Tujina

Ukrajina naj bi z zahodnim orožjem zadela ruski raketni sistem

Belgorod, 04. 06. 2024 14.09 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinske sile trdijo, da so z orožjem, ki ga je dobavil Zahod, uspešno zadele ruski raketni sistem S-300 na ruskem ozemlju. "Lepo gori ruski S-300 na ruskem ozemlju," je na družbenih omrežjih zapisala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, zraven pa dodala sliko, ki naj bi prikazovala napad.

Le nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden Ukrajini dovolil omejene napade z ameriškim orožjem na ruskem ozemlju v okolici Harkova, je očitno Ukrajincem napad tudi uspel. Pa ne samo Biden, omejitev uporabe orožja je odpravilo tudi več evropskih držav.

A vendar še ni jasno, ali je orožje, uporabljeno v tem napadu, prav tisto, ki so ga dobavili Američani. Lahko bi šlo tudi za orožje iz katere koli druge zavezniške države. Ukrajina je namreč več mesecev prosila Washington, naj dovoli uporabo ameriškega orožja za napade na ruskih tleh, saj je Moskva vmes začela brutalen kopenski napad na Harkov, piše CNN. 

Kot poroča Inštitut za preučevanje vojne (ISW) se je sistem zračne obrambne S-300 nahajal približno 60 kilometrov od trenutne frontne črte na severu harkovske oblasti in več kot 80 kilometrov od mesta Harkov, kar je v dosegu sistema HIMARS, vendar pa presega doseg drugih sistemov. Ruski uradniki sicer vse pogosteje trdijo, da ukrajinska vojska za napade uporablja sistem HIMARS, a to ni potrjeno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dovoljenje, ki so ga izdale ZDA, sicer predstavlja prelomno in drzno odločitev. Ukrajina denimo lahko strelja le na cilje v okolici Harkova, ZDA pa ji ne dovolijo, da bi uporabila najbolj močno strelivo: rakete dolgega dosega, znane kot ATACMS, ki lahko zadenejo cilje, oddaljene tudi 300 kilometrov. Tako lahko Ukrajinci uporabljajo le rakete krajšega dosega, znane kot GMLRS, ki imajo domet približno 70 kilometrov. Zato so zadnjo ameriško odločitev vojaški analitiki sicer pozdravili, vendar pa niso prepričani, da bo to ustavilo rusko vojsko.

"Čezmejni napadi z GMLRS bodo Ukrajini omogočili, da prizadene nekatera ruska območja, poveljniške in nadzorne centre ter skladišča oskrbe. A to ne bo zaustavilo, temveč otežilo rusko vojaško operacijo," je za CNN poudaril Franz-Stefan Gady, sodelavec Mednarodnega inštituta za strateške študije. 

In četudi se zdi odprava omejitev novo poglavje v vojni, temu ni tako. Rusija se je že soočila z ukrajinskimi napadi na svojem ozemlju. Z raketami Storm Shadow, ki jih je zagotovilo Združeno kraljestvo so pogosto napadali okupirani Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. 

Putinu seveda ta odprava omejitev ni najbolj všeč in tudi tokrat se je potrudil odvrniti podporo Zahoda Ukrajini. Še preden je Biden dal Kijevu zeleno luč in ko se je o domnevni odpravi omejitev le špekuliralo, je Putin dejal, da bi takšna odločitev lahko imela "resne posledice, zlasti za majhne in gosto poseljene države". A ZDA so se kljub tem "grožnjam" pridružile številnim evropskim državam, vključno z Združenim kraljestvom, Francijo in Nemčijo, in odpravile to omejitev. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je seveda navdušeno pozdravil odločitev in jo označil kot "korak naprej", ki bo njegovim silam pomagal pri obrambi regije Harkov.

Ukrajina naj bi sicer, po poročanju Guardiana, svoje zaveznice prosila, naj še naprej odpravljajo omejitve glede uporabe orožja. Novo orožje v Ukrajino bo pa kmalu prišlo tudi iz Italije, ki jim bo poslala sistem zračne obrambe Samp/T. Italijansko francoski sistem, znan tudi pod imenom Mamba, je edini sistem evropske proizvodnje, ki lahko prestreže balistične rakete.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.