Ukrajina

Kijev prebudile eksplozije, več verskih objektov osumljenih povezave z Moskvo

Kijev, 14. 12. 2022 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.K., STA
Komentarji
0

Prebivalcev Kijeva niso prebudile budilke, pač pa eksplozije. Kijevski župan Vitalij Kličko je povedal, da so osrednje okrožje Ševčenkivski pretresle eksplozije in da so bile na kraj napotene službe za nujno pomoč. Šlo je za dva vala eksplozij, Ukrajinska stran pa pravi, da so se uspešno obranili s sistemi zračne obrambe in sestrelili 13 sovražnikovih dronov. Ukrajinski obveščevalci so medtem preiskali več verskih objektov zaradi suma povezav z Moskvo. Ameriškega vlada pa naj bi v Ukrajino napotila obrambne raketne sisteme patriot.

Ukrajina
Ukrajina FOTO: AP

V središču ukrajinske prestolnice Kijev je bilo zgodaj slišati eksplozije. Približno 20 minut pred napadom so po mestu odmevale sirene za zračni napad. Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je sprva dejal, da naj bi šlo za tri eksplozije, na Twitter pa zapisal, da so mesto namesto budilk prebudile okoli 6.30. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zjutraj naj bi ruske vojaške sile Kijev napadle v dveh valih eksplozij. Ukrajina je tako sestrelila 13 brezpilotnih letal iranske izdelave, je še povedal župan Kijeva. Kličko je pojasnil, da so s protizračnimi obrambnimi sistemi napadli drone Shahed."V regiji Kijev in nad prestolnico so sile zračne obrambe sestrelile skupno 10 brezpilotnih letal Shahed," je sporočil prek Telegrama.

Mestna vojaška uprava je sporočila, da je delček drona zadel dve upravni stavbi v središču mesta. Podatkov o morebitnih žrtvah še ni.

Kijevski guverner Oleksij Kuleba je dejal še, da sistem zračne obrambe deluje prebivalcem pa v času napada dejal, naj ostanejo v zakloniščih in drugih varnih prostorih. "Rusija nadaljuje s svojim energetskim terorjem nad našo državo. Toda vsak dan postajamo močnejši," je povedal. 

Ukrajina je obtožila Iran, da je Rusiji dobavil drone "kamikaze", ki so bili uporabljeni v smrtonosnih napadih 17. oktobra, kar je Teheran sprva zanikal. Iran je nato kasneje priznal, da je Moskvi "več mesecev" pred vojno poslal omejeno število brezpilotnih letal.

V odgovor je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da je to laž in da rusi uporabljajo večje število iranskih brezpilotnih letal.

ZDA bodo v Ukrajino poslale obrambne raketne sisteme patriot

Ameriškega vlada dokončuje načrte za napotitev obrambnih raketnih sistemov patriot v Ukrajino, kar naj bi naznanila že ta teden, poroča televizija CNN. Načrt mora potrditi obrambni minister Lloyd Austin. Ukrajina se sooča z dnevnimi raketnimi napadi iz Rusije, zato že nekaj časa prosi ZDA za sodobne raketne sisteme dolgega dosega patriot, s katerimi bi se lahko uspešneje branili pred ruskimi balističnimi in manevrirnimi raketami ter brezpilotnimi letalniki.

Sistem patriot vključuje radarsko postajo, računalnike, generatorje, kontrolno postajo in do osem raketnih izstrelišč s po štirimi raketami. V ZDA menijo, da bi z napotitvijo patriotov v Ukrajino lahko pomagali zaščititi tudi ukrajinske sosede, ki so članice zveze Nato. Pripadnike ukrajinske vojske bi naj za upravljanje sistemov urili v bazi ameriške kopenske vojske v Grafenwohrju v Nemčiji. Sistem patriot potrebuje posadke z več deset vojaki, urjenje pa običajno traja nekaj mesecev.

ZDA so sisteme patriot že poslale na Poljsko, pred tem v Izrael in Savdsko Arabijo, pa tudi v Južno Korejo in Japonsko. Sisteme so med drugim kupili tudi Nemci.

Ukrajinski obveščevalci preiskali več verskih objektov zaradi suma povezav z Moskvo

V pravoslavnih verskih objektih, ki pripadajo ruski cerkvi, so danes agenti ukrajinske varnostne službe USB izvedli preiskave v okviru protiobveščevalnih ukrepov, ki so jih uvedli. Iz ukrajinske varnostne službe SBU so sporočili, da so njihovi agenti preiskave izvedli, da bi "identificirali osebe, ki bi lahko bile vpletene v nezakonite dejavnosti, ki škodijo suverenosti države Ukrajine".

Želijo namreč "zaščititi prebivalce pred provokacijami in terorističnimi napadi" ter preprečiti uporabo verskih skupnosti kot središč "ruskega sveta", so dodali. Gre za koncept, ki ga je razvila Moskva, da bi upravičila rusko invazijo na Ukrajino s potrebo po priključitvi te države k Rusiji, da bi oblikovali rusko govorečo in pravoslavno enoto.

V začetku meseca je ukrajinski predsednik napovedal, da želi v Ukrajini prepovedati delovanje z Rusijo povezanih verskih organizacij in postaviti pod vprašaj status pravoslavne cerkve.
V začetku meseca je ukrajinski predsednik napovedal, da želi v Ukrajini prepovedati delovanje z Rusijo povezanih verskih organizacij in postaviti pod vprašaj status pravoslavne cerkve. FOTO: Shutterstock

V USB so še pojasnili, da se ukrepi nanašajo na 19 samostanov, katedral in cerkva, ki pripadajo pravoslavni cerkvi pod moskovskim patriarhatom, in da so namenjeni "preprečevanju subverzivnih dejavnosti ruskih tajnih služb v Ukrajini". Ti verski objekti se nahajajo v več regijah.

V začetku meseca je ukrajinski predsednik napovedal, da želi v Ukrajini prepovedati delovanje z Rusijo povezanih verskih organizacij in postaviti pod vprašaj status pravoslavne cerkve, ki je pod nadzorom moskovskega patriarhata. Od novembra so sicer ukrajinske oblasti izvedle že vrsto preiskav v več drugih bogoslužnih prostorih te cerkve. V zadnjih tednih pa so uvedli tudi sankcije proti njenim 15 dostojanstvenikom, ker so bili naklonjeni Moskvi ali so sodelovali z ruskimi okupacijskimi silami.

Ukrajina, država z večinskim pravoslavnim prebivalstvom, je razdeljena na pravoslavno cerkev, ki je odvisna od moskovskega patriarhata - ta je sicer konec maja sporočila, da zaradi ruske invazije prekinja vezi z Rusijo - in cerkve, ki je neodvisna od ruskega nadzora.

Bruselj Ukrajini odobril še 500 milijonov evrov posojila

EU je Ukrajini odobrila še 500 milijonov evrov posojila, s čimer se je skupni znesek finančne pomoči Bruslja tej državi od začetka vojne povišal na 7,2 milijardi evrov, je danes sporočila Evropska komisija. Medtem je Evropski parlament sprejel spremenjeno uredbo, ki EU omogoča prenos 18 milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v prihodnjem letu.

Po mnenju Bruslja Ukrajina 500-milijonsko posojilo potrebuje za kritje tekočih stroškov, kot so socialna izplačila ter delovanje šol in bolnišnic. Sredstva za posojilo bodo zbrali na mednarodnih kapitalskih trgih, obresti pa bodo poravnane iz proračuna EU. Vključno s humanitarno in drugo pomočjo je EU Ukrajini tako od začetka vojne namenila že več kot 19,7 milijarde evrov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem je Evropski parlament danes sprejel spremenjeno uredbo, ki omogoča prenos 18 milijard evrov težkega svežnja makrofinančne pomoči Ukrajini v prihodnjem letu. Države članice EU so sveženj sicer odobrile v soboto.

Ta posojila bodo imela 10-letno obdobje vračanja, države članice pa naj bi krile večji del stroškov obresti prek zunanjih namenskih prejemkov. Jamstva za posojila bodo zagotovili bodisi iz proračuna EU bodisi s strani držav članic.

Na prvotni predlog, ki ga je Evropski svet predlagal 6. decembra, je Madžarska vložila veto. Blokirala ga je zato, ker je Bruselj njej zamrznil evropska sredstva v okviru mehanizma pogojevanja izplačila sredstev EU z vladavino prava. Svet je nato 10. decembra predstavil spremenjeno različico, s katero se je strinjala tudi Budimpešta.