Ukrajina

EU zvišuje finančno zgornjo mejo sklada za vojaško pomoč Ukrajini

Bruselj, 12. 12. 2022 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svet Evropske unije je sprejel dogovor o zvišanju finančne zgornje meje sklada, ki se uporablja za vojaško pomoč Ukrajini, za dve milijardi evrov leta 2023. S tem želi zagotoviti, da bi lahko EU še naprej dobavljala orožje Kijevu, ki se od februarja sooča z rusko agresijo, so sporočili iz Bruslja. "EU ostaja zavezana zagotavljanju vojaške podpore Ukrajini in drugim partnerjem," je ob tem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Svet EU, v okviru katerega se v Bruslju sestajajo zunanji ministri sedemindvajseterice, je dosegel politični dogovor z namenom zagotoviti finančno vzdržnost Evropskega mirovnega instrumenta (EPF).

Svet je sklenil, da leta 2023 zviša skupno finančno zgornjo mejo za dve milijardi evrov (v cenah iz leta 2018), z možnostjo nadaljnjega povečanja v kasnejši fazi. Skupno povečanje celotne finančne zgornje meje EPF do leta 2027 bi lahko znašalo do 5,5 milijarde evrov, če bi se države članice strinjale, da je to potrebno, so sporočili.

Leta 2023 bo finančna zgornja meja sklada za vojaško pomoč Ukrajini višja.
Leta 2023 bo finančna zgornja meja sklada za vojaško pomoč Ukrajini višja. FOTO: AP

"EU ostaja zavezana zagotavljanju vojaške podpore Ukrajini in drugim partnerjem," je ob novici na spletu sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Evropski mirovni instrument je bil ustanovljen lani, da bi EU omogočil financiranje vojaške pomoči njenim mednarodnim partnerjem v luči prizadevanj povezave po okrepitvi njene mednarodne vloge.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino konec februarja je bil velik del sredstev iz EPF preusmerjen za pomoč pri oboroževanju Kijeva. Instrument je bil uporabljen za povračilo stroškov za dobave orožja s strani posameznih držav EU.

EU je doslej skupaj z državami članicami Ukrajini namenila okoli osem milijard evrov vojaške podpore, kar je približno 45 odstotkov zneska, ki so ga namenile ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.