Tujina

Twitterjev konkurent Mastodon beleži rast novih uporabnikov

Washington, 02. 11. 2022 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je Elon Musk prevzel družbeno omrežje Twitter, njegov manj znani tekmec Mastodon beleži porast števila novih uporabnikov. Kot poudarja njegov ustanovitelj, uporabnikom ponujajo družbeno omrežje, "ki ga ne more kupiti noben milijarder".

Po navedbah Mastodona je v petek, dan po tem, ko je Elon Musk dokončal svoj 44 milijard dolarjev (evrov) vreden prevzem Twitterja, pridobil več kot 70.000 novih uporabnikov.  

Odkar je postal lastnik, je Musk že uvedel nekatere bistvene spremembe na družbenem omrežju. Med drugim je odpustil glavne direktorje in naznanil ustanovitev novega sveta za moderiranje vsebin. Zdaj pa je tudi napovedal, da bo po novem za modro kljukico ob imenu uporabnikov družbenega omrežja, s katero se izkazuje pristnost računa, treba plačati osem dolarjev (evrov) mesečno. 

Mastodon je informacijo o porastu novih uporabnikov objavil ravno na Twitterju. Za razliko od Twitterja Mastodon ni v nikogaršnji lasti, saj ga je nemški programer Eugen Rochko razvil kot odprtokodni sistem. Gre za decentralizirano omrežje, zato ga uporabniki vidijo kot bolj "demokratično" alternativo.  

Pri Mastodonu trdijo, da ponujajo "vizijo družbenih omrežij, ki jih ne more kupiti in imeti v lasti noben milijarder". "Vaša sposobnost spletnega komuniciranja ne bi smela biti odvisna od enega samega komercialnega podjetja," še dodajajo. 

Mastodon
Mastodon FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dilajla
09. 11. 2022 11.21
Vsa ta omrežja ukinit, pa bodo ljudje postali počasi normalni. Se ne čudim, da ima vedno več ljudi psihične težave ob vsem tem nasilju, fejk novicah in sfiltriranih fotografij. Narod je izgubil stik z realnostjo.
User1538643
02. 11. 2022 15.25
+1
Oba, FB in TW imata vgrajen poseben port, preko katerega FBI, NSI, Policija lahko vstopajo in brišejo objave, ki jimnniso všeč, in tudi drugače lahko vplivajo na vsebinebin širijo svojo vsebino.
wsharky
02. 11. 2022 14.55
+0
med prvimi 10 ki so si ustvarili provil je tudi marshal twitko, med 1000 novimi pa je 990 trolov sds