Ukrajina

Putin: Ne moremo privoliti v prekinitev ognja med ukrajinsko ofenzivo

Sankt Peterburg, 30. 07. 2023 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Rusija ne zavrača mirovnih pogovorov z Ukrajino, vendar pa Moskva ne more privoliti v prekinitev ognja, medtem ko poteka ukrajinska ofenziva, je ob koncu rusko-afriškega vrha dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Osnova za iskanje miru bi lahko bili po njegovih besedah afriška in kitajska pobuda.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

"Ukrajinska vojska je v ofenzivi, napada, izvaja obsežno strateško ofenzivo. Nobenega razloga ni, da bi od nas zahtevali prekinitev ognja. Ne moremo privoliti v premirje, ko smo napadeni," je poudaril Vladimir Putin na novinarski konferenci v Sankt Peterburgu po srečanju z afriškimi voditelji. 

Ob tem je zatrdil, da trenutno "na fronti ni aktivnih vojaških operacij" in da je ukrajinska protiofenziva "ustavljena na vseh frontah".

Na vprašanje o začetku mirovnih pogajanj je Putin dejal, da jih Moskva ne zavrača. "Da se ta proces lahko začne, mora obstajati dogovor obeh strani," je dejal.

Kot je znano, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski možnost premirja zavrača, medtem ko je skoraj petina ukrajinskega ozemlja pod rusko okupacijo.