Tujina

Učitelji protestirali v več srbskih mestih: 'Dovolj nam je'

Beograd, 16. 09. 2024 16.36 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
3

V več srbskih mestih so potekali protesti zaposlenih v šolstvu, zaradi katerih na večini šol ni bilo pouka. Učitelji zahtevajo zvišanje plač, ki so zdaj nižje od državnega povprečja, in večjo varnost v šolah. Vlada jim je ponudila 12-odstotno zvišanje plač, kar pa so zavrnili. "To je naš krik, dovolj nam je," so poudarili učitelji.

V Beogradu so zaposleni v šolstvu protestirali pred sedežem ministrstva za izobraževanje, kjer so nekaj časa tudi blokirali promet. Sporočili so, da ne bodo odstopili od svojih zahtev za izboljšanje materialnega položaja in zagotovitev varnosti v šolah, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Učitelji od vlade med drugim zahtevajo, da spremeni kazenski zakonik, ki bi določal višje kazni za napade na učitelje. Druga ključna zahteva je, da vlada izhodiščno plačo učitelja izenači s povprečno plačo v Srbiji in da plače v enakem odstotku zviša tudi za vse druge zaposlene v šolstvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izhodiščna plača učitelja trenutno znaša okoli 730 evrov, državno povprečje pa je okoli 850 evrov, kar bi pomenilo približno 20-odstotno zvišanje plač.

Vlada je zaposlenim v šolstvu ponudila 12-odstotno zvišanje plač za učitelje in osemodstotno zvišanje za druge zaposlene v šolstvu. Predstavniki sindikatov so ponudbo vlade, ki je 12-odstotno zvišanje plač ponudila samo učiteljem, ne pa tudi drugim zaposlenim v šolstvu, označili kot ponižujočo in nedopustno. Geslo protestnega shoda je bilo "Stop lažnim obljubam", sindikati pa močno nasprotujejo ponudbi vladi, ki ločuje učitelje od drugih zaposlenih. 

Predsednica srbskega sindikata za izobraževanje Valentina Ilić je po poročanju Bete danes napovedala, da se bodo zaposleni v šolstvu čez dva tedna znova zbrali v Beogradu, če vlada ne bo odgovorila na njihove zahteve.

V Srbiji je po podatkih ministrstva za izobraževanje 1274 osnovnih in 581 srednjih šol. V njih je skupno zaposlenih 116.215 ljudi. Srbija izobraževanju namenja 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko evropsko povprečje znaša 4,7 odstotka BDP.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
16. 09. 2024 18.35
+2
Tle bi blo 12% uh, zmaga..
Zdenko Krajnc
16. 09. 2024 17.52
+1
Očitno je to od zunaj voden protest z nerealnimi zahtevami. Izhodiščna plača ne more biti na ravni povprečne plače v državi, saj bi potem plače bile občutno nad vsemi razumnimi mejami. Že sedaj imajo ob izhodiščni plači 730€, dejanske plače 1.730€ ob izhodiščni plači 850€ pa bi tam učitelji dobili kar 2.014€ saj je potrebno upoštevati, da imajo v večini visoke koeficiente na račun izobrazbe. 2.014€ za učitelje v Srbiji pa bi bilo občutno več kot država sploh zmore, ko upoštevamo, da je tam minimalna plača le 543€. Očitno gre za načrtno razbijanje države, ki tega pač ne more zdržati.
ivan z Doba
16. 09. 2024 17.13
-1
Fučičev načrt razvoja Srbije že dolho žanje sadove. Tale protest je zadnji od njih.