Ukrajina

Von der Leynova na srečanju z Zelenskim prejela državno priznanje Ukrajine

Kijev/Samarkand, 15. 09. 2022 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na spletu sporočila, da je prispela v Kijev, kjer se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Gre za njen tretji obisk od začetka vojne v Ukrajini, ob tokratnem obisku pa je iz rok Zelenskega prejela tudi državno priznanje Ukrajine, kar je velika čast, je zapisala. Zjutraj so iz Ukrajine sporočili, da je v sredo v Kijevu vozilo trčilo v avtomobil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ukrajinski voditelj v nesreči ni utrpel resnejših poškodb, so po pregledu predsednika sporočili zdravniki. Oblasti sicer vse okoliščine nesreče še vedno preiskujejo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na spletu sporočila, da je prispela v Kijev, kjer se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot je še zapisala, gre za njen tretji obisk od začetka vojne v Ukrajini, in da se je v vmesnem času "marsikaj spremenilo", saj je Ukrajina sedaj kandidatka za članstvo v Evropski uniji.

Napovedala je, da se bo z Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom pogovarjala o tem, "kako še naprej zbliževati naša gospodarstva in ljudi, medtem ko Ukrajina napreduje v smeri vstopa v EU".

Von der Leynova je na srečanju z Zelenskim prejela tudi državno priznanje Ukrajine. "To je velika čast. Priznanje prejemam v imenu vseh državljanov EU, je tudi simbol naših trdnih vezi," je fotografiji, kjer prejema priznanje, pripisala predsednica Evropske komisije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Von der Leynova je srečanje z ukrajinskim predsednikom napovedala v sredo v Strasbourgu v govoru o stanju v uniji, v katerem enkrat letno parlament seznani s preteklimi dosežki in napove cilje za naprej. V ospredju govora so bili ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike skupaj z napovedjo omejitve prihodkov energetskih podjetij ter nadaljnja solidarnost z Ukrajino.

Vozilo trčilo v avtomobil Zelenskega

Kot poroča CNN, je v sredo v ukrajinski prestolnici prišlo od prometne nesreče, v katero je bil udeležen tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vozilo je namreč trčilo v avtomobil, v katerem je bil Zelenski, in v njegova spremljevalna vozila. Predsednika so po trku pregledali zdravniki, ki so javnost pomirili, da Zelenski v nesreči ni utrpel resnejših poškodb.

Zelenski je obiskal osvobojeno mesto Izjum.
Zelenski je obiskal osvobojeno mesto Izjum. FOTO: AP

Prav tako je zdravstveno osebje z nujno medicinsko pomočjo oskrbelo tudi poškodovanega voznika, ki so ga nato prenesli v reševalno vozilo. Ukrajinske oblasti še preiskujejo okoliščine dogodka.

Zelenski je sicer v sredo, pet dni po osvoboditvi mesta, obiskal Izjum v severovzhodni regiji Harkov. Fotografije prikazujejo ukrajinskega predsednika na slovesnosti ob dvigu ukrajinske zastave nad mestno upravno stavbo. Prisotna je bila tudi namestnica ministra za obrambo Hanna Maliar.

"Ko smo v preteklosti gledali navzgor, smo iskali modro nebo. Danes pa na nebu iščemo zgolj eno stvar, ukrajinsko zastavo," je ob tem dejal Zelenski. "Naša zastava že vihra v deokupiranem Izjumu. In tako bo v vsakem ukrajinskem mestu in vasi. Gremo samo v eno smer: naprej in proti zmagi," je še dejal in tako obljubil, da bodo osvobodili tudi druga mesta, ki so še vedno pod rusko okupacijo.

Ob umikanju ruskih sil s prej zasedenih območij pa Ukrajina odkriva tudi številne grozote, ki naj bi se v času okupacije dogajale na zasedenih območjih. Domačini v mestu Balaklija so za BBC povedali, da so ruske enote med okupacijo na mestni policijski postaji mučile civiliste, spet drugi so pripovedovali, da so jih med pridržanjem stresali z električnimi šoki. Rusija je sicer že večkrat zanikala napade na civiliste.

'Preživeli smo, hvala bogu, preživeli smo!'

Po osvoboditvi več ukrajinskih mest se med tamkajšnjimi prebivalci širi olajšanje, a veselja še ni. Ševčenkovo je bilo po več kot šestih mesecih ruske okupacije resda osvobojeno, a njegove ulice so v torek, pet dni po prodoru ukrajinskih sil, ostajale praktično prazne. Tovornjaki ukrajinske vojske in močna prisotnost policije so edini znaki dramatičnih dogodkov zadnjih nekaj dni in močan opomin, kdo je zdaj "glavni".

Civilistov je malo. Nekaj se jih je zaskrbljeno gnetlo pred policijsko postajo in čakalo, da jim preverijo telefone. Oblasti namreč iščejo morebitne znake kolaboracije z okupatorjem. Policija v Harkovu sicer CNN-u ni želela povedati, kaj se bo zgodilo z vsemi obtoženimi, a ukrajinski uradniki so že predhodno napovedali, da bodo vsi, ki so sodelovali z okupacijskimi silami, kaznovani.

Nekateri drugi civilisti so po poročanju medija s sklonjenimi glavami in spuščenimi očmi hiteli do tovornjaka s hrano, ki ga je upravljalo ukrajinsko vojaško osebje. Tam so delili steklenice vode in plastične vrečke, polne hrane. Le redki so bili pripravljeni govoriti z mediji. "Nismo imeli druge izbire. Samo prišli so in nas okupirali," je dejala starejša gospa.

Njena prijateljica pa, da v stavbi, v kateri živi, ni ostalo veliko ljudi. Vsi, ki so si lahko privoščili odhod skozi Rusijo, so odšli, je dejala. Krivo se počuti, ker je od Rusov sprejela hrano, a da v trgovinah niso mogli kupiti ničesar. "Beračili smo, prosili. Niti denarja nismo mogli dobiti, saj so bile banke zaprte," je dejala. Njihovo stanovanje pa je v tem času postalo nekakšen zapor, ki si ga niso upali zapustiti. "Bilo je strašljivo, ampak preživeli smo. Hvala bogu, preživeli smo! Upamo le, da se nikoli ne vrnejo," je še dejala.

Ševčenkovo, ki leži 80 kilometrov jugovzhodno od mesta Harkov, je bilo zasedeno od 25. februarja, le dan po začetku ruske invazije. Kljub obstreljevanju je ostalo večinoma nepoškodovano.

V novem napadu poškodovan velik jez na jugu Ukrajine

Ukrajinske oblasti na jugu države so po novih ruskih raketnih napadih, ki so poškodovali velik jez na območju, prebivalce pozvale k evakuaciji. Mesto Krivi Rog se medtem trudi preprečiti obsežne poplave, ki ogrožajo vsaj dve okrožji največjega mesta na tem območju. 

Poročilo Inštituta za preučevanje vojne (ISW) navaja, da so posnetki posledic napada pokazali, da se je gladina reke Ingules dvignila za 2,5 metra. "Črpališče vode je uničeno. Reka je prebila jez in prestopila bregove. Stanovanjski objekti so le nekaj metrov stran od reke," je na spletu sporočila ukrajinska poslanka Inna Sovsun.

Iz urada predsednika Zelenskega so nato popoldne sporočili, da je voda poplavila 112 hiš, 11 osebam so morali na pomoč priskočiti reševalci, o smrtnih žrtvah ne poročajo, navaja CNBC

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za ogrožene prebivalce so organizirali štiri varna mesta, kamor se lahko evakuirajo. Ker se je vodna gladina dvignila za skoraj dva metra, so morali v spodnjem toku nekatere hidravlične konstrukcije razstreliti, da bi preprečili še večjo škodo, so sporočili iz predsednikovega urada. Po oceni tamkajšnjih uradnikov se je zaradi hitrega odziva gladina vode že začela spuščati, po nekaterih ocenah za 40 centimetrov. 

Ukrajina trdi, da je napad maščevanje Rusije za njihovo uspešno protiofenzivo. Zelenski je Rusijo po napadu na akumulacijsko jezero Karačunivske v sredo znova označil za teroristično državo. "Ste slabiči, ki se borite proti civilistom," je dejal v svojem nagovoru v sredo zvečer. Poudaril je še, da rezervoar nima nobene vojaške vrednosti.

Napad v mestu, kjer je pred obsežno rusko invazijo na Ukrajino 24. februarja živelo več kot 600.000 ljudi, je prizadel oskrbo z vodo. Moskva domnevnih raketnih napadov še ni javno komentirala. Je pa prejšnji teden priznala, da je zadela objekte, ki proizvajajo energijo, kar je povzročilo obsežne izpade elektrike, ki so prizadeli milijone ljudi v vzhodni Ukrajini.

Rusija še vedno nadzoruje približno petino ozemlja Ukrajine, mesta v vzhodnem Donbasu, ki so padla na začetku vojne, pa so zdaj postala tudi tarča ukrajinske vojske. V zadnjih dneh tam poročajo o hudih spopadih. V ponedeljek je medtem Kremelj sporočil, da bodo ruske sile nadaljevale z invazijo, vse dokler ne bodo doseženi vsi prvotno zastavljeni cilji.