Ukrajina

V Kijevu največji napad z droni doslej, nevarnost trajala več kot šest ur

Kijev, 25. 11. 2023 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavno mesto Ukrajine je utrpelo največji napad z droni na ukrajinsko prestolnico od začetka ruske invazije. Prebivalce so prebudile oglušujoče eksplozije in nenehni zvoki zračne obrambe, grožnja zračnega napada je trajala kar šest ur in osem minut. Ukrajinska zračna obramba je sporočila, da je sestrelila 71 ruskih brezpilotnih letalnikov. Skoraj 200 stavb je ostalo brez elektrike, ranjenih pa je bilo pet ljudi, tudi 11-letna deklica. Prebivalci takšnih zvokov niso slišali že več mesecev.

Napad, pri katerem so bili uporabljeni iranski droni tipa šahed, se je v različnih okrožjih Kijeva začel v zgodnjih sobotnih urah, poroča agencija Reuters. 

"Zračne sile so uničile 71 napadalnih brezpilotnih letalnikov tipa šahed 131/136. Velika večina jih je bila uničena na območju Kijeva," je na družbenih omrežjih zapisala ukrajinska vojska.

"Rusija je na Ukrajino izstrelila okoli 70 brezpilotnih letalnikov tipa šahed ravno na predvečer dneva spomina na žrtve gladomora. Zdi se, da je rusko vodstvo ponosno na svojo sposobnost ubijanja ljudi. Naši bojevniki so sestrelili večino dronov, ne pa vseh. Še naprej si prizadevamo okrepiti našo zračno obrambo in združiti svet v boju proti ruskemu terorizmu. Teroristično državo je treba premagati, odgovarjati mora za svoja dejanja," je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napad se je zgodil na dan, ko v Ukrajini obeležujejo dan spomina na žrtve velike lakote v letih 1932-1933, ko je v državi zaradi pomanjkanja hrane umrlo od sedem do deset milijonov ljudi. Lakoti je botrovala takratna politika Sovjetske zveze pod vodstvom Stalina, ko so oblasti v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenile pšenico in druge pridelke. Po oceni nekaterih zgodovinarjev je želel Stalin s tem v takratni sovjetski republiki Ukrajini zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

"Kijev danes zjutraj napadajo ruska brezpilotna letala. Eksplozije odmevajo po ukrajinski prestolnici, medtem ko si zračna obramba prizadeva sestreliti šahede, ki v zadnjih treh urah prihajajo v valovih. Minili so meseci, odkar se je tukaj tako slišalo," pa je stanje opisal dopisnik iz Ukrajine Christopher Miller.

Ranjenih pet ljudi, tudi 11-letna deklica

Župan Kijeva Vitalij Kličko je prek aplikacije Telegram sporočil, da je bilo v napadu ranjenih pet ljudi, vključno z 11-letno deklico v okrožju Solomjanski. Na vrtec, v katerem je bila, so padli ostanki sestreljenih dronov. To je povzročilo požare v več soseskah, poškodovane so bile zgradbe po vsem mestu. 

Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko je sporočil, da je bila večina dronov usmerjena proti Kijevu.71 od 75 izstreljenih dronov je sestrelila zračna obramba. "Zračni napad v Kijevu je trajal več kot šest ur. Ogromno ljudi ni spalo, ker so se morali skrivati v zakloniščih!" je zapisal na omrežju X.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alarmi so se sicer sprožili tudi v regijah Sumi, Dnipropetrovsk in Mikolajev. Nad regijo Dnipropetrovsk naj bi ukrajinske sile uničile tudi vodeno raketo. 

Cilj napadov ni bil takoj jasen, vendar je Ukrajina v zadnjih tednih opozorila, da bo Rusija znova izvedla zračne napade, da bi uničila ukrajinski energetski sistem – enako, kot je to hotela storiti prejšnjo zimo. 

Ukrajinsko ministrstvo za energijo je sporočilo, da je zaradi napada skoraj 200 stavb v prestolnici, vključno s 77 stanovanjskimi, ostalo brez elektrike. Dodalo je, da potekajo dela za obnovo dobave.