Ukrajina

V vojni izgubil obe nogi, zdaj postal najbolj zaželen moški v Ukrajini

Kijev, 24. 08. 2024 10.24 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ukrajinski vojak je bil del enote, ki je avgusta 2022 pomagala braniti severovzhodno regijo Harkov pred vdorom ruskih sil. V eksploziji granate je 26-letni Oleksandr Budko utrpel tako hude poškodbe, da so mu morali amputirati obe nogi. A dve leti pozneje je njegovo življenje popolnoma drugačno. Postal je namreč zvezda resničnostnega šova, v katerem se za njegovo srce bori šopek ukrajinskih mladenk.

26-letni ukrajinski veteran, ki je v vojni izgubil obe nogi, je postal del priljubljenega resničnostnega šova Sanjski moški, ki ga izvajajo v več državah po svetu. Kot poroča BBC, Oleksandr Budko kljub poškodbam in travmam, ki so ostale po bitkah v Harkovu, ostaja pozitiven. 

Oleksandr se je januarja lani razšel z dekletom, zdaj pa upa, da bo ljubezen našel v resničnostnem šovu. Meni sicer, da bo izbira partnerke pred očmi milijonov težka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vendar pa se v oddajo ni prijavil le zaradi romantike, javnost želi namreč obvestiti tudi o izzivih, s katerimi se soočajo invalidi v Ukrajini. "Šov spremlja na milijone ljudi in zato predstavlja priložnost, da dodatno osvetlimo to področje," je dejal Ukrajinec, ki želi s svojim nastopom pokazati, da so poškodovani veterani polnopravni člani družbe ter da lahko živijo dobro življenje. Tudi sam poudarja, da njegovo življenje po poškodbah ni slabo.

Veteran sodeluje tudi pri ustvarjanju glasbenega videospota, napisal je knjigo, na igrah Invictus pa je osvojil tudi več medalj. V Združenih državah je nastopil celo z baletno skupino, vse to pa je naredil med okrevanjem po poškodbah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

26-letnik je v Ukrajini tako priljubljen, da se je portal za prijave na Sanjskega moškega, ko so sporočili, da se bodo dekleta potegovala prav za naklonjenost Oleksandra, zrušil. Producenti oddaje ga zdaj predstavljajo kot simbol upanja. "Kljub amputaciji Oleksandr kolesari, vozi avto in pleza. Živi polno življenje," so sporočili iz produkcijske mreže, ki ustvarja resničnostni šov.

Nekoč si je želel potovati, želel si je ustvariti družino, nato je prišla vojna

A kakšno je bilo njegovo življenje pred vojno? Kot je povedal, je v letih pred invazijo Rusije med študijem grafičnega oblikovanja delal kot natakar v eni od restavracij v Kijevu. Meni, da so bile njegove sanje takrat prizemljene. Želel si je namreč potovati, odkrivati svet in poklicno rasti. Sčasoma si je želel ustvariti tudi družino.

Pred dvema letoma pa se je njegovo življenje obrnilo na glavo. Takrat je namreč postal eden od več tisoč ukrajinskih moških, ki so se pridružili vojski. Avgusta 2022 je bil s četo nameščen v bližini mesta Izjum, ki ga je Rusija napadla v prvih dneh vojne ter ga uporabila kot ključno vojaško središče za oskrbo svojih sil z vzhoda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinske sile so mesto osvobodile mesec dni po tem, ko je Oleksandr med obrambo ukrajinskih položajev utrpel hude poškodbe. Granata, ki je eksplodirala v njegovi bližini, ga je živega zakopala. "Čutil sem, da me je zasula zemlja. V nogah sem čutil strašno bolečino. Zaradi grozljive bolečine sem lahko le kričal in upal, da me bo nekdo slišal," se spominja. Kmalu so ga izkopali njegovi tovariši ter mu nudili prvo pomoč. A zavedal se je, da je utrpel hude poškodbe.

Oleksandr je preživel, a velik del Izjuma se je spremenil v ruševine. Takrat so ukrajinske oblasti sporočile, da so v grobovih blizu mesta našle več kot 400 trupel.

Mesto, neprimerno za invalide

Sledilo je zahtevno okrevanje, a Oleksandr je lahko že šest mesecev po poškodbi hodil s protezo. "Ko še nisem imel proteze, sem se moral naokoli premikati z invalidskim vozičkom. In nemudoma sem opazil, kako nedostopen in neprimeren je Kijev, kljub temu da gre za prestolnico, za uporabnike invalidskih vozičkov," je dejal.

Opisal je, da se na primer z invalidskim vozičkom ne moreš zapeljati po zgodovinskem starem mestnem jedru, prav tako ne moreš sam prečkati ceste ali vstopiti v zgradbe, saj so povsod stopnice.

Zaradi vojne pa medtem število invalidov v Ukrajini narašča. Čeprav uradnih podatkov o številu ljudi, ki so bili ranjeni med vojno, ni, pa se ocenjuje, da je okončine izgubilo na desettisoče ljudi. Zaradi tega je v Ukrajini nastal še en resničnostni šov Legs Off (op. p. Brez nog). Televizijska oddaja predstavlja težave, s katerimi se srečujejo invalidi, ki se gibljejo po ukrajinskih mestih.