Ukrajina

Napad na stanovanjski blok v Harkovu: velik požar in 30 ranjenih

Pokrovsk, Harkov, 15. 09. 2024 18.47 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
0

Obstreljevanje Pokrovska, enega ključnih oporišč ukrajinskih sil na vzhodnem območju Ukrajine, je terjalo najmanj eno žrtev, posledica napada na stanovanjsko stolpnico v Harkovu pa je bil obsežen požar in 30 ranjenih, med njimi tudi otroci, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Ruska vojska je danes obstreljevala mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine. Najprej so s topniškim izstrelkom zadeli stavbo v bližini bencinske črpalke, nato je sledil še en napad, v katerem je po navedbah tamkajšnjih oblasti umrla najmanj ena oseba. 

Ruske sile, ki na vzhodu Ukrajine postopoma napredujejo in so v zadnjih tednih zavzele več vasi, so se mestu Pokrovsk po navedbah vojaških opazovalcev približale na manj kot deset kilometrov. Oblasti v Pokrovsku so v zadnjih dneh poročale o več ruskih napadih, ki so poškodovali dva mostova v mestu, ter o težavah pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek priznal, da je situacija na vzhodu države "zelo težka", danes pa je na omrežju X sporočil, da je ruska vojska samo ta teden nad Ukrajino skupno izstrelila približno 30 različnih raket, več kot 800 vodenih zračnih bomb in skoraj 300 brezpilotnih letalnikov. "Ukrajina potrebuje močno podporo naših partnerjev. Vse, kar bo Rusijo prisililo, da konča to vojno," je ponovil.

O ruskem zračnem napadu so pozneje poročali tudi iz Harkova na severovzhodu Ukrajine, kjer je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Harkovski župan Igor Terehov je dejal, da je ruska vojska zadela stanovanjsko stolpnico, v kateri je nato izbruhnil požar, po njegovih besedah so med ranjenimi tudi otroci.