Ukrajina

Med prazniki ne bo prekinitve ognja

Kijev, 15. 12. 2022 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
0

Moskva je sporočila, da po skoraj 10 mesecih vojne v Ukrajini "božične prekinitve ognja" ni na vidiku. Tako se zdi, da se bodo spopadi vlekli tudi čez zimo. V ruskem obstreljevanju Hersona sta sicer umrli dve osebi, ukrajinske sile pa so čez noč obstreljevale vzhodnoukrajinsko mesto Doneck, pri čemer naj bi šlo po besedah Rusov za enega največjih napadov v zadnjih letih. Nekateri analitiki sicer predvidevajo, da bo vseeno prišlo do "upada" spopadov. Popolna prekinitev ognja z ukrajinske strani pa bo veljala šele takrat, ko na ukrajinskih tleh ne bo več okupatorja, pravi general ukrajinske vojske.

Popolna prekinitev ognja z naše strani bo veljala šele takrat, ko na naših tleh ne bo več nobenega okupatorja, je izjavil general ukrajinske vojske Oleksij Gromov in izključil možnost prekinitve ognja med novim letom in pravoslavnim božičem. 

"Na fronti ni miru," je v sredo v svojem rednem večernem video nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Vsak dan in vsak meter sta izjemno težka. In še posebej zato, ker celotna taktika okupatorja temelji na tem, da z artilerijo uničujejo vse pred sabo – za njimi ostajajo le gole ruševine in kraterji v zemlji."

Na vprašanje, ali je Moskva videla predloge za "božično premirje", je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal: "Ne, takih ponudb nismo prejeli od nikogar. Te teme ni na dnevnem redu."

Vojna v Ukrajini.
Vojna v Ukrajini. FOTO: AP

Zelenski je namreč ta teden Rusijo pozval, naj do božiča kot prvi korak k mirovnemu sporazumu začne umikati svoje enote, vendar je Peskov v torek dejal, da premirja s Kijevom ne bo, dokler Zelenski ne sprejme "realnega stanja" na terenu, pri čemer se je skliceval na ruski nadzor nad deli štirih ukrajinskih regij, ki si jih je priključila septembra po "referendumih", ki jih je Zahod označil za prisilne in nezakonite, poroča The Guardian.

Ukrajina trdi, da je rusko letalsko oporišče v Kursku zadelo brezpilotno letalo

V sredo zvečer je bilo napadeno rusko letalsko oporišče v Kursku, je povedal visoki ukrajinski uradnik. Anton Geraščenko, višji predsedniški svetovalec Volodimirja Zelenskega, je na Telegramu objavil vrsto sporočil, v katerih je dejal, da je vojaški objekt zadel "neznani dron".

Sklicujoč se na neznana poročila ruskih medijev, je dejal, da sta bili v Kursku blizu letališča dve eksploziji, kasneje pa je dodal še, da je neznani dron zadel vojaški objekt v Kursku. Posnetki, ki krožijo po spletu, prikazujejo vrsto eksplozij, ki so mesto v zahodni Rusiji pretresli okoli 22. ure po lokalnem času, poroča The Guardian.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ruskem obstreljevanju Hersona umrli dve osebi, Ukrajinci obstreljevali Doneck

Rusko obstreljevanje je v četrtek v središču nedavno osvobojenega mesta Herson na jugu Ukrajine ubilo dve osebi, je povedal visoki ukrajinski uradnik. Kirilo Timošenko, namestnik vodje predsednikovega urada, je v aplikaciji za sporočanje Telegram povedal, da sta bila ubita približno 100 metrov od stavbe regionalne uprave, ki je bila v sredo zadeta med obstreljevanjem.

Ukrajinske sile so medtem čez noč obstreljevale vzhodnoukrajinsko mesto Doneck, ki je pod ruskim nadzorom. Šlo naj bi za enega največjih napadov v zadnjih letih, so povedali ruski uradniki na priključenih območjih.

"Točno ob sedmi uri danes zjutraj so središče Donecka izpostavili najbolj množičnemu napadu po letu 2014," je na Telegramu povedal župan mesta Aleksej Kulemzin, ki ga podpira Rusija. "Na civiliste v našem mestu je bilo izstreljenih 40 raket iz večcevnih raketnih izstrelkov BM-21 Grad," je dejal Kulemzin. Napad je označil za vojni zločin.

Zelenski voditelje EU prosil za makrofinančno pomoč in zaostritev sankcij proti Rusiji

Zelenski je voditelje držav članic EU prosil, naj Kijevu namenijo novo makrofinančno podporo in zaostrijo sankcije proti Moskvi zaradi ruske invazije v Ukrajini. V nagovoru na vrhu EU preko videopovezave je poudaril, da sta tudi makrofinančna podpora Ukrajini in krepitev sankcij orožji za obrambo svobode. Spomnil je, da bo 23. decembra minilo pol leta, odkar je Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU. Ob tem je opozoril, da bo prihodnjih šest mesecev v vojni v Ukrajini v več pogledih odločilnih in da bodo nujni še večji napori kot doslej.

Kot prvi izziv za prihodnje polletno obdobje je Zelenski izpostavil, da je treba premagati "ruski energetski terorizem v vseh njegovih oblikah". Pozdravil je idejo cenovne kapice za ruske energente in se zavzel za uvedbo tega instrumenta - tako za plin kot tudi za nafto in naftne derivate. S tem bi po njegovem onemogočili Rusiji, da financira vojno na račun svetovnega trga.

"Rusija želi zlomiti vašo varnost z uničenjem naše infrastrukture," je ukrajinski predsednik ponazoril drugi izziv. Evropske voditelje je zato pozval, naj še naprej delajo vse, kar je v njihovi moči, za ohranjanje dobave energije Ukrajini. Ta po njegovih besedah še zlasti potrebuje podporo pri nakupu plina, s katerim bi nadomestili izpad energije zaradi ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Gre za približno dve milijardi kubičnih metrov plina.

Volodomir Zelenski
Volodomir Zelenski FOTO: AP

Zavzel se je tudi za nadaljevanje vojaške podpore, ki, kot je dejal, ne sme biti manjša kot v zadnjih šestih mesecih. "To je ključnega pomena za zaščito ukrajinske svobode in same ideje Evrope," je izpostavil. Dejal je še, da Ukrajina potrebuje več sodobnega orožja, tako zračno in protiraketno obrambo kot tanke. "S tem bi neposredno rešili milijone življenj," je dejal ukrajinski predsednik.

Ukrajinski predsednik je ob tem pozval še k diplomatskim prizadevanjem za mir. EU to po njegovem lahko stori s podporo t.i. formuli za mir, ki jo za rešitev konflikta predlaga ukrajinska stran. Podprli naj bi jo na vrhu, ki ga bo Kijev po napovedih predsednika Zelenskega organiziral v bližnji prihodnosti.

Ocenil je tudi, da je napočil čas za nov korak v približevanju Ukrajine Evropski uniji, oceno izvajanja priporočil Evropske komisije. Evropske voditelje je zato prosil, naj pospešijo proces približevanja, da bo lahko Ukrajina začela pogajanja o članstvu v uniji.

Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa je Zelenski pozval, naj zagotovi, da boj za mir v Ukrajini in celotni Evropi ne bo odvisen od nesoglasij in nesporazumov med državami članicami. "Paket makrofinančne pomoči Ukrajini in deveti sveženj sankcij EU proti Rusiji sta tudi orožji za obrambo svobode. To je naša zaščita. prosim razumite to," je pozval in namignil na poskuse blokade pomoči in sankcij s strani nekaterih članic.

Analitiki napovedujejo "zimski upad"

Čeprav se srditi spopadi nadaljujejo, zlasti v vzhodni ukrajinski regiji Doneck, kjer si ruske sile prizadevajo zavzeti mesto Bakhmut, vojaški analitiki napovedujejo, da bi zdaj lahko prišlo do zimskega "upada". Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da je obseg nenehnega nasilja zmanjšal upanje na skorajšnji konec sovražnosti.

"Glede na to, kar se dogaja v Ukrajini, je težko sklepati, da bo vojne konec do konca leta," je dejal Kirby v odgovoru na vprašanje o možnostih mirovnih pogajanj z ruskim predsednikom. "Trenutno torej potekajo aktivni boji. Pričakujemo, da bo tako še nekaj časa," je še dejal. 

Osvobojenih še 64 ukrajinskih ujetnikov in državljanov ZDA

Je pa Zelenski potrdil, da so iz ruskega ujetništva spustili še 64 ukrajinskih vojnih ujetnikov. "Iz ruskega ujetništva je bilo izpuščenih 64 Ukrajincev. Štirje častniki ter 60 vojakov in narednikov. Med njimi so tudi hudo ranjeni," je povedal. 

V okviru izmenjave zapornikov z Ukrajino je bil izpuščen tudi ameriški državljan, ki so ga poleti aretirali proruski separatisti v Ukrajini, je v sredo povedal vodja ukrajinske predsedniške administracije Andrij Jermak

Unicef: Zaradi izpadov elektrike v Ukrajini ogroženi milijoni otrok

Zaradi stalnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo v Ukrajini skoraj vsak otrok, približno sedem milijonov njih, nima stalnega dostopa do elektrike, ogrevanja in vode, je v sredo opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Otroci niso izpostavljeni samo hudemu mrazu, ampak se tudi ne morejo učiti prek spleta.

Spletni pouk namreč pomeni za mnoge otroke edini dostop do izobraževanja, saj je veliko šol poškodovanih ali uničenih. Zaradi pomanjkanja elektrike so omejeni tudi stiki otrok s prijatelji ali sorodniki, kar negativno vpliva na njihovo duševno stanje. Ocene so, da je 1,5 milijona otrok v Ukrajini izpostavljenih tveganju za razvoj depresije, tesnobe, posttravmatske stresne motnje in drugih težav z duševnim zdravjem.

Razmere v vojni Ukrajini
Razmere v vojni Ukrajini FOTO: AP

Poleg tega zdravstvene ustanove med zimo, ko se temperature spustijo tudi pod minus 20 stopinj Celzija, morda ne bodo mogle zagotavljati ključnih storitev, nedelujoči vodovodni sistemi pa povečujejo že tako izjemno visoko tveganje za pljučnico, sezonsko gripo, z vodo prenosljive bolezni in covid-19.

"Milijone otrok čaka težka zima v mrazu in temi, ne da bi vedeli, kako in kdaj se bodo razmere izboljšale," je opozorila izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell. Povedala je, da je Unicef začel razdeljevati pakete z zimskimi oblačili, opremo za ogrevanje vode in generatorje na fronto in na novo dostopna območja v regijah Harkov, Herson in Doneck.

Unicef je še opozoril, da so razmere še posebej kritične za 6,5 milijona razseljenih Ukrajincev, med katerimi je 1,2 milijona otrok. Rusija, ki je Ukrajino napadla februarja, v zadnjem času osredotoča napade na ukrajinske elektrarne, tako da te lahko zadostijo le 70 odstotkom potreb. Številna ukrajinska gospodinjstva so zaradi nizkih temperatur začasno ali celo povsem brez ogrevanja, elektrike in vode.