Ukrajina

Zelenski po sestrelitvi dronov nad Moskvo: V Rusijo prihaja vojna

Moskva, 30. 07. 2023 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z., STA, K.K.
Komentarji
0

V Rusijo, v njena strateška središča in vojaška oporišča, se vrača vojna, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potem ko je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ruska zračna obramba nad Moskvo sestrelila tri ukrajinske brezpilotne letalnike.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

"Vojna se postopoma vrača na rusko ozemlje, v njena simbolna središča in vojaška oporišča," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da so napadi na rusko ozemlje "neizogiben, naraven in popolnoma pravičen proces" vojne med državama.

"Ukrajina postaja močnejša," je dejal Zelenski, a opozoril, da se mora pripraviti na nove napade na svojo energetsko infrastrukturo. "Zavedati se moramo, da lahko ruski teroristi tako kot lani tudi to zimo napadejo naš energetski sektor in kritične objekte," je opozoril.

Zelenski je govoril po tem, ko so bili davi nad Moskvo sestreljeni trije ukrajinski droni.

Rusija: Ukrajinski brezpilotni letalniki so ponoči napadli Moskvo

"Poskus terorističnega napada kijevskega režima z brezpilotnimi letali na cilje v Moskvi je bil onemogočen," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo na Telegramu in dodalo, da so sestrelili en dron, druga dva pa so "nevtralizirali z elektronskim bojevanjem". 

Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da sta bili v napadu ukrajinskih dronov poškodovani dve poslovni stavbi. "Ukrajinski brezpilotni letalniki so danes ponoči napadli Moskvo. Pri tem sta bili rahlo poškodovani pročelji dveh poslovnih stavb. Žrtev ali poškodovanih ni," je objavil na Telegramu. 

Pozneje so sicer z obrambnega ministrstva sporočili, da je bil v napadih poškodovan varnostnik ene od stavb, poroča Guardian.

Zaradi napada so za nekaj časa zaprli mednarodno letališče Vnukovo na jugozahodu Moskve, lete pa preusmerili, poročanje ruske tiskovne agencije TASS povzema AFP. 

Obrambno ministrstvo v Moskvi je sporočilo tudi, da je ruska zračna obramba ponoči uničila 25 ukrajinskih dronov nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. Po navedbah ministrstva so sestrelili 16 dronov, drugih devet pa so onemogočili z elektronskim bojevanjem in so padli v Črno morje. Poškodovanih ali gmotne škode ni bilo.

Kijev zadeve še ni komentiral, vendar Ukrajina običajno ne prevzema odgovornosti za napade na Rusijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska zračna obramba preprečila ukrajinski napad z brezpilotnimi letalniki v moskovski regiji. V začetku tega meseca je Rusija sporočila, da je sestrelila pet ukrajinskih dronov, ki so motili delovanje moskovskega mednarodnega letališča Vnukovo.