Ukrajina

Ukrajina in Poljska potrdili: Wagnerjevci so v Belorusiji

Kijev/Varšava, 16. 07. 2023 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska mejna policija je potrdila, da je konvoj okoli 60 vozil Wagnerjevih plačancev iz Rusije prispel v Belorusijo. Tudi Poljska trdi, da ima dokaze za to, da jih je tam že nekaj sto. Po trditvah beloruskega obrambnega ministrstva Wagnerjevci v kraju blizu Osipovičja usposabljajo enote tamkajšnje teritorialne obrambe – učijo jih streljanja, premikanja po bojišču, inženirstva in zdravstvene oskrbe.

Ukrajinska mejna policija (DPSU) še ocenjuje, koliko pripadnikov ruske zasebne najemniške vojske Wagner je v Belorusiji, njihovo natančno lokacijo in cilje. Sodeč po enem od nepotrjenih poročil, je konvoj približno 60 vozil v soboto zgodaj zgodaj prečkal mejo v Belorusijo, poroča BBC. 

Tiskovni predstavnik DPSU Andrij Demčenko je v kratki izjavi v soboto potrdil Wagnerjevo prisotnost v Belorusiji. Povedal je, da še naprej spremljajo situacijo na severni meji države. Več podrobnosti ni navedel. 

Je pa pred tem kanal Hajun na Telegramu, povezan z vidnim beloruskim opozicijskim blogerjem, poročal, da je konvoj vstopil v Belorusijo iz Rusije. Vozila – vključno s poltovornjaki, tovornjaki in avtobusi – naj bi spremljala beloruska prometna policija, odpravili pa so se proti mestu Osipovičje, približno 85 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. 

Obrambno ministrstvo v Minsku je sicer že v petek sporočilo, so tri tedne po uporu zoper ruske vojaške oblasti Wagnerjevci našli nove zadolžitve v Belorusiji, kjer usposabljajo enote tamkajšnje teritorialne obrambe. Po navedbah ministrstva se teritorialci usposabljajo v kraju blizu Osipovičja, kjer jih pripadniki skupine Wagner učijo streljanja, premikanja po bojišču, inženirstva in zdravstvene oskrbe. 

Tudi Stanislaw Zaryn, predstavnik poljskih obeščevalnih služb, je sporočil, da ima Varšava dokaz o prisotnosti borcev Wagner v Belorusiji. "Trenutno jih je morda nekaj sto," je sporočil na Twitterju. Poljska je sicer že v začetku julija sporočila, da krepi svojo mejo z Belorusijo in se s tem odzvala na morebitne grožnje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je znano, je po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom vodja skupine Jevgenij Prigožin konec junija sprožil upor, ki pa se je po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka končal še isti dan. V skladu z dogovorom je Rusija umaknila obtožbe proti Prigožinu in mu dovolila, da odide v Belorusijo. Tja naj bi tudi odšel, pred dnevi pa je Lukašenko sporočil, da se Prigožin nahaja v Rusiji. Prav tako je prišlo na dan, da se je po uporu srečal tudi z Vladimirjem Putinom.

Po navedbah Moskve je ruska vojska od Wagnerja doslej prevzela več kot 2000 kosov težke vojaške opreme, vključno s tanki, in približno 2500 ton streliva.

Putin je sicer v začetku tega tedna za ruski dnevnik Komersant povedal, da je pripadnikom Wagnerja ponudil možnost, da se še naprej borijo v Ukrajini, a naj se Prigožin s tem ne bi strinjal. Prav tako je poudaril, da ni možnosti, da Wagner obstane v sedanji obliki. "Nimamo zakona o zasebnih vojaških organizacijah. Skupina obstaja, vendar pravno ne obstaja. O tem težkem vprašanju bi morali razpravljati v parlamentu," je še dodal. 

Putin je namignil tudi, da bi vodstvo Wagnerja lahko prevzel eden od poveljnikov skupine Andrej Trošev. 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8