Ukrajina

Rusi spremenili taktiko: iranski dron za vabo, ruski prileti iz druge smeri

Kijev/Herson, 29. 04. 2023 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Je ukrajinska protiletalska obramba na robu zmogljivosti? Nedavno razkriti tajni dokumenti navajajo, da je število protiletalskih raket za sovjetske sisteme skoraj izčrpano, novi, zahodni sistemi pa šele prihajajo v državo. Rusko vojno letalstvo je medtem spremenilo taktiko, začelo uspešneje uničevati protiletalske sisteme in zavzelo agresivnejšo držo, opozarjajo v Kijevu.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove sile v četrtek uničile kar pet ukrajinskih protiletalskih sistemov, štiri sovjetske S-300 in nemškega Geparda. Kmalu zatem so tudi objavili posnetke napadov na protiletalsko oborožitev z droni Zala Lancet. Po navedbah ruskega ministrstva so med drugim v hersonski regiji med premikanjem prestregli kolono lanserjev S-300. Iz posnetkov sicer ni mogoče potrditi, da so bili prav vsi lanserji uničeni, so pa zagotovo precej poškodovani. 

Za marsikoga je bilo presenetljivo, da je Rusija začela vojno s precej majhnim številom t. i. samomorilskih in drugih napadalnih dronov. Brezpilotnike Lancet je začela množično uporabljati šele proti koncu lanskega leta. Ob nedavni seriji uspešnih napadov na ukrajinske lanserje se sicer zastavlja več vprašanj. Najprej, ali morda ruska vojska že uporablja novo, tretjo, različico drona z večjim dosegom. Doslej namreč Ukrajinci sistemov S-300 niso nameščali ob frontni črti, ampak bolj v zaledju, zunaj dosega prve in druge različice drona Lancet. Kot ugibajo nekateri vojaški analitiki, pa so morda Ukrajinci lanserje le premaknili bližje fronti, saj rusko vojno letalstvo zavzema vse bolj agresivno držo in uporablja tudi t. i. jadralne bombe z večjo rušilno močjo. 

Razlog za premik protiletalske oborožitve bližje frontni črti bi lahko bila tudi priprava na začetek napovedane ukrajinske protiofenzive, so bodo čete med napredovanjem potrebovale kritje pred napadi iz zraka.

Nova taktika

Po navedbah vojaškega poveljstva v Kijevu so ruske letalske sile že ubrale novo taktiko. Ruska bojna letala izvajajo ofenzivne lete in vse manj letijo na patruljah, kot je bilo to v navadi v zadnjem letu dni. Poleg tega že nekaj dni namerno vstopajo v doseg ukrajinskih protiletalskih sistemov, je za Strana.ua povedal Oleksij Dimitraškovski, ukrajinski tiskovni predstavnik medijskega središča operativne skupine Tavra. Namen nove ruske taktike je odkriti lokacijo ukrajinske zračne obrambe. Rusko vojno letalstvo je bilo od začetka invazije na Ukrajino tarča kritik zaradi velike pasivnosti. Nekateri so splošni neuspeh v prvem letu vojne pripisali prav spodletelemu poskusu za doseg prevlade v zraku

Dimitraškovski pojasnjuje, da sedaj iranske drone Šahed-136 uporabljajo za vabo. Domet iranskega brezpilotnega letala v osnovi ni velik, vendar naj bi ruski inženirji povečali njegove zmogljivosti. Ko Šahed-136 vstopi v doseg ukrajinskega sistema zračne obrambe, ga radar sistema začne označevati in signalizirati raketi, kje se nahaja iranski dron. Rusija Ukrajini omogoči prestrezanje in celo uničenje drona. Ko pa se aktivira radarski sistem ukrajinskega sistema zračne obrambe, iz druge smeri proti razkriti lokaciji zračne obrambe prileti Lancet z veliko večjo hitrostjo. 300 kilometrov na uro je hitrost, ki jo Lancet razvije med spuščanjem do označenega cilja.

Nov model

Čeprav v Moskvi niso povedali, kateri model drona je bil uporabljen, nekateri vojaški blogerji sklepajo, da gre za tretjo različico, ki je v uporabo stopila meseca marca. Lancet-3 ima večjo bojno glavo – nosi lahko tudi termobarični eksploziv –, nov elektrooptični sistem in novo programsko opremo, piše portal Bulgarianmilitary.com. Spremenili naj bi tudi njegovo konstrukcijo. Tri vrste bojnih glav mu omogočajo učinkovitejši napad na več različnih ciljev, medtem ko je bila prva različica uspešna pri uničevanju lahkih vozil in topništva, manj pa pri uničevanju oklepnikov. 

Zelenski: Nujno potrebujemo zahodne protizračne sisteme

Rusi morda hitijo z uničevanjem ukrajinskih protiletalskih sistemov tudi zaradi vse večjega dotoka sodobnejših zahodnih sistemov v Ukrajino. Do konca letošnjega leta se bo namreč grožnja za ruska letala po vsej verjetnosti povečala. 

"Zračna obramba, sodobne zračne sile, brez katerih učinkovita zračna obramba ni mogoča, artilerija, oklepna vozila. Vse, kar je potrebno za zagotavljanje varnosti naših mest, naših vasi, tako v zaledju kot na frontni črti," je Zelenski dejal v petkovem večernem video nagovoru. Opozoril je, da je bilo v napadu v mestu Uman v petek zgodaj zjutraj ubitih najmanj 23 ljudi, med njimi štirje otroci. V regiji Dnipropetrovsk sta bili v ruskih napadih ubiti mati in njena triletna hči.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou