Ukrajina

So saboterji plinovoda Severni tok za bazo napada uporabili Poljsko?

Varšava, 10. 06. 2023 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški preiskovalci preučujejo dokaze, ki kažejo, da je diverzantska skupina uporabila Poljsko kot operativno bazo za poškodovanje plinovodov Severni tok v Baltskem morju septembra.

Wall Street Journal poroča, da so nemški preiskovalci v celoti rekonstruirali dvotedensko potovanje "Andromede" (15-metrske jahte), za katero sumijo, da je vpletena v sabotažo Severnega toka. Morebitno vpletenost jahte, ki je v lasti ukrajinskih državljanov, so identificirali že marca.

V preiskavi so ugotovili, da se je jahta oddaljila od cilja in se podala v vode Poljske. To naj bi razkrili podatki z Andromedine radijske in navigacijske opreme, satelitskih in mobilnih telefonov, računov elektronske pošte in vzorcev DNK, ki so ostali na krovu. Nemški preiskovalci ugotavljajo, ali lahko vzorce DNK povežejo z ukrajinskimi vojaki, poroča Reuters.

Uhajanje plina na plinovodu Severni tok
Uhajanje plina na plinovodu Severni tok FOTO: AP

Nemški zvezni urad kriminalistične policije in urad poljskega predsednika vlade se na prošnje medija po komentarju še nista odzvala.

Že pred tem so ameriški mediji poročali o dokumentih obveščevalcev, ki naj bi lanskoletno sabotažo plinovodov Severni tok 1 in 2 povezovali z ukrajinsko vlado. Ta naj bi namreč že julija 2022, torej tri mesece pred napadom, začela oblikovati posebno potapljaško skupino, katere naloga naj bi bila sabotaža cevi, po katerih se v Evropo pretaka ruski zemeljski plin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer v sredo za nemške medije zatrdil, da Ukrajina ni napadla plinovodov Severni tok.

Eksplozije so odjeknile v komercialnih območjih Švedske in Danske. Obe državi sta trdili, da so bile eksplozije namerno povzročene, a še niso ugotovili, kdo je odgovoren.