Ukrajina

Po udaru izginil, zdaj naj bi 'pogrešanega' ruskega generala aretirali

Moskva, 28. 06. 2023 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je ameriški medij New York Times poročal, da naj bi generalpolkovnik Sergej Surovikin, drugi general ruske vojske, vedel za načrte Jevgenija Prigožina, ruski medij Moscow Times zdaj poroča o njegovi aretaciji. Po državnem udaru skupine Wagner je sicer Surovikin izginil.

Sergej Surovikin
Sergej Surovikin FOTO: AP

Dva vira blizu ruskega obrambnega ministrstva sta ruskemu mediju The Moscow Times povedala za aretacijo "pogrešanega" ruskega generala. Novice o tem sicer državni organi niso javno objavili.

Eden od virov je mediju dejal, da je Sergej Surovikin, poveljnik, ki je prevzel vodenje "posebne vojaške operacije" po harkovskem debaklu ruske vojske, med državnim udarom podprl vodjo skupine Wagner Jevgenija Prigožina, zato da so mu morali stopiti na prste. Na vprašanje, kje se general nahaja trenutno, pa je dejal, da teh informacij ne more komentirati.

O aretaciji ruskega generala, ki ga niso videli vse od sobote, so sicer že pred tem poročali ruski vojaški blogerji. Vladimir Romanov je dejal, da naj bi ga aretirali 25. junija, dan po uporu Wagnerja. Po njegovih besedah naj bi bil Surovikin v preiskovalnem priporu Lefortovo.

The New York Times je pred tem poročal, da naj bi Surovikin vedel za načrte Wagnerjevega vodje, pri tem pa se je skliceval na ameriške uradnike, seznanjene z obveščevalnimi podatki. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer po objavi prispevka dejal, da gre le za špekulacije in govorice. 

Po besedah vira, ki je govoril za The Mosow Times, sicer ni povsem jasno, ali je Surovikin tudi dejansko vedel za upor, da pa se "ni obnašal preveč podrejeno" ter da je bil preveč drzen do vodstva. Zaradi tega bi po njegovih besedah lahko dobili vtis, da je bil tudi ruski general del Prigožinove ekipe.

Ugibanja o tem, kam izginil Surovikin, so sicer že od sobote krožila po spletu, tudi informacije, da naj bi bil v pripor v Moskvi. Vendar pa je predhodno generalpolkovnik Andrej Judin v komentarjih za medij Ura.ru zanikal, da sta s šefom pridržana. "Sem na dopustu. Doma," je za publikacijo povedal Judin.