskega jezika in nihče sploh NOČE govoriti moskovitsko. Tečno za rusofiliće, a ne?! Res rusofilićem težko vprašanje kdo je fašist v putlerjevi vojni v Ukrajini. Povprašaj kakšnega otročka v vrtcu,... ti bo lepo razložil.
Lojze Biber
26. 06. 2024 09.02
+2
Nov dan nove črtice. Apčihhh
Zivo
26. 06. 2024 08.58
+12
Zelenski bi napravil najbolje, da bi zamenjal samega sebe. Je direktni krivec za premnoge mrtve Ukrajince in Ruse. Imel je priložnost, da bi podpisal mirovni sporazum v Carigradu. Sporazum, ki je predvideval, da bo Ukrajina nevtralna, da bodo zagotovljene državljanske pravice Rusov živečih v pokrajinah, da bodo o statusu Krima odločali čez 15 let. A je Zelenski pokorno ubgal ZDA , GB in NATO. Zgodovina bo o njem pisala kot o rablju Ukrajincev. Naravnost komičen je zapis na koncu članka, ki pravi: Ukrajina, ki jo Rusija prekaša tako v številu vojakov kot količini orožja, že več mesecev s težavo zadržuje prodiranje ruske vojske. Moskva skoraj vsak teden poroča o zavzetju nove vasi na vzhodu Ukrajine, večjega preboja pa vseeno ni zabeležila. Kakšen preboj neki? Rusija nima nobene želj po preboju. Edina želja Rusije je, da se ta morija konča.
Banion
26. 06. 2024 08.43
+3
diktator kot putin, le da je putin izvoljen ne kakršnih koli volitvah že, zmedenski volitev noče razpisati
nutrio
26. 06. 2024 08.37
+5
Zakaj bi bil zaposlen obtožen nesposobnosti? Raje naj direktor preveri svojo nesposobnost zaposlovanja.
NeXadileC
26. 06. 2024 08.31
+9
Predstava za naivne. Denar se bo delil, po enakem ključu, kot do zdaj...
Petur
26. 06. 2024 08.22
+3
biden že dlje časa ne spi,sedaj se je tudi tale malo zamislil o morebitni bodočnosti....njegovi....
son?ek11
26. 06. 2024 08.21
+0
Dokler je v državi vojna, se ne voli predsednika!! Eni so radi predsedniki in se bojijo volitev!!!
Samo navijač
25. 06. 2024 21.57
+7
Še enkrat se cep.
Covid 19
25. 06. 2024 21.24
-18
Ma kaj pišete nekateri vse..Sam sem preposlušal ure komentarjev vojnih analitikov,veleposlanikov z rusije in ukraine,urade za strateške analize,od italijanov, francozov, nemcev,hrvatov in srbov,študirane verodostojne ljudi,ki so bili na licu mesta in oni to kar nekateri tu pišete ne govorijo,se najdejo navijači,a večina govori približno enako in verodostojno.. A lahko kdo pove,kje in kdo razen v ruski propagandi govori,da rusija z mezincem gazi vse pred sabo,koliko je na fronti profesionalnih ruskih vojakov z moskve,koliko je ubitih in pohabljenih,ali veste koliko najboljših strokovnjakov je pobegnilo z rusije na zahod,koliko ukrainskih otrok se pokrade in deportira v rusijo,zakaj ukrainci z raketami dolgega dosega ne tolčejo po rusiji,pa bi lahko,koliko je ruski bdp v primerjavi z zda ali celotnim zavezništvom,zakaj se Putin boji večje mobilizacije,zakaj žica severno korejo za strelivo in v kolikem času je rusija sposobna sama proizvesti to kar dobi od severne koreje,zakaj rusija menja generale enega za drugim.. Itd. Odgovori na ta vprašanja so komentarji,ne pa rusija raztura, zelenski je fašist..Mimogrede,rusija tega kar si je dala za cilj,da v 14dneh prodre do Kijeva in zamenja vlado itd. ne bo dosegla nikoli,zapomnite si to NIKOLI.
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2024 21.38
-8
👍👏👏👏 Normalni komentarji so tule bolj redkost kot ne. Hvala.
Covid 19
25. 06. 2024 21.54
-5
Ja pa še kako res je..predvsem pa vsekani mimo vse resnice,bolj kot se komu zdi bi se reklo..
NeMoresVerjet
25. 06. 2024 21.54
+7
Ja. Dejansko mamo nepristranske ljudi, ki stejejo trupla obeh strani. Ukrajince meljejo. To je vidno tudi iz zemljevida, kjer moras biti slep da ne vidis kako se Ukrajina manjsa. Esina propaganda je to, kar ti beres. Izmisljene zmage, ko ulovijo 50 Rusov takoj propaganda na Twitter, da se ne vidi da so jim isti dan unicili par 10 mil opreme NATA in da se ne vidi se 2-3 zgubljene vasi. Sledi propaganda da so to male vasi, ampak hudica, vcasih Ukrajinci tja posljejo cel bataljon pa se ga potem V ZIVO GLEDA kako cez en teden bezi na drugo stran. Ukrajina ne zmaguje, ni zmagovala, ne pridobiva ozemlja in poskusa pred NATOm prikazovati napredek, da ji le-ta nebukine podpore. So pa ze dobili namig, da naj se pripravijo za pogajanja, tako da se bodo zdaj zacele samomorilske akcije v upanju na boljsa pogajalska izhodisca. Mnenje vseh strokovnjakov(tudi ameriskih), ki trenutno ne delajo za NATO, je pa to, da jim ne bo uspelo. Ti pa kar sanjaj, upaj in podpiraj zapravljanje denarja, ki ga bodo odplacevali tvoji otroci.
jutri_pa_res
25. 06. 2024 21.10
-5
Dajmo malo primerjave, da se zavemo realnih svetovnih odnosov moči. Ruska federacija ima 145 miljonov prebivalcev, od česar je 104 milijone Rusov. Kitajska 1420 milijonov, ZDA 330 milijonov, Japonska 127 miljonov, Egipt 101 milijon, Nemčija, Turčija in Iran 82 miljonov vsak itd. RF je res največja po površini in tudi po % BDP, ki ga daje za vojsko. Drugače pa skupni letni BDP po vrsti (v milijardah $): EU 18.496, ZDA 17.418, Kitajska: 10.381, Japonska: 4.616, Nemčija: 3.860, UK: 3.057, Francija: 2.847, Brazilija: 2.353, Italija: 2.148, Indija: 2.050, Rusija: 1.858, Kanada: 1.789, Avstralija: 1.444, J.Koreja: 1.417....Ukrajina 130 (jasno, da se ne Rusiji more upirati sama). Vemo pa, da vojno poganja in zmaguje industrija in žal tudi kanonenefuter...Glede na gornje podatke je lahko vsakemu razumnemu jasno, da RF v moremitnem spopadu z Natom nima nobene možnosti, razen seveda 'remija' v popolnem medsebojnem uničenju sveta z jedrskim spopadom.
Bolfenk2
25. 06. 2024 21.36
+7
Treba je gladati kvaliteto ne kvantiteto. Rusi so visoko motivirani in se prostovoljno javljajo za vojno. Ukraince mora pa vojna policija nasilno loviti po ulicah. V EU pa tako nihče ne bi hotel na fronto. Kaj se bodo oni mavrični iz parade ponosa borili? Zato je treba narediti vse, da do vojne ne pride. Za začetek bi bilo potrebno ukiniti vojaško pomoč Ukraini, da se bodo končno pričeli pogajati ta mir.
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2024 21.49
-8
Smešno pri vsej stvari je to, da nekateri rusofili povsem resno verjamejo, da je moskovija ČETRTO največje gospodarstvo na svetu. To je namreč putler nakladal na nedavnem ekonomskem forumu v St. Petersburgu, ki ga niti moskviči sami očitno ne jemljejo prav resno, saj je manjkalo kar nekaj pomembnejših moskvičev. In hecno - putler je na forumu kar štirikrat ali petkrat omenil kakšne probleme imajo ZDA - da imajo inflacijo, da tiskajo denar.... o dejansko zelo hudi inflaciji v moskoviji pa NIČ, niti besedice. 😆😆😆 In potem lahko te bizarne in nore komentarje z navedbami teh kretenizmov beremo tule. Glede demografskih podatkov, ki jih navajaš, je treba vedeti, da so ti veljali pred vojno. Danes pa se je demografija v moskoviji korenito poslabšala. O ekonomiji pa sploh ni vredno izgubljati besed. Lahko jo označimo samo še z besedo - pogorišče.
UtisanBimbambom
25. 06. 2024 21.51
+1
Prostovoljno javljajo? 😂😂😂 Mobilizacija je torej laz? Kdo laze? Putin? 😂😂
UtisanBimbambom
25. 06. 2024 21.52
-1
Kit bi trdil da se sladkornemu bolniku ukine inzulin da se koncno pomiri. 😂
bu?e24 1
26. 06. 2024 09.42
Glej tko je rusi zmagujejo na fronti ukrainci pa na propagandi ,šteje se pa fronta
Miškolin1890
25. 06. 2024 21.10
+4
Kako to mislite, rusi prodirajo? A ni bilo 2 leti nazaj rečeno, da jim vsega zmanjkuje, raket, granat, avionov, da imajo samo še lopate in grablje in da kradejo čipe iz nemških pralnih strojev, da imajo za sproti za rakete... Zdaj pa kar prodirajo. No kakorkoli, Putin ima izredno vojaško taktiko, se prilagajajo in za sproti učijo, ampak vojna je lokalizirana, civilisti se lahko pravočasno umaknejo pred vojno, lokalno se pa uničuje vojaška tehnika in človeška sila. Žal, ker nihče iz Evrope ali ZDA ali UK noče miru, se bodo prodori stopnjevali, dokler se Zelenskega ne vrže iz igre. Grdo bo.
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2024 21.53
-8
Kajpak... Moskviči čudovito in slavno prodirajo v Ukrajino,... v dveh letih so zajeli pas ob meji, širine cca 25 km, izgubili cca pol milijona ljudi, približno enako ali (raje manj) jih je umrlo v Ukrajini,... zajeli so nekaj vasi, ki jih itak ne morejo zavarovati,... izgubljajo na vseh področjih,... o ti, slovita, veličastna moskovija! 🤡🙉🙉🙉
jung
25. 06. 2024 21.01
+12
Že to da mediji nič ne pišete o UK pove v bistvu vse. Če bi zmagovali bi se na veliko razplsali. Svet je majhen, pa pogledamo drugam.
Balki36
25. 06. 2024 21.01
+3
Rusiji ne gre prevec dobro ker se fajta z temi lahkimi alu lopatami.....to ni ok....ce gres u vojno rabis za fajt konkretno masivno lopato....sicer pa je itak fertik ....ker so sankcije ustavle uvoz pralnih strojev iz velenja....in putin nima več čipov....pa to
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2024 21.55
-5
Eh, te sankcije,... brez veze,... moskoviji gre čudovito, četrta ekonomija sveta, ... za metke žica Kim Jong Una (ali pa v svoji bebavosti res misliš, da je šlo res za prijateljski obisk),... res "čudovita in mogočna" moskovija. Ki se bo, mimogrede, vsak čas dokončno razdrla in razpadla kot ena navadna poljska latrina.
Mamuth
25. 06. 2024 20.54
+16
Se pravi da vsi ki podpirajo Ukrajino, dejansko simpatizirajo s temi nacističnimi kriminalci.
UtisanBimbambom
25. 06. 2024 20.56
-15
Pikaponca
25. 06. 2024 20.52
+15
Bravo RUSI na polno po teh fašistih, pa čeprav baje imate samo lopate, krampe in vile.
UtisanBimbambom
25. 06. 2024 20.55
-4
Ladja Moskva se hrabro bori. En dan ladja drugi dan podmornica. Rusi so 100 let pred Ameriko.