Ukrajina

Po načrtih atentata v Ukrajini Zelenski ukazal čistke znotraj SBU

Kijev, 24. 06. 2024 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je novemu načelniku ukrajinske varnostne službe (SBU) naročil, naj očisti svoje vrste ljudi, ki SBU diskreditirajo in ki ne delujejo v dobro Ukrajine. Dva častnika varnostne službe sta bila namreč nedavno obtožena načrtovanja atentata na visoke ukrajinske uradnike.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Kot poroča Guardian, je državna varnostna služba (SBU) pretekli mesec sporočila, da je prijela dva častnika, ki naj bi sodelovala z Rusijo pri načrtovanju atentata na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in nekatere druge uradnike, vključno z vodjo vojaške obveščevalne službe Kirilom Budanovom.

Umor Zelenskega naj bi bil mišljen kot "darilo" za ruskega predsednika Vladimirja Putina, je sporočila SBU, ki je sicer odgovorna za varovanje različnih državnih uradnikov.

Zelenski je danes zaposlenim na oddelku za varnost države predstavil novega polkovnika Oleksija Morozova. Kot je dejal, je njegov primarni cilj ta, da zagotovi, da se varnostni službi pridružijo zgolj tisti, ki delajo v dobro države in svojo prihodnost vidijo v Ukrajini. "Seveda pa je treba SBU ob tem očistiti vseh, ki se tega ne bi držali ali pa bi SBU diskreditirali," je zapisal na Telegramu. 

Ukrajinski predsednik je maja razrešil Morozovega predhodnika Sergija Ruda. Slednje je storil dva dni po tem, ko je SBU pridržala uslužbence, ki so po njeni oceni delali za rusko varnostno službo in razkrivali zaupne podatke.