Tujina

Ukrajina izgubila prvi F-16 in pilota med ruskim raketnim napadom

Kijev, 29. 08. 2024 18.01 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajina je to poletje končno prejela prva letala F-16, potem ko so piloti zaključili razmeroma kratkotrajno usposabljanje na večnamenskih lovcih četrte generacije. Mediji so razkrili, da gre za šest letal. V ponedeljek pa je Ukrajina izgubila prvega skupaj s pilotom. Po navedbah virov iz Pentagona letala sicer ni sestrelil sovražnik, čeprav se je incident pripetil med ponedeljkovim obsežnim ruskim raketnim obstreljevanjem države.

Ukrajina je v začetku meseca prejela bojna letala F-16 z nekaterimi najnovejšimi modifikacijami. Letala, gre za F-16, ki jih je pred tem uporabljalo dansko vojno letalstvo, so bila nastanjena na letališču Starokonstantinov v regiji Hmelnitski na zahodu Ukrajine, saj naj bi bila tam bolj varna pred ruskimi raketnimi napadi in lovci. Omenjeno letališče je bilo v preteklosti večkrat tarča ruskih napadov. 

Bojna letala F-16 v Ukrajini
Bojna letala F-16 v Ukrajini FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek po obsežnem ruskem raketnem napadu sporočil, da so za zaščito ukrajinskega neba prvič uporabili letala F-16. Vir ruskega obrambnega ministrstva je takrat za ruske medije povedal, da naj bi bilo uničeno eno letalo, a da informacije še vedno preverjajo, pred uradnimi izjavami pa da morajo preveriti še nekaj podrobnosti.

Le nekaj ur kasneje je župan Lutska Ihor Poliščuk na svojem profilu na Facebooku objavil izjavo, da naj bi bil med napadom ubit tudi ukrajinski pilot. "Podpolkovnik Aleksej Sergejevič Mes je bil ubit 26. avgusta 2024 med opravljanjem bojne naloge za zaščito ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Ukrajine," je zapisal. Podpolkovnik Mes je bil tudi med prvimi ukrajinskimi piloti, ki so opravili usposabljanje za letala F-16. A objava župana je nato izginila z njegovega profila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot danes poroča Wall Street Journal, je ameriški vladni uradnik potrdil uničenje bojnega letala F-16, do česar je prišlo le nekaj tednov po prihodu prvih letal ameriške izdelave v Ukrajino. In po prvih podatkih, ki jih navaja WSJ, naj bi bila nesreča posledica napake pilota. 

Vir iz ukrajinskega vojnega letalstva je za CNN potrdil smrt pilota.

Omenjeni vir iz ruskega obrambnega ministrstva je za medije dejal, da naj bi Ukrajinci letala F-16 dvignili v zrak. Ta naj bi dve do tri ure krožila nad območjem, takoj ko so se spustila nazaj na letališče, pa naj bi ruska vojska izvedla še en napad, v katerem naj bi bilo uničeno letalo F-16.

Novica o uničenju enega od redkih letal F-16 trenutno v Ukrajini je velik udarec za Kijev, ki je več mesecev prosil za ta letala, preden je ameriški predsednik Joe Biden končno prižgal zeleno luč za dobavo letal, piše WSJ. Kijev namreč upa, da bodo napredna zahodna letala za ukrajinske sile bistveno izboljšala možnosti na bojišču, zlasti pri sestreljevanju ruskih raket in za kritje pehote na fronti. Vendar so letala ranljiva tudi za rakete ruske zračne obrambe in predstavljajo pomembno tarčo za moskovske sile, še navaja časnik.

Zelenski je 4. avgusta sporočil, da je v Ukrajino prispelo prvo od 80 obljubljenih letal F-16. Drugi ameriški uradnik je v tem času dejal, da je prispelo skupaj šest letal in da ima Ukrajina na razpolago šest pilotov, ki so usposobljeni za njihovo upravljanje.

Kdo je bil pilot letala F-16?

Aleksej Sergejevič Mes, znan tudi pod nadimkom 'Moonfish', in drugi pilot Andrij Pilščikov, znan pod imenom 'Juice', sta postala obraza ukrajinske kampanje za pridobitev letal F-16, piše CNN. Bitka za letala je bila sicer težka, a oba vojaka sta se trudila, da bi pomagala pri dobavi ameriških letal na ukrajinska tla. 

Juice je umrl v letalski nesreči med bojno nalogo lanskega leta, zato je sicer redkobesedni Moonfish prevzel njegove naloge in začel dajati intervjuje. V pogovoru za CNN je med drugim potrdil, da je skupaj z drugimi ukrajinskimi piloti opravljal skrajšano različico usposabljanja. "V mirnejših časih bi imeli veliko časa, da bi v celoti preučili letalo, vendar tega časa nimamo," je dejal.