Ukrajina

Ukrajina zadela poveljstvo črnomorske flote v Sevastopolu

Sevastopol, 20. 08. 2022 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
4

Potem ko je nekaj noči in večerov zapored ruska protiletalska obramba merila v tarče nad Krimom, je Ukrajina zadela poslopje poveljstva ruske črnomorske flote v Sevastopolu. Iz objavljenih posnetkov je mogoče sklepati, da so napad izvršili z brezpilotnim letalnikom. O eksplozijah poročajo tudi iz Melitopola. Medtem v neposredni okolici Bahmuta potekajo srditi boji, prav tako zahodno od Donecka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju lokalnih krimskih oblasti se je ukrajinski dron v nizkem letu približal štabu črnomorske flote in vanj strmoglavil. Nanj naj bi pred tem streljali iz ročnih strelnih orožji. Ruska protiletalska obramba, ki je opremljena z naprednimi sistemi, je tako znoval imela težave s prestrezanjem nekaterih ciljev.

Lokalne oblasti so sicer poročale, da jim je brezpilotno letalo uspelo sestrelili, vendar naj bi to strmoglavilo na streho poslopja poveljstva. Ruski regionalni guverner Mihail Razvojajev je povedal, da je dron padel na streho in zagorel, pri tem pa ni bilo večje škode ali žrtev. Na nepreverjenih videoposnetkih na družbenih omrežjih, ki naj bi bili posneti v Jevpatoriji, so bili nad mestom vidni sledovi protiletalskega ognja.

 Cesta proti štabu je zaprta. Gre za psihološki udarec ruskim silam, še posebej črnomorski floti, ki se je po mnenju vojaških analitikov v ukrajinskem konfliktu odrezala izjemno slabo.

O eksplozijah so poročali tudi iz Melitopola. Župan Ivan Fedorov je dejal, da je ponoči v mestu odjeknilo več eksplozij. Neuradno naj bi izstrelki zadeli vojaško letališče. Poročil o morebitnih žrtvah ni, poroča The Kyiv Independent. Ta dodaja, da so ruske oblasti na Krimu zaostrile varnostne postopke, kar naj bi kazalo na to, da Rusi niso več prepričani glede varnosti polotoka, ki so si ga priključili leta 2014. Skupno naj bi ukrajinske sile zadele 11 ruskih ciljev na jugu države. 

Ameriški Inštitut za vojne študije (ISW) medtem poroča, da naj bi rusko napredovanje stagniralo vzdolž celotne fronte, Ukrajina pa naj bi še naprej izvajala uspešne napade na ruska skladišča orožja in druge logistične cilje. Kljub temu pa z vzhoda države poročajo o srditih bitkah in napredovanju ruske vojske na nekaterih odsekih v Donecku in tudi Harkovu. 

V dveh ruskih obstreljevanjih mesta Harkov na vzhodu Ukrajine v sredo in četrtek je medtem skupno umrlo najmanj 21 ljudi, je sporočila ukrajinska služba za civilno obrambo na Telegramu, potem ko so pod ruševinami stanovanjske stavbe našli še devet ljudi.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek v izjavi sicer potrdilo le nekaj napadov na območjih zunaj Harkova in navedlo, da so bili usmerjeni izključno na vojaške cilje.

Iz Ukrajine odpluli še dve ladji z žitom

Ukrajinske vode sta danes zapustili še dve ladji z žitom, je po poročanju britanskega BBC sporočilo turško obrambno ministrstvo. Ladji Zumrut Ana in MV Ocean S sta natovorjeni s 6300 tonami sončničnega olja in 25.000 tonami pšenice, so še dodali.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov sklenili dogovor o varnem prehodu ladij z žitom, je tako iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč doslej skupno odplulo 27 plovil z žitom in gnojili.

Skupni center za poveljevanje in nadzor, ki je bil ustanovljen v okviru dogovora in usklajuje izvoz žita z območja ob Črnem morju, ni sporočil, kam sta ladji namenjeni. Vse ladje v skladu s pogoji sporazuma najprej prestanejo varnostni pregled v Turčiji.

Center za poveljevanje in nadzor naj bi sicer danes obiskal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ob petkovem obisku Odese je izrazil obžalovanje nad neizkoriščenimi zmogljivostmi tamkajšnjega pristanišča - enega od treh, odkoder Ukrajina v skladu z dogovorom z Rusijo izvaža svoje žito.