Tujina

'Ukrajina potrebuje vsaj še 25 sistemov zračne obrambe Patriot'

Kijev, 16. 07. 2024 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi Ukrajina učinkovito branila svoj zračni prostor in sploh celotno državo pred ruskimi raketnimi napadi, potrebuje vsaj še 25 sistemov zračne obrambe Patriot, pravi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Želi si tudi, da bi zahodni partnerji poslali več bojnih letal F-16, ki so jih sicer že obljubili.

Zahodna podpora je za Ukrajino ključnega pomena, medtem ko skuša odbiti večjo in boljše opremljeno rusko vojsko. In Zelenski se je izkazal za precej vztrajnega, ko gre za prepričevanje  zavezniških držav, naj zagotovijo še več podpore, piše AP. Čeprav se velikokrat zgodi, da ne dobi vedno vsega takoj, ko si zaželi. 

Največ težav je ukrajinskim silam povzročila šestmesečna zamuda vojaške pomoči iz ZDA, vojska je namreč "izgubila pobudo" na frontni črti, je dejal Zelenski. Od aprila sicer v Ukrajino ponovno prihaja ameriška pomoč, vojaške sile pa se trudijo preprečiti rusko ofenzivo na vzhodnih območjih. 

Volodimir Zelenski in Joe Biden
Volodimir Zelenski in Joe Biden FOTO: AP

Ključnega pomena so sistemi zračne obrambe, trenutno pa ni povsem jasno koliko sistemov Patriot Ukrajina že ima, a gre za precej manj kot 25. ZDA in druge zaveznice so nedavno obljubile, da bodo Ukrajini v prihodnjih mesecih zagotovile več deset sistemov, vključno z vsaj štirimi sistemi Patriot. 

Tudi bojna letala F-16 naj bi v Ukrajino prispela kmalu, sicer v dveh pošiljkah. Prva letos poleti, druga pa do konca leta, je pojasnil Zelenski. Ukrajinski voditelj je sicer priznal, da dobave same po sebi ne bodo drastično spremenile razmer v vojni, saj so ruske letalske sile veliko večje. 

Sicer pa ima Ukrajina veliko podporo s strani članic Nata. Po 40 mesecih brutalnih spopadov v Ukrajini, je Putin še vedno odločen, da si jo podredi s silo. Rusko gospodarstvo je praktično spremenil v stroj za vojskovanje in kakor kaže se ne misli ustaviti. 

Vsi voditelji Nata, razen morda madžarskega premierja Viktorja Orbana, so resno zaskrbljeni zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja Rusija in močno zavezani Ukrajini pomagati pri obrambi. Na nedavnem vrhu Nata so zato napovedali več stvari, od pošiljanja protiraketnih obramb za zaščito mest in vojakov na frontni črti, do okrepljene varnostne pomoči in usposabljanja ukrajinskih vojakov v novem poveljstvu v Nemčiji. Za vojaško pomoč naj bi v prihodnjem letu namenili vsaj 40 milijard dolarjev oziroma nekaj manj kot 37 milijard evrov.