Tujina

'Ukrajina še naprej potrebuje vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard letno'

Praga, 31. 05. 2024 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Članice zveze Nato morajo še naprej Ukrajini zagotavljati vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard evrov na leto, je po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Pragi pozval generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna pa je Ukrajini dovolila uporabo ameriškega orožja za napade v Rusiji, vendar le v omejenem obsegu za obrambo mesta Harkov. Tiskovni predstavnik Kremlja je medtem povedal, da ukrajinske sile že uporabljajo ameriško orožje za napade na Rusijo.

"Odkar je Rusija leta 2022 sprožila invazijo, so zaveznice Ukrajini dobavile za približno 40 milijard evrov vojaške pomoči na leto. Pomoč moramo ohraniti vsaj na takšni ravni, dokler bo treba," je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Na dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov, ki je bilo namenjeno pripravam na julijski vrh voditeljev v Washingtonu, je predlagal, da bi si članice Nata to breme razdelile bolj enakovredno. Pojasnil je, da v zavezništvu pripravljajo tudi večletni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi ga julija potrjevali voditelji. "Potrebujemo dolgoročno trdno zavezanost, da bo Ukrajina lažje načrtovala vodenje te samoobrambne vojne," je povedal.

Finančna pomoč za Ukrajino
Finančna pomoč za Ukrajino FOTO: Shutterstock

Da se Kijev brani pred rusko agresijo, je Stoltenberg poudaril tudi spričo razprave o odpravi omejitev, ki so jih nekatere zaveznice Ukrajini postavile glede uporabe njihovega orožja za napade na rusko ozemlje.

Z vojno v Ukrajini sta povezani tudi drugi dve osrednji temi vrha Nata v ZDA, s katerim bodo med med 9. in 11. julijem obeležili 75. obletnico ustanovitve zavezništva. To sta krepitev obrambne in odvračalne drže Nata ter izboljšanje sodelovanja s partnerskimi državami v indijsko-pacifiški regiji.

Biden Ukrajini v omejenem obsegu dovolil uporabo ameriškega orožja v Rusiji

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je Ukrajini dovolila uporabo ameriškega orožja za napade v Rusiji, vendar le v omejenem obsegu za obrambo mesta Harkov, ob sklicevanju na vladne uradnike poročajo tuje tiskovne agencije in mediji.

"Predsednik je svoji ekipi pred kratkim naročil, naj zagotovi, da bo Ukrajina lahko uporabila ameriško orožje za obrambne namene ognja v Harkovu, tako da bi lahko Ukrajina vrnila obstreljevanje ruskim silam," je za Politico dejal ameriški uradnik in dodal, da se politika prepovedi napadov z orožjem dolgega dosega znotraj Rusije ni spremenila.

Ukrajina lahko sedaj uporabi ameriško orožje, kot so rakete, za napad na ruske vojake, ki se zbirajo tik za mejo v bližini drugega največjega ukrajinskega mesta. Ukrajina pa tega orožja še vedno ne sme uporabiti za napade na civilno infrastrukturo ali vojaške cilje globoko v Rusiji. Preobrat sledi poslabšanju razmer na bojišču za Ukrajince, ki je med drugim posledica zamude pri novih dobavah ameriške vojaške pomoči.

Državni sekretar Antony Blinken, ki podpira odpravo omejitev, je v sredo javno namignil, da bo Biden morda spremenil smer in dovolil takšne napade. Dodal je, da se bo politika ZDA do Ukrajine razvijala po potrebi.

ZDA so Kijevu odločno sporočile, da lahko ameriško orožje uporablja le za neposredne napade na ruske vojaške cilje, ki so bili uporabljeni za invazijo na Ukrajino, ne pa na civilno infrastrukturo.

O tem, da bi zaradi premika fronte v bližino ukrajinsko-ruske meje dovolile uporabo svojega orožja za napade na rusko ozemlje, razmišlja tudi več drugih ukrajinskih zaveznic. Nekatere države so namreč Ukrajini pri uporabi dobavljenega orožja postavile s tem povezane omejitve. K njihovi odpravi jih med drugim spodbuja Stotenberg.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil odločitev Washingtona in meni, da bo to pomagalo pri obrambi Ukrajincev, ki živijo ob meji z Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sicer pa je v zadnjih tednih zaveznice večkrat pozval, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo. 

Kremelj: Ukrajina že uporablja ameriško orožje za napade na Rusijo

"Vemo, da se ameriško orožje že uporablja za poskuse napadov na rusko ozemlje. In to je precej zgovoren dokaz o obsegu vpletenosti ZDA v ta konflikt," je na novinarski konferenci poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kremelj je sicer že v četrtek posvaril pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo in opozoril, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile.

Ukrajina sklenila varnostne sporazume s Švedsko, Islandijo in Norveško

Ukrajinski predsednik je sicer danes v Stockholmu, kjer se udeležuje vrha Ukrajina-Severna Evropa, s Švedsko, Islandijo in Norveško podpisal varnostne sporazume. Ob tem je zaveznice znova pozval k dobavi dodatnega orožja Ukrajini, zlasti sistemov zračne obrambe.

"Sporazum je močno sporočilo Rusiji, da je nadaljevanje vojne s predpostavko, da se bodo zahodne države umirile, nesmiselno," je še pred podpisom izjavil švedski premier Ulf Kristersson. Podporo Kijevu v boju proti ruski agresiji je označil kot ključno in eksistenčno nalogo za države severne Evrope, češ da Rusija z vojno ogroža tudi njihovo varnost.

Dvostranski varnostni sporazumi so del pobude članic skupine G7, ki so ob robu lanskega vrha Nata v Vilniusu zaveznice pozvale k sklepanju tovrstnih dogovorov z Ukrajino s ciljem zagotavljanja dolgoročne varnosti. Ukrajina je tovrstne sporazume v tem tednu že podpisala s Španijo, Portugalsko in Belgijo.

Zelenski je dvostranske varnostne sporazume označil za izjemno pomembne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še pojasnil v torek v Lizboni, gre za strateške sporazume, ki vključujejo tudi modernizacijo in obnovo Ukrajine ter humanitarno pomoč.

Ukrajinski predsednik, ki se danes udeležuje vrha v Stockholmu, je sicer zaveznice še pred zasedanjem znova pozval k dodatni dobavi orožja Ukrajini. "Naša glavna prednostna naloga je zagotoviti dodatne sisteme zračne obrambe za Ukrajino, skupne projekte obrambne industrije, orožje za naše vojake in okrepitev globalnih prizadevanj, da bi Rusijo prisilili k miru," je poudaril.

Od začetka vojne v Ukrajini je pet nordijskih držav Ukrajini skupaj namenilo več kot 17 milijard evrov pomoči, pa je danes povedala danska premierka Mette Frederiksen. "Pospešiti moramo proizvodnjo orožja in pomagati Ukrajini, da proizvede vse, kar potrebuje za svojo obrambo," je dodala.

Ukrajinski napadi naj bi v Donecku zahtevali štiri življenja

V ukrajinskih napadih na cilje v regiji Doneck, ki jo deloma nadzoruje ruska vojska, so bili danes ubiti štirje ljudje, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti. Ruski obrambni minister Andrej Belousov je medtem zatrdil, da so ruske sile ta mesec v Ukrajini zavzele 28 mest in vasi, skupno pa letos že 880 kvadratnih metrov ozemlja.

Po navedbah proruskih oblasti v regiji na vzhodu Ukrajine so bili v ukrajinskem napadu v kraju Staromihajlovka blizu mesta Doneck ubiti trije ljudje, dve ženski in moški. Še ena ženska naj bi bila ubita v kraju Luganske, ki leži približno 90 kilometrov severno od Donecka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je ruski obrambni minister Belousov na srečanju Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v kazahstanskem Almatyju izjavil, da so ruske sile maja v Ukrajini zasedle 28 mest in vasi, skupno pa letos že 880 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja.

"Napredovanje poteka v vseh taktičnih smereh," je dejal ruski minister, ki je položaj zasedel sredi meseca. Po njegovi oceni so se ukrajinske sile v delih regije Harkov umaknile za osem do devet kilometrov. Dodal je še, da je Ukrajina maja izgubile 35.000 vojakov in 2700 enot vojaške opreme, izgub na ruski strani pa ni podal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
07. 06. 2024 09.33
Ne, hvala. Ukrajina ne rabi vojaške pomoči, ampak premirje in pogajanje. Vojaška pomoč je koristna le za dobavitelje orožja in vse vpletene v vojaški industriji. Cilj je dobiček.
levnuh, ne svecko
05. 06. 2024 12.10
+0
Mora se samo umreti, g.Jens, nepridiprav in vojni huskač !
marre
01. 06. 2024 13.04
-3
Drobiž glede na to kakšno usluga nam s tem, ko zadržuje, uničuje in izrčrpuje Rusa, Ukrajina dela.. Niti ne bi bil pretirano velik strošek 100 milijard € letno. Pol EU, pol Amerika.. S tem, da bi večino tega denarja prišlo nazaj v ekonomije teh držav, preko nabav orožij, katere izdelujejo zahodna podjetja.. Resničen drobiž..
Jon Bacek
07. 06. 2024 09.33
primorec2
01. 06. 2024 12.25
+3
Zanetiti vojno bi.morali obravnavati kot vojni zločin storjen v vojnem času. Ko bi politiki morali šesti na zatožno klop in pojasniti zakaj so sprožili vojno, od takrat bi vojna bila redkost ali kot kakšen obmejni incident. Strah za lastno kožo je najboljša varovalka. Dokler politiki osebno ne bodo odgovarjali, do takrat bo raja umirala v jarkih ali zaplunjena v zakloniscih. Naj bo to levi ali desni. Ampak realnost je drugačna. Sedaj ICC zoper Netanjahua in ostale vojne zločince hoče pregon, pa največja " demokracija" ZDA to bremza. Ni potrebno biti podkovan v politiki da vidiš, kdo so dejansko zločinci. Tisto "pred zakonom vsi enaki" si lahko vsi skupaj nekam vtaknemo, velja kot 10 božjih zapovedi...ko koristi jih omeniš.
Justiceiscoming81
01. 06. 2024 11.01
+3
Država, ki ni v natu, dobiva denar od nata,... a se zajeb... namesto da bi vlagali v lastno posodobitev vojske in opreme... Ukraina ni v natu!!! Zahodnjaški vojaški stroj potrebuje proxy vojno, da preizkuša svoje orožje, ter da isprazne stare zaloge orožja, ter da se milijarde denarja spet vlaga v oboroževanje in privat žepe... drugega nič, življenja Ukraincev in evropejcev ne pomenijo nič
mario49
01. 06. 2024 10.24
+3
Popolnoma "raztrgana vreča brez dna"! Ali je res mogoče,da se Ukrajinci ne zavedajo,da bo nekoč potrebno ves ali pa večino tega denarja tudi VRNITI!?!?
primorec2
01. 06. 2024 08.19
+5
V Ukrajini se ne brani Evropa, ampak denar zahodnih kapitalistov. Ne zanima me Putin ne Zelenski, ampak zakaj moramo to plačevati?Ker nekdo hoče postaviti rakete Rusu na dvorišče? Točno to in nič drugega. Kuba 1962 je identičen primer, le na Kubi. Malo v razmislek, kdo navija za to vojno in kdo bo plačal največji Čeh. To bo ukrajinski narodi Evropejci. Ne Putin, Zelenski, Biden, Naklon. Scholz...ne bodo z nicemer prikrajšani.
primorec2
01. 06. 2024 08.12
+4
Od 61 milijard s strani ZDA je 21 prišlo v Ukrajino, ostalo je v ZDA. Od 21 milijard je 13 za oborožitev in 8 za državno administracijo. Do kdaj pa se mislijo vojskovati tam v Ukrajini? O tem nobeden. Lepo, vojni jastrebi si manejo roke, EU raja plačaj, ker je Rus agresor in bo napadel Evropo. Mislim, da te stvari ne stojijo kakor nam Stoltenberg in ostali jastrebi servirajo. Konec financiranja in konec bo vojne. Kar so zakuhali tam naj sami pojejo. No, narod zmerom nadrsa, politikanti in jastrebi se izvlecejo.
Fomin
31. 05. 2024 20.45
+3
Sami lažnivci in podporniki vojne
Samo navijač
31. 05. 2024 20.19
+0
Azov nazi, Aidar nazi. Ogromno materijala po spletu.
anatomija
31. 05. 2024 21.07
-1
Pa Wagner , teroristični Mudžahedini iz Čečenije , Redna ruska vojska je potetovirana z nacističnimi tatuji
kita 1111
31. 05. 2024 20.15
+5
Kredite je treba začeti vračat, nič ni zastojn
VWT6
31. 05. 2024 19.39
+6
Dat je treba samo mizo in 2 stola, da se ta dva zmenita in nesmeta it narazen dokler da se ne dogovorita. Najcenejše orožje. 😊
patogen
31. 05. 2024 20.21
-6
Putin je odklonil vsakršno srečanje z zelenskim. Samo z Janukoviće, katerega bi prej on postavil na oblast v Kijevu.
MucaNeGrize
31. 05. 2024 19.28
+4
krasno...in ljudje se sprašujejo in ugibajo zakaj se vse draži....Zato , ker je befel od zgoraj. ..da moramo vse to plačevati...Za demokracijo gre, krulijo razne zukrije rasistke in pridružena čreda zahodnega carstva laži
patogen
31. 05. 2024 20.22
-2
Potolaži se Muco, da se v Rusiji še bolj draži. Naj ti bo to v tolažbo.
2fast4
31. 05. 2024 19.27
+4
Lahko del transferjev zaide na moj trr, jih bom v miru porabil...
galop
31. 05. 2024 19.23
+9
Mi bomo pa plačevali da bo lahko nato napadal in ropal...izvesti bo potrebno referendum za izstop iz nata ,ne pa da bodo ljudje stradali in slabo živeli da bomo natu in ameriki plačevali orožje
anatomija
31. 05. 2024 19.38
+0
Zberi podpise pa boš imel referendum . Kdo ti brani ?
Gram
31. 05. 2024 19.22
+12
Tiste, ki želijo to vojno, v prvo bojno vrsto! Tiste iz zahoda najprej.
galop
31. 05. 2024 19.21
+13
Za referendum za izstop iz nata.
anatomija
01. 06. 2024 09.14
-4
Zberi podpise za referendum . Kaj še čakaš ? De bojiš , ker ne boš zbral niti 2.500 podpisov s katerimi lahko vložiš zahtevo in dobiš rok za zbiranje 40.000 podpisov
inside1
31. 05. 2024 19.17
+9
Morajo? Kdo kaj mora? Treba vojno ustavit ne pa netit dalje. Macron je tudi en tak ki zdraho dela in podpira to da se tolcejo dalje. Kot da zdaj hoce ze eu osvojiti rusijo.
srecnii
31. 05. 2024 19.12
-3
Evropska unija je suženj Rusiji in Ameriki.
Grunf1
31. 05. 2024 19.06
-10
Rusija,največja država po površini,z največjimi naravnimi bogastvi.Lahko bi živeli kot kralji. Ampak ne,oni se gredo zaradi ambicij nekega meter in pol velikega človeka boriti za ozemlje neke sosednje drzave in puščati svoja in Ukrajinska življenja na bojišču. Razumi,kdor more.
_endrug
31. 05. 2024 19.17
-3
Nesposobni so. S toliko bogastva, kot ga imajo Rusi, bi ljudje lahko bili bolj bogati. A vse konča v privatnih žepih. Prav, ker Rusi to podpirajo.