Ukrajina

Ogenj, detonacije, ruske oblasti hitijo z evakuacijo. Ukrajina napada tudi z zažigalnim orožjem

Moskva, 07. 09. 2024 10.13 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okrožju Ostrogožsk, v ruski Voronješki oblasti, se je zgodil požar, ki je povzročil detonacijo eksplozivnih naprav po napadu dronov. Razglasili so izredno stanje v tem okrožju in oblasti evakuirajo prebivalce, poroča ruska državna novinarska agencija RIA Novosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner Voronješke oblasti Aleksander Gusev je na Telegramu pripisal, da se prebivalci ene od vasi z avtobusi začasno evakuirajo v nekaj bližnjih naselij. 

Čeprav ruske oblasti niso razkrile, kateri objekti so bili napadeni, pa Kyiv Independent poroča, da gre za nadaljevanje akcije, v sklopu katere so  ukrajinske sile v zadnjih mesecih izvedle vrsto napadov z brezpilotnimi letali, katerih cilj je bil poškodovati rusko vojaško infrastrukturo in naftno industrijo. Na družbenih omrežjih pa so se različne pojavile trditve.  

Gusev sicer trdi, da so ostanki padajočega drona povzročili požar, ki se je razširil in povzročil detonacije.

Poročil o žrtvah ni bilo, Kyiv Independent pa v času objave navedb ni mogel preveriti. 24. avgusta je Gusev poročal o podobnem napadu v okrožju, ki je povzročil požare in eksplozije. Ruski kanali Telegram so pozneje sporočili, da so brezpilotna letala zadela skladišče streliva.

V istem okrožju je gorelo že lani.
V istem okrožju je gorelo že lani. FOTO: AP

Medtem naj bi Ukrajina stopnjevala napade. Serija videoposnetkov, objavljenih na družbenih omrežjih, vključno s Telegramom ukrajinskega obrambnega ministrstva, prikazuje nizkoleteča brezpilotna letala, ki spuščajo valove staljene kovine na ruske položaje. 

Razgreta mešanica aluminijevega prahu in železovega oksida, imenovana termit, gori pri 2200 stopinjah Celzija. Hitro lahko požge drevesa in vegetacijo, ki daje kritje ruskim enotam - če jih ne ubije ali popolnoma onesposobi.

Ko pade iz drona, je termit podoben ognju, ki prihaja iz ust mitskega zmaja, zaradi česar so droni dobili vzdevek.

Po besedah Nicholasa Drummonda, analitika obrambne industrije, specializiranega za kopensko vojskovanje in nekdanjega častnika britanske vojske, je ustvarjanje takšne vrste strahu verjetno glavni učinek ukrajinskih dronov s termiti.

Po njegovem gre za nišno zmogljivost in ne novo glavno orožje. Vendar dodaja: "Ne bi si želel biti tarča."

Termit lahko zlahka opeče skoraj vse, zato je zaščite pred njim malo. Odkril ga je nemški kemik in je bil prvotno uporabljen za varjenje železniških tirov.

Toda njegova vojaška moč je kmalu postala očitna, ko so ga Nemci v prvi svetovni vojni iz cepelinov odvrgli kot bombe nad Britanijo. Tako Nemčija kot zavezniki so v drugi svetovni vojni uporabljali tovrstne letalske bombe, sredstvo pa so uporabljali tudi za onesposobitev zajetih topniških orodij, tako da so v zaklep vstavili termit in talili orožje, ki je bilo zaprto od znotraj.

Termit je samo ena vrsta zažigalnih orožij, drugi pa vključujejo napalm in beli fosfor.

Urad Združenih narodov za razorožitev pravi, da lahko zažigalno orožje povzroči veliko uničenje in okoljsko škodo.

V skladu z mednarodnim pravom termit ni prepovedan za boj proti vojski, vendar je njegova uporaba na civilnih ciljih prepovedana zaradi grozljivih učinkov, ki jih ima lahko na človeško telo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.