Ukrajina

Hrvat, ki se je boril v Ukrajini: Čeprav so ga izpustili, mu želijo soditi

Zagreb/Moskva, 25. 04. 2023 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav so jih lani izpustili na prostost, je rusko okrožno vojaško sodišče zdaj sporočilo, da bodo petim tujim borcem ukrajinske vojske vseeno sodili. Kot so zapisali, bodo državljanom treh držav, tudi Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, sodili zaradi vojaških akcij proti Rusiji. Obtožujejo jih najemništva, mednarodnega terorizma in organiziranja teroristične skupine.

Okrožno vojaško sodišče v mestu Rostov na Donu je sporočilo, da je sprejelo primer petih tujih borcev ukrajinske vojske, ki so jih lani zajeli Rusi, poroča Index.hr. Med njimi je tudi hrvaški državljan Vjekoslav Prebeg, ki so ga septembra lani po diplomatski in politični akciji izpustili iz ruskega ujetništva. A čeprav so Rusi prebežnika izpustili, mu želijo zdaj soditi.

Vjekoslav Prebeg
Vjekoslav Prebeg FOTO: Profimedia

Gre za enako obtožnico, kot so jo lani vložili na sodišču Ljudske republike Doneck. Peterico tujih državljanov obtožujejo najemništva, mednarodnega terorizma in organiziranja teroristične skupine. Da bodo državljanom treh držav sodili zaradi vojaških akcij proti Rusiji, prvi kazenski postopek proti celotni skupini tujcev, ki so se borili za Ukrajino, pa bo obravnavalo vojaško sodišče v Rostovu na Donu, piše tudi ruski portal Kommersant, ki ob tem pravi, da so "ukrajinske plačance" že poklicali na sodišče v Donecku.

Pred tem so o tej zadevi zaslišanja že potekala na območju Ljudske republike Doneck. Tamkajšnje oblasti takrat za "plačance" niso izključile možnosti uvedbe smrtne kazni.

Vojaško sodišče južnega okrožja v Rostovu na Donu je kazensko zadevo prejelo tudi proti britanskim državljanom Johnu Hardingu, Andrewu Hillu, Dylanu Healyju in Švedu Mathiasu Gustavssonu. Tako kot Hrvat so tudi oni obtoženi storitve kaznivih dejanj po členih, ki govorijo o nasilnem prevzemu oblasti ali njenem ohranjanju in o sodelovanju plačancev v oboroženem spopadu. Prvi člen predvideva do 20 let zapora, drugi pa do 15 let, še piše ruski medij.