Ukrajina

Boleč ruski poraz v Kijevu: 'Mislim, da so se naučili lekcije'

Kijev, 06. 04. 2022 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ko je predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel vojno po mesecih kopičenja orožja na ukrajinskih mejah, je poslal vrhunsko izurjeno enoto, da zasede le malo varovano letališče na pragu Kijeva. Druge ruske sile so udarile drugod po Ukrajini, tudi proti vzhodnemu mestu Harkov, pa tudi v sporni regiji Donbas in ob obali Črnega morja. Toda glavna nagrada, na katero je računal Putin, je bil sedež nacionalne oblasti, Kijev.

Napad na okrožje Podil v Kijevu
Napad na okrožje Podil v Kijevu FOTO: AP

A Putin ni uspel doseči svojega cilja, da bi hitro zatrl številčno mnogo šibkejšo ukrajinsko vojsko. Izkazalo se je, da so bili Rusi slabo pripravljeni na ukrajinski odpor, niso se znali učinkovito prilagoditi začetnim neuspehom, niti učinkovito združiti zračnih in kopenskih operacij ... Prav tako so napačno ocenili sposobnost Ukrajine, da brani svoje nebo, pa tudi svoje zmožnosti, ko gre na primer za zagotavljanje zalog. 

"To je res slaba kombinacija, če želite osvojiti državo," je za AP dejal Peter Mansoor, upokojeni vojaški polkovnik in profesor vojaške zgodovine na državni univerzi Ohio.

Vsaj za zdaj so se Putinove sile premaknile iz Kijeva v vzhodno Ukrajino, kar bo Putinu na koncu omogočilo, da doseže nekatere svoje cilje. Toda njegov neuspeh pri zavzetju Kijeva bo ostal, v zgodovino se bo zapisal po tem, kako je Kijev kljuboval predvojnim pričakovanjem in razkril presenetljive slabosti v vojaški strategiji ene najmočnejših držav na svetu.

"To je osupljivo," je za AP dejal vojaški zgodovinar Frederick Kagan z Inštituta za preučevanje vojne, ki pravi, da ne pozna nobene vzporednice z veliko vojaško silo, kot je Rusija, ki bi napadla državo v času, ko si ga je sama izbrala, nato pa bi napad tako neslavno propadel.

Prvo jutro vojne so se ruski jurišni helikopterji Mi-8 dvignili proti Kijevu, da bi napadli letališče Hostomel na severozahodnem obrobju prestolnice. Z zavzetjem letališča, znanega tudi kot letališče Antonov, so Rusi načrtovali vzpostavitev baze, preko katere bi lahko pripeljali več vojakov in lahkih oklepnih vozil.

A načrt ni deloval. Več ruskih helikopterjev je bilo zadetih, še preden so prispeli v Hostomel, tudi ko so se Rusi nastanili na letališču pa so utrpeli velike izgube.

Prizadevanja za prevzem nadzora nad vojaško letalsko bazo v Vasilkivu južno od Kijeva so prav tako naletela na močan odpor in domnevno je ukrajinska obramba sestrelila več ruskih težkih transportnih letal Il-76 s padalci.

Čeprav je Rusom sčasoma uspelo nadzorovati letališče Hostomel, jih je oster odpor Ukrajincev v glavnem mestu prisilil k ponovnemu premisleku o načrtu invazije, ki je temeljil na pričakovanju, da bodo Ukrajinci hitro klonili, Zahod ne bo velika podpora, ruske sile pa bodo imele dokaj lahko pot do zmage. 

Misije zračnih napadov v ozadju sovražnikovih linij, kot je bila tista v Hostomelu, so sicer tvegane in težke. To je pokazal že tudi primer, ko je ameriška vojska 24. marca 2003 iz Kuvajta v Irak poslala več kot 30 helikopterjev Apache, da bi napadli divizijo iraške garde. A na svoji poti so naleteli na odpor protiletalskega orožja, in potem ko je bil eden od helikopterjev zadet, nekaj pa poškodovanih, je bila misija prekinjena. Ameriška vojska si je takrat sicer opomogla in kmalu zavzela Bagdad, drugače pa se je razpletlo v Kijevu. 

Dejstvo, da je napad na Hostomel propadel, morda ne bi izstopalo, če bi se širši ruski napori od te točke dalje končali bolje, a se večinoma niso. Rusi so izvedli majhne in neuspešne akcije v središču Kijeva, kasneje pa so za veliko ceno poskušali obkoliti prestolnico. A Ukrajinci, čeprav je pred vojno le malo govorilo v njihov prid, so zdržali in se borili, zavirali so Ruse in učinkovito uporabili široko paleto zahodnega orožja. Prejšnji teden so nato Rusi zapustili letališče Hostomel kot del umika v Belorusijo in Rusijo.

Pomembna točka bitke za Kijev je bila znana saga o ruskem konvoju za oskrbo, ki se je raztegnil na desetine kilometrov vzdolž glavne ceste proti prestolnici. Sprva se je zdelo, da bo to začetek konca ukrajinskega odpora, a Ukrajincem je uspelo napasti dele slabo opremljenega konvoja, ki se je nato počasi razpršil in izgubil ves svoj pomen. 

"Nikoli niso zares zagotovili nikakršne dodatne zaloge ruskim silam, ki so se zbirale okoli Kijeva, nikoli jim niso priskočile na pomoč. Ukrajinci so zelo hitro ustavili ta konvoj, bili so zelo okretni, podrli so mostove, udarili v vodilna vozila in ustavili njihovo gibanje," je o situaciji dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.  

Mansoor pravi, da so Rusi podcenili število vojakov, ki bi jih potrebovali, in pokazali osupljivo nezmožnost za opravljanje osnovnih vojaških funkcij. Zelo napačno so ocenili, kaj bi bilo potrebno za zmago v bitki za Kijev, pravi. "To bi bilo težko, četudi bi se ruska vojska izkazala za sposobno," je dejal. "Je pa na koncu dokazala, da je popolnoma nezmožna sodobnega vojaškega boja."

Putin ni edini, ki je bil presenečen nad začetnimi neuspehi svoje vojske. Ameriški in drugi zahodni analitiki so pred napadom menili, da bodo v primeru invazije ruske sile hitro opravile z ukrajinskimi. Po teh napovedih bi Kijev zavzeli v nekaj dneh in celotno državo v nekaj tednih. Manj analitikov se je spraševalo, ali Putin ve, koliko so ukrajinske sile pridobile z usposabljanjem s pomočjo Zahoda, ki se je okrepilo po Putinovem zasegu Krima leta 2014 in vdoru v Donbas.

25. marca, komaj mesec dni po začetku invazije, so Rusi izjavili, da so dosegli svoje cilje v regiji Kijev in se bodo preusmerili na separatistično območje Donbasa v vzhodni Ukrajini. Nekateri so sumili, da je to Putinova zvijača za kupovanje časa, a Rusi so se res umaknili.

To sicer ne pomeni konca vojne. Putinu bo morda še vedno uspelo preusmeriti svoja vojna prizadevanja na ožji cilj razširitve ruskega nadzora v Donbasu in morda zavarovanja kopenskega koridorja od Donbasa do polotoka Krim. Toda njegov neuspeh v Kijevu je razkril slabosti, ki kažejo, da Rusija verjetno ne bo kmalu znova poskusila uničiti prestolnice države. "Mislim, da so se naučili lekcije," je dejal Mansoor.