Tujina

26-letna aktivistka na Zahodnem bregu umrla zaradi strela v glavo

Nablus, 07. 09. 2024 09.30 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združeni narodi pozivajo k temeljiti preiskavi uboja 26-letne Američanke turškega rodu med petkovimi protesti na Zahodnem bregu. Očividci poročajo, da so na strehi videli vojake, ki naj bi vsaj dvakrat streljali. Izraelska vojska medtem odgovarja, da navedbe preverjajo, vojaki pa da so streljali, ker je nasilna oseba vanje metala kamenje.

26-letna  Aysenur Ezgi Eygi, ki so jo ubili na Zahodnem bregu
26-letna Aysenur Ezgi Eygi, ki so jo ubili na Zahodnem bregu FOTO: AP

V mestu Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu se je 26-letna Aysenur Ezgi Eygi udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Ustrelile naj bi jo izraelske sile, ki navajajo, da so streljale na nasilno osebo, ki je vanje metala kamenje in jih ogrožala. Izraelska vojska je sporočila še, da preverjajo poročila, da je bila ubita tuja državljanka. 

Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN, je pozval, da se preiščejo vse okoliščine in da krivec prevzame odgovornost. K preiskavi so pozvale tudi ZDA, njihov predstavnik Sveta za nacionalno varnost Sean Savett je ob tem dodal, da so globoko vznemirjeni zaradi tragične smrti ameriške državljanke, poroča BBC. 

Pogledal sem navzgor in v direktni liniji videl vojake

Po dogodku so se pojavili tudi posnetki, na katerih zdravniki 26-letnico odnesejo v reševalno vozilo. Aktivist Jonathan Pollak, ki se je prav tako udeležil protesta, je povedal, da je na bližnji strehi videl vojake, ki v razmiku nekaj sekund dvakrat streljali. 

Aktivistka je umrla v bolnišnici v mestu Nablus.
Aktivistka je umrla v bolnišnici v mestu Nablus. FOTO: AP

"Nato me je nekdo poklical po imenu in mi v angleščini rekel, da jim pomagam, ker potrebujejo pomoč," stekel je proti njim in na tleh zagledal okrvavljeno žensko. "Da bi ji ustavil krvavitev, sem ji na hrbet položil roko. Pogledal sem navzgor in v direktni liniji videl vojake. Izmeril sem ji pulz, ki pa je bil že zelo šibek," je usodne trenutke opisal Savett in povedal še, da se je 26-letnica protesta prvič udeležila v sklopu ene od propalestinskih gibanj in da na mestu, kjer se je nahajala Aysenur Ezgi Eygi, nihče ni metal kamenja.

Aysenur Ezgi Eygi je kasneje umrla v bolnišnici, od koder so sporočili, je umrla zaradi strela v glavo. 

Odzvala se je tudi Turčija. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izraelsko dejanje označil za "barbarsko", njihovo zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so Eygijevo "ubili izraelski okupacijski vojaki v mestu Nablus". 

Turški mediji so sicer poročali, da je bila Ezgi Eygi rojena v Antaliji, pred kratkim pa je diplomirala na eni od univerz v ameriškem Seattlu.