Ukrajina

Prigožin pozdravlja državni udar v Nigru in ponuja storitve svojih borcev

Niamey, 29. 07. 2023 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šef Wagnerjevih plačancev Jevgenij Prigožin je v svojem prvem intervjuju po izgnanstvu v Belorusijo pozdravil vojaški udar v Nigru in ponudil storitve svojih borcev, da bi v državi znova vzpostavili red. Dejal je še, da Wagner, ki ima pogodbe z nekaterimi afriškimi državami, izpolnjuje vse svoje obveznosti in je pripravljen okrepiti svojo prisotnost tudi tam.

V glasovnem sporočilu na aplikaciji Telegram, ki se je pojavilo na kanalih, povezanih z Wagnerjem, Jevgenij Prigožin sicer ne trdi, da je Wagner že vpleten v državni udar v Nigru, ga pa označuje kot trenutek dolgo časa prihajajoče in prepotrebne osvoboditve od zahodnih kolonizatorjev, poroča agencija Reuters.

"To, kar se je zgodilo v Nigru, ni nič drugega kot boj prebivalcev z njihovimi kolonizatorji. S kolonizatorji, ki jim skušajo vsiliti svoja življenjska pravila in njihove pogoje ter jih obdržati v stanju, v kakršnem je bila Afrika pred več sto leti ," se je glasilo sporočilo, objavljeno v četrtek zvečer. 

Govorec je imel enak naglas in intonacijo kot Prigožin, a Reuters ni mogel z gotovostjo potrditi, da je to dejansko on. 

"Zdaj dejansko pridobivajo svojo neodvisnost. Ostalo bo nedvomno odvisno od državljanov Nigra in tega, kako učinkovito bo vodenje, a najpomembnejša stvar je, da so se znebili svojih kolonizatorjev," je še dejal glas na posnetku. 

Jevgenij Prigožin svoje storitve zdaj ponuja v Nigru.
Jevgenij Prigožin svoje storitve zdaj ponuja v Nigru. FOTO: AP

Kot je znano, se je general Abdourahamane Tchiani, vodja predsedniške garde, ki je v sredo v Nigru razglasila državni udar, v petek razglasil za predsednika nacionalnega sveta in s tem za novega voditelja Nigra. 

Država, ki je ena najrevnejših na svetu, a ima tudi nekaj največjih nahajališč urana, je sicer popolno neodvisnost od svoje nekdanje kolonialne vladarice Francije razglasila leta 1960.

Pripravljeni so povečati svojo prisotnost

Omenjeno glasovno sporočilo je tako po poročanju Reutersa zadnji signal, da Prigožin in njegovi ljudje ostajajo aktivni v Afriki, kjer imajo še vedno sklenjene pogodbe z nekaterimi državami. 

Prigožin je sicer v intervjuju za kamerunsko Afrique Media, objavljenem nekaj dni prej, povedal, da je Wagner pripravljen povečati svojo prisotnost v Afriki in da je nova skupina njegovih borcev že prispela v Srednjeafriško republiko pred ustavnim referendumom. "Prišle so nove sile, nadzorujemo ozemlje republike," je dejal, ne da bi navedel, koliko jih je.

Varnostni svet ZN je v petek ostro obsodil državni udar v Nigru ter opozoril na morebitne negativne posledice za državo in širšo regijo. Te bi lahko vključevale porast terorizma ter nazadovanje socialnih in gospodarskih razmer. Afriška unija pa je danes vojsko pozvala, naj se v roku 15 dni vrne v svoja oporišča in ponovno vzpostavi ustavno oblast.

Dejal je še, da Wagner izpolnjuje vse svoje obveznosti na celini in je pripravljen na nadaljnji razvoj odnosov z afriškimi državami. 

Wagnerjeva vloga v Afriki sicer skrbi zahodne države, vključno s Francijo in ZDA. Washington je omenjeno skupino obtožil grozodejstev in zoper njo že uvedel sankcije. Prigožin pa ves čas trdi, da delujejo zakonito in koristno za države, v katerih delujejo, pa tudi za njihov odnos z Rusijo. 

Kot je znano, so se Wagnerjevi plačanci borili na strani Rusije in sodelovali v nekaterih najbolj krvavih bitkah ukrajinske vojne. Toda njihova vloga v prihodnosti je bila postavljena pod vprašaj, ko je Prigožin prejšnji mesec izvedel enodnevni upor proti Putinu in bil izgnan v Belorusijo, kjer so nekateri njegovi borci začeli uriti beloruske sile. 

Ta teden pa so ga prvič po tem fotografirali v Sankt Peterburgu med rusko-afriškim vrhom, ko se je rokoval s Freddyjem Mapouko, vodjo protokola predsednika Srednjeafriške republike.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8