Tujina

Ukrajina nad Moskvo poslala drone, na letališčih prekinjen promet

Moskva, 10. 09. 2024 07.55 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruska zračna obramba je ponoči sestrelila 144 ukrajinskih dronov, od tega najmanj 20 nad Moskvo. Iz ruske prestolnice poročajo o smrti 46-letne ženske, ki je umrla, potem ko so ostanki sestreljenega drona zadeli stanovanjski blok in zanetili požar. Ruski mediji poročajo o zamudah in začasnih prekinitvah prometa na moskovskih letališčih.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov je sporočil, da so ostanki sestreljenih dronov v zgodnjih jutranjih urah poškodovali najmanj dve visoki stolpnici v okrožju Ramenskoye. Več stanovanj naj bi nato zajel požar. Po navedbah lokalnih oblasti je pri tem umrla 46-letna ženska, še tri osebe pa so bile poškodovane. 

Ramenskoye se nahaja okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Kremlja in ima okoli 250.000 prebivalcev, poroča Reuters. 

Moskovski župan Sergej Sobjanin je sprva na Telegramu zapisal, da je ruska zračna obramba v okolici Moskve sestrelila najmanj 15 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. Kasneje so ruske oblasti sporočile, da so jih sestrelile najmanj 20. Ruska agencija RIA poroča, da so zaradi napadov začasno prekinili promet na letališčih Domodedovo in Žukovo. Več kot 30 letov je bilo odpovedanih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O napadih z droni poročajo tudi iz osmih drugih ruskih regij, kjer so prestregli skupno 124 dronov. Po poročanju Reutersa so nad regijo Brjansk, ki meji na Ukrajino, ponoči sestrelili več kot 60 dronov. O morebitnih žrtvah in škodi od tam za zdaj ne poročajo. Drone so prestregli tudi nad regijama Kursk in Tula. 

Ukrajina napadov z droni še ni komentirala. Ukrajinska domača industrija dronov sicer hitro raste, njihova tarča pa so ruska energetska, vojaška in prometna infrastruktura, še navaja Reuters.