Ukrajina

Ukrajina prevzela nadzor nad strateškim ruskim mestom Sudža

Moskva, 15. 08. 2024 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinske sile so prevzele nadzor nad mestom Sudža, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sudža predstavlja doslej glavno pridobitev v ofenzivi v ruski regiji Kursk in ima strateški pomen, ker je tam operativna točka za transport ruskega plina v Evropo. Na drugi strani tudi Moskva poroča o napredku svojih sil na fronti. Doslej naj bi sicer iz ruskih obmejnih regij evakuirali 200.000 ljudi.

Ukrajinska vojska naj bi v ofenzivi na rusko ozemlje uporabila britanske tanke challenger 2, poročajo britanski mediji. Obrambno ministrstvo v Londonu je po poročanju BBC sporočilo, da ima Ukrajina "jasno pravico" do uporabe orožja, ki ji ga je podarila Velika Britanija, za samoobrambo, kar ne izključuje operacij na ruskem ozemlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so ukrajinske sile v celoti prevzele nadzor nad ruskim mestom Sudža s 5.500 prebivalci, ki se nahaja približno deset kilometrov od meje z Ukrajino.

Rusija je 6. avgusta ob vdoru ukrajinskih sil izgubila nadzor nad vozliščem Sudža v ruski regiji Kursk, čez katerega priteka ruski zemeljski plin v Evropo. Evropska komisija je minuli teden sporočila, da je dotok plina prek te postaje stabilen, EU pa je dobro pripravljena na konec dobav ruskega plina. Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

Boji potekajo tudi na vzhodu Ukrajine v zasedeni ukrajinski regiji Donbas. Moskva je danes sporočila, da so ruske sile zavzele vas Ivanivka, ki je oddaljena 15 kilometrov od Pokrovska, ki ga nadzoruje Kijev.

Doslej naj bi iz ruskih obmejnih regij evakuirali 200.000 ljudi

Po navedbah guvernerja regije Kursk Alekseja Smirnova so iz okrožja Gluškov, približno deset kilometrov od ukrajinske meje, evakuirali približno 20.000 ljudi, potem ko so po njegovih predhodnih navedbah ruske sile na varno pripeljale že več kot 120.000 ljudi. Smirnov je poročal tudi o jutranjem alarmu zaradi nove nevarnosti zračnih napadov ukrajinskih sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojska je danes sporočila, da je znova zavzela vas Krupets v regiji Kursk. Ruske sile so "znova prevzele nadzor nad vasjo Krupets," je sporočila ruska vojska.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile nadaljujejo z "odvračanjem poskusa vdora ukrajinskih oboroženih sil", ki se je začel pred več kot tednom dni. Z uporabo letal, topništva in brezpilotnih letal so ruske sile "odbile zadnje napade sovražnika", vključno s poskusi preboja globlje na rusko ozemlje z uporabo mobilnih skupin, so sporočili v Moskvi.

Ukrajinskim silam je po preboju zahodne meje z vdorom v regijo Kursk uspel najobširnejši vdor na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni, kar spravlja v zadrego vodstvo ruske vojske, na spletni strani poroča Reuters.

Regija Kursk
Regija Kursk FOTO: AP

Poleg regij Kursk in Belgorod, kjer so oblasti razglasile izredne razmere, je Rusija v regiji Brjansk razglasila območje protiterorističnih operacij. Ruski obrambni minister Andrej Belousov je danes napovedal, da bo Rusija v regijo Belgorod napotila dodatne sile.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je poudaril, da ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo, poroča dpa. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v sredo napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Ukrajinske sile danes nadzirajo 82 naselij in 1.150 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Kursk, je sporočil vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski. Ukrajinska vojska je ob tem sporočila, da so v zasedeni regiji odprli upravni urad.

KOMENTARJI (376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zrela hruška
16. 08. 2024 14.55
+2
malemu kremlinu že teče voda v gurgl! 🤣🤣
OvcjiPastir
16. 08. 2024 14.28
+1
Upam da Ukrajinci čimprej inštalirajo protiletalske sisteme Patriot v regiji Kurska in tam naredijo nofly cono, da noben ruski mig ne bo mogel blizu.
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.20
+2
Še en zanimiv aspekt moskovitske vojske - prav zdaj poteka masovna evakuacija prebivalstva iz teh regij, ki so očitno postale vojna cona. In kam jih odvažajo moskviči? Seveda ne v Moskvo ali na kakšno drugo mirno lokacijo, ampak v Zaporožje v Ukrajini, kjer je prav tako vojna cona🤯. In vendar se najdejo umski siromaki, ki še vedno do nezavesti zagovarjajo ta podn od naroda.
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.11
+1
Moskviči so že razpisali povpraševanje po kopačih jarkov, postavljalcih tankovskih barikad, itd. 🤣🤣🤣 Najprej so svojim ljudem rekli, naj ostanejo lepo doma, sami pa so zbežali. Skratka, zdaj že zelo dobro poznamo "pogumno bežečo moskovitsko vojsko". In potem - kako si nameravajo povrniti ozemlje? Morda tako kot to počnejo v Ukrajini - radirajo cele soseske, podrejo vse bloke in hiše, pa če je kdo notri ali ne. Ja, tudi ta vidik moskovitske vojske že zelo dobro poznamo. In vendar se spodaj še vedno najdejo rusofilići, ki povsem resno verjamejo, da je to čista laž. 🤣🤣🤣 Po njihovem so moskvići že zmagali, z Ukrajino pa je konec. Hahahahahahahahahahahahaha.....
nestabilen
16. 08. 2024 14.09
-1
Kaksne pravljice.
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.14
+1
A potem praviš, da so si to vse izmislili,.... torej vsi ljudje, ki so to dogajanje pofotkali, posneli video, itd., so vse skupaj "poneverili"? Ali to trdiš?
marre
16. 08. 2024 09.09
-3
So že vzpostavili vojaški urad, še malo pa bodo po Ruskem izgledu izvedli kalašnik referendum in si bodo priključil komplet regijo.. In to po logiki prokremeljskih botov ni niti najmanj sporno..
Branko Erčulj
16. 08. 2024 14.14
-1
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.22
+3
Aja tako,... razpišeš referendum, ... pa je. Če bi npr. v Fužinama izpeljali referendum, bi se te odcepile od Slovenije. In tebi se zdi to čisto ok. Anblivbl🤦‍♀️
gozdar1
15. 08. 2024 21.53
+4
Za putina znajo zajeti rekruti , sploh če prihajajo iz mest, ki štejejo (moskva, leningrad,..) predstvljat problem, sploh če se oglasijo kake mame. Dokler so po ukrajini puščali kosti burjati,..se ni nihče preveč obremenjaval..moskva je druga zgodba.
marre
16. 08. 2024 09.10
+1
Obstaja razlog, da so prepovedal mobilne telefone in če te ujamejo te zaprejo v neke improvizirane kletke.. Prav tako imaš na telegramu nebroj posnetkov kjer telefone nabijajo na neke table z žeblji.. Oficirji in propagandisti pa medtem teh omejitev nimajo..
Branko Erčulj
16. 08. 2024 14.23
-1
Razlog je v tem, da so na začetku vojne vpoklicani vojaki iz različnih krajev Rusije prišli na vežbališče blizu fronte s telefončki z različnimi pozivnimi številkami. In ko je bilo veliko različnih pozivnih številk na kupu (tj. iz različnih krajev), ni moglo biti razumljeno drugače kot da so se prišli vojskovat. Na začetku vojne so to izkoristili Ukrajinci in na lokacijo kjer so se javljali »različni« telefončki, udarili z dronom. Takrat so ubili 86 lastnikov telefončkov, po vsej verjetnosti vojakov. (po info iz SLO medijev in mojega spomina)
Branko Erčulj
16. 08. 2024 14.27
-1
Razlog je v tem, da so na začetku vojne vpoklicani vojaki iz različnih krajev Rusije prišli na vežbališče blizi fronte s telefončki z različnimi pozivnimi številkami. In ko je bilo veliko različnih pozivnih številk na kupu (tj. iz različnih krajev), ni moglo biti razumljeno drugače kot da so se prišli vojskovat. Na začetku vojne so to izkoristili Ukrajinci in na lokacijo kjer so se javljali »različni« telefončki, udarili z dronom. Takrat so ubili 86 lastnikov telefončkov, po vsej verjetnosti vojakov
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.35
+2
Aha,... In zakaj so jim potem še yt ugasnili? A zato, da bo "zaprmej držalo"?🤣🤣🤣 Skratka, putlerja je groza, da bi prišlo do množičnih protestov in uporov, zato je tudi matere (in ostale sorodnice) tistih fantov in mož, ki so na fronti, in za katere hočejo, da se spoštuje režim rotiranja, in da hočejo vedeti kaj se dogaja z njimi,... kremeljska oblast označila za ekstremistično organizacijo. Ve se koliko let zapora lahko za to oznako fašeš v moskoviji. In zato je v trenutku vse potihnilo.
printer
15. 08. 2024 21.48
+1
Še en za lase privlečen levicarsko lažnivi članek proti Rusiji...resnica je seveda ravno obratna...kljub vsem zasegom in kraji in prodaji ruskega premozenja s strani EU in Usa, kljub vsem sabotažam, lažem EU o propadanju Rusije in obubozanju njihove vojske itd...se le ta vsakodnevno pribija naprej in naprej, poglejte kje je Rusko gospodarstvo in kje smo v EU...OMG, kaj res mislite, da je narod neumen in da na svetu obstajajo samo levi mediji? Saj pa tisti, ki imamo se vsaj malo kmecke pameti, poznamo se kaksno drugo plat zgodbe oz. se malo pozanimamo o dejanskem stanju in ne verjamemo tem demokratskim USA pravljicam in levim EU nebulozam...ok?
Heprk
15. 08. 2024 21.53
+0
O kakih levih ti govoris? Pr nas ni niti levih niti desnih, so samo lopovi. Rusi se borijo proti nacijem in nato orozju. Danes sem gledu posnetek ukr ujetnika ki mu rus da dol ostan s klukastim krizem.
fljfo
15. 08. 2024 21.56
-1
Kako se lahko Rusi borijo proti nacijem!?!?
marre
16. 08. 2024 09.11
+2
Kolikokrat si danes že nalimal te ene in iste beda.rije? Sicer pa če misliš, da gre Ruski vojni ekonomiji dobro in da je tam v povprečju nek standard primerljiv z zahodnimi državami, ti pa itak ni več pomoči..
Zmaga Ukrajini...
16. 08. 2024 14.13
+1
Ej, ti z "malo kmečke pameti", kje pa je moskovitsko gospodarstvo? Daj nas no malo razsvetli... kaj pravijo zanesljivi moskovitski mediji in srpski blic...
traparija
15. 08. 2024 21.43
+2
živ dovhčas tole prerivanje z 100 let starimi metodami. kdaj mislijo dat v višjo prestavo da bo gledalcem vsaj zanimivo?
strateg
15. 08. 2024 21.42
+0
Ne vem več kaj se grejo, vem pa da bom doma začel delat zaloge hrane ... rusi ne bodo popustili...
fljfo
15. 08. 2024 21.41
+1
Pa kaj je z nekoč slovito rdečo armado? Putin jih je prav pomehkužil...Ta napad bi morali odbiti v rnem dnevu
Heprk
15. 08. 2024 21.45
+0
ni vojno stanje in na drugi strani niso samo ukajinci.
fljfo
15. 08. 2024 21.50
-1
Aha...Če mu dajo ime "vojno stanje" pa se bo Putin kar naenkrat zbudil?
Heprk
15. 08. 2024 21.54
+0
fljfo, sj si se mlad, vidim da znas uporabiti internet. Preberi kaj pomeni ce j drzava v vojnem stanju, kaj pomeni to.
fljfo
15. 08. 2024 21.57
+0
Res je...Le ko razglasijo vojno stanje se lahko začno braniti...🤦
M_teoretik
15. 08. 2024 21.34
+0
Moldavci so lahko še kako hvaležni, da ni padla Odesa, če ne bi šla na 1/2 !?
M_teoretik
15. 08. 2024 21.32
+0
Začelo se je s Čečenijo, in nadaljevalo bi se do Moldavije, batskih držav,...No zdaj jih ( ga) je pa Ukrajina zaustavila!?
Anion6anion
15. 08. 2024 21.19
+3
Gospa zelenska si je za parado po sudzi že kupila novo torbico za 8000 €.
Heprk
15. 08. 2024 21.40
+0
pariške trgovine jo imajo zelo rade, vsak obisk pusti po vec 10teur, doniranih z naivnega zahoda. Nemci pa v odpuscanja
gozdar1
15. 08. 2024 21.43
+0
Podobno kot oni avto za katerega razen ruskih propagandistov nihče ni vedel, da je bil prodan, niti ljudje , ki naj bi ga prodali ne.
Heprk
15. 08. 2024 21.54
-1
gozdar1
15. 08. 2024 21.57
+2
Rusi pač lažejo, ker želijo očrnit zelenskega in njegovo ženo. Podobno kot ves čas poslušamo ruske laži o ukrajincih. Med tem ko ljubice ruskih velikašev zapravljajo po parizu,...zraven pa taisti polnijo glave raji s sovraštvom do zahoda.
Heprk
15. 08. 2024 21.18
+2
Rezultat pa vec kot 200 zajetih placancev, predvsem poljakov, unicene velike kolicine tehnike. Itak da ne bodo to mogli drzati saj imajo rusi prevlado v zraku. Na vzhodu pa se v mescu dni izgubili cca 50km sirine in 300km dolzine.
gozdar1
15. 08. 2024 21.24
+0
A so ti poljaki skupaj s tistimi nato generali, ki si jih edino rusi uspeli videti?
Heprk
15. 08. 2024 21.44
+4
dobro vemo vsi da so nato vojaki v ozadju v organiziranju in povelju. Danes sem gledal posnetek ruskih civilov ki so zbezali pred vosjko ukrajine, pravi da noben ne govori ukrajinsko, vecinoma poljaki. Imas pa seveda placance, kolumbijce, kanadcane, americane, francoze, nemce, hrvate. Vsi dobro gnojijo rusko zemljo.
gozdar1
15. 08. 2024 21.49
+0
Ruski civili očitno ne ločijo med poljščino in ukrajinščino(ukrajinščina je bliže poljščini kot ruščini). To se ti zgodi, če te kosntantno perejo možgane s propagando, kjer so ukrajinci rusi, ki so to pozabili. To misliš na temnopolte ruse, ki puščajo kosti po ukrajini?
Heprk
15. 08. 2024 21.55
+1
gozdar ja zdj bos ti bolj vedu od njih ki zivijo nameji in nekoc v skupni drzavi kak je kateri jezik.
Mukec
15. 08. 2024 21.05
-1
Bolfenk2
15. 08. 2024 20.55
+3
Hitler je prišel do Moskve, pa na koncu vemo kako je končal. NATO in ukrainski nacisti pa so prišli le do Kurska. Lahko si mislimo, kako bodo končali.
Magic-G-spot
15. 08. 2024 20.53
+4
Nekako sumim da bo zdaj Zlensky izsiljeval za orožje in keš če bo evropa želela plin. Saj ga zdaj že vsi poznate ali? Tm je vedno bil konflikt zaradi plin. Spomnite se samo yulije kako je kradla.... Niso Ukrajinci taki angelčki kot mislite.
slim386
15. 08. 2024 20.52
-4
V 3 dneh bo padel Kijev pa to...
marre
15. 08. 2024 20.46
+1
Ja ne samo, da je ta velik uspeh presenetil celo najbolj optimistične Ukrajinske načrtovalce, ampak je dodobra osramotil Putlerja in njegovo pudle okoli njega.. Izkazalo se je, da je vse kar je nekaj vrednega od kopenske vojske, trenutno v Ukrajini in da Rusijo dejansko branijo nič krivi 18, 19 letni obvezniki.. Cilj je pa tak znan.. Raztegnit Rusko obrambo, prisilit, da pokličejo vojsko iz Ukrajine in mogoče celo kaj okupirat in si s tem močno popravit pozicijo v morebitnih pogajanjih..