Tujina

Turneja madžarskega 'mirovnika'

Budimpešta, 13. 07. 2024 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turneja madžarskega "mirovnika" Viktorja Orbana se je zaključila, po obiskih Kijeva, Moskve, Azerbajdžana, Pekinga, Washingtona in celo Mar-a-Laga pa evropski in ameriški voditelji niso preveč zadovoljni. A Orban je prepričan, da mir v "rusko-ukrajinski vojni ne bo prišel sam sebe, ampak ga mora nekdo vzpostaviti". In je ta nekdo prav on?

Nedavna turneja madžarskega premierja, takoj po madžarskem prevzemu predsedovanja EU, je v Evropi, pa tudi v ZDA, vzbudila precejšnje zanimanje in ne v pozitivnem smislu. V Bruslju in Washingtonu so ga ostro napadli, ker naj bi s tem kršil enotnost EU in zveze Nato, ter se praktično spogledoval z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom in kitajskim voditeljem Ši Džinpingom. A on je svoje obiske zagovarjal z dejstvom, da "brez mirovnika ne bo miru". "Ne pogajam se v imenu nikogar," je dejal za madžarski radio.

Najprej se je Orban odpravil v Kijev, po Kijevu pa je sledila Moskva in prav ta obisk ni bil dobro sprejet. Charles Michel, vodja Evropskega sveta, je kritiziral obisk in dejal, da Orbanu predsedstvo še ne daje pravice za sodelovanje z Rusijo v imenu EU. 

Srečanje Viktorja Orbana in Volodomirja Zelenskega v Kijevu
Srečanje Viktorja Orbana in Volodomirja Zelenskega v Kijevu FOTO: AP

Američani sicer niso bili tako proti obisku, vendar so poudarili, da bi pozdravili dejansko diplomacijo z Rusijo, če bi Orban jasno povedal Putinu, da mora spoštovati suverenost Ukrajine in njeno ozemeljsko celovitost. Ob tem so sicer pozdravili Orbanov obisk v Ukrajini, ki je prvi po začetku ruske invazije.

Prav nasproten odziv je doživel v Rusiji, kjer so bili nad njegovim obiskom navdušeni. "Sprejemajo ga zelo, zelo pozitivno, menimo, da je lahko zelo koristen," je dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. 

In Orban je vztrajal, da preprosto "pojasnjuje dejstva voditeljem in postavlja vprašanja". Ukrajinskemu voditelju Volodimirju Zelenskemu naj bi postavil "tri ali štiri vprašanja", da bi razumel njegove namere. Precej navdušen je bil tudi nad Džinpingom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Slednjega sicer ni obiskal v njegovi domovini, ampak ga je srečal ob prihodu na vrh Nata v Washingtonu. "Erdogan je edini človek, ki je doslej nadzoroval sporazum med Rusijo in Ukrajino," je dejal Orban in se skliceval na zdaj že razveljavljeni sporazum o črnomorskem žitu. 

Viktor Orban in Vladimir Putin
Viktor Orban in Vladimir Putin FOTO: AP

O dejanski vsebini pogovorov v Kijevu, Moskvi in Pekingu je sicer Orban ostal precej skrivnosten, nekaj podrobnosti je razkril le v pismu, ki ga je poslal Michelu iz Azerbajdžana. V pismu navaja, da je Putin pripravljen na prekinitev ognja, če ta Ukrajini ne bo omogočila reorganizacije vojske na frontni črti. Podoben argument ima tudi Zelenski, ki pravi, da bodo Rusi vsako prekinitev ognja zlorabili za prerazporeditev svojih vojaških sil. V pismu naj bi Orban izrazil tudi presenečenje, da Zelenski še vedno verjame, da lahko Ukrajina ponovno osvoji izgubljena ozemlja.

Orban namreč, za razliko od svojih zaveznikov v Natu, rusko invazijo v Ukrajini vidi zgolj kot državljansko vojno med dvema slovanskima narodoma, ki jo podaljšuje podpora ZDA enemu od njiju. 

Turnejo je zaključil pri predsedniškem kandidatu Donaldu Trumpu, še enem svojem tesnem zavezniku, ki ga močno podpira, da bi zmagal na prihajajočih volitvah. Trumpa namreč označuje za človeka mira, kar pojasnjuje z dejstvom, da v času svojega mandata "ni sprožil niti ene vojne". Prepričan je tudi, da bo njegova morebitna zmaga prisilila Ukrajince in Ruse k pogajanju.

Skrita agenda za njegovo turnejo?

Turneja je bila kar precejšen podvig za voditelja te majhne vzhodnoevropske države z 9,7 milijona prebivalcev. Toda ali je dejansko pomembno prispeval k miru? Kot piše BBC, je ena od njegovih namer bila približati se domači javnosti. Imel je namreč razmeroma slabo leto, februarja je zaradi škandala izgubil dve svoji najvidnejši političarki. Poleg tega pa je njegova stranka Fidesz na evropskih volitvah osvojila 45 odstotkov, vendar je v primerjavi z zadnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2022 izgubil več kot 700.000 glasov, piše BBC.

In kako bi lahko Madžarom bolje pokazal, da je zaupanja vreden voditelj, kot s parado po svetovnem prizorišču, ki zadnje čase kar drhti od napetosti? 

Njegova misija je poleg domače javnosti ciljala tudi na mednarodno javnost, še posebej zdaj, ko je njegova nova stranka Patrioti za Evropo v Evropskem parlamentu pridobila 84 poslancev iz večinoma skrajno desnih strank iz 11 držav.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
14. 07. 2024 08.53
-2
Ni ga bolj pokvarjenega bitja kot je to ex komunjist
Ki zombi
13. 07. 2024 21.35
-1
Mirovnik my ass 😔
Exbivši
13. 07. 2024 20.28
+0
Očitno se želi pozabiti,da je Hruščov (Ukrajinec)dal Krim Ukrajini,češ,saj smo ena država,
anatomija
13. 07. 2024 18.46
-2
Ko gre Putin srat najprej Orban ven pride , potem pa na njega pade dr...k
nestabilen
13. 07. 2024 15.04
+5
A EU poslanci ne zelijo mir ?? Ocitno ne.
marre
13. 07. 2024 15.53
-1
alicante1234
14. 07. 2024 11.14
+0
Eni gledajo ognjemet, ko jim drugi medtem praznijo žepe
nelika123
13. 07. 2024 14.46
+7
Vseeno kdo.Nekdo se mora pogovarjat.Predvsem Rusija in Ukrajina
igy02
13. 07. 2024 14.34
-7
Edino pravičen razplet je ta, da Rusija izgubi tudi Krim. To se bo zgodilo, ko bo Rusija razpadla na nekaj držav. Ni ji rešitve. Če mislijo, da jim bodo pomagali Kitajci, se motijo. Kitajska je polna lastnih problemov in tržno odvisna od zahoda. Z Rusi so kao prijatelji z enim namenom: vse kar je mogoče, jim bodo pobrali. Bil na Kitajskem prvič leta 1990 in potem se 32 krat. Malo sem jih spoznal. Če Kitajcu zaupaš, si gotov. Ni večjih prevarantov. So pa bolj pridni od nas. Neskončno bolj pridni. To jih zaenkrat rešuje.
Z O V
13. 07. 2024 14.42
+5
Rusija ne bo razpadla, je pa na dobri poti USA da razpade (texas, californija)...
portorico 1
13. 07. 2024 14.32
+7
Brez vojne ni naklade medijev, tv v današnjem formatu nima šans, nemška avtoindustrija je pod kitajskimi kolesi, ostane jim še samo Rheinmettal z Leopardi, poslanci v EU parlamentu lahko razpravljajo le o krivini kumar i.t.d. Kdo torej potrtebuje vojno in zakaj je Orban izdajalec sveta EU in tipov alla Mitchel, van der Layen . Vsak pametedn evropejec si lahko odgovori sam, bedak pa posluša Goloba ali Bidena!
Z O V
13. 07. 2024 14.22
+5
Natofili boste še prosili Rusijo, počasi bodo Amerji pakiral iz EU. Ranjena zver bo poskušala še kakšno vojno povzročiti, Afrika, Bliznji Vzhod, Balkan, tipično za Američane ko jim ne gre kakor so si zapisali. Ameriko čaka državljanska vojna, kmalu...
igy02
13. 07. 2024 14.35
-5
Z O V
13. 07. 2024 14.41
+6
Tvoji komentarji so blefiranje, če potrebuješ zdravilo se oglasi v prvi lekarni, ni ti žal pomoči, saj ne dojemaš, da je USA 37 trilijonov v dolgovih...če bo kje nova vojna bo to v sanjski deželi USA, vsi oboroženi čakajo na volitve...
Z O V
13. 07. 2024 14.44
+3
Prej bo razpad USA kot Rusije, žal z tvojimi komentarji zagovarjaš zadolžitve, vojno, itd... Klasično zahodno pranje možganov...prišparaj me neumnih komentarjev...
igy02
13. 07. 2024 14.21
-9
Orban je avtokrat in ne spada v EU. Prav ima edino z migracij ami. Druži se z avtokrati. Na zasedanju NATO je med pavzo ostal osamljen. Nihče ni debatiral z njim. Sicer bo kmalu konec z njim, saj si se ga tudi Madžari naveličali.
Jak Tobim
13. 07. 2024 14.19
-7
veliko je leoprečja, a malo poznavanja človeške nravi. sploh sedaj, ko brezglavo kar drvimo proti 10 milijardam - in bi že enkrat res morali razumeti - bi morali zdaj in v hipu zaustaviti nataliteto in s počasnim upadom populacije na naravni način zagotoviti, da se nadaljuje tisto, kar ljudje v svoji družbi počnemo v vmesnem času; to pa je, da se pogajamo. In kaj počnemo, ko se ne pogajamo? Tepemo se med sabo oz., ko to počno organizirano, vojskujemo. Zmeraj je člveok počel eno ta isto - pobijal je eden drugega (tisoče in en razlog, en slabši do drugega). Ukrajina se je pogajala, dokler ni Moskva z več desetletji odprodaje naravnih surovin neznosno bogate narave (golosek od Urala do svojih zahodnih mej, nafta, kovine, .. ni kar ni) in vlaganji v modernizacijo orožja dosegla točko, ko je rekla, lepo je bilo z vami sedeti za mizo, sedaj pa imamo dovolj, da lahko pobijemo vse ukrajince, če pakomu to ni prav pa še tiste, ki se ne strinjajo. pogajanja bi res lahko bila, če bi moskovski dvor ostal brez naravno norega dotoka novega in novega bogastva, ki jo njemu in njegovemu ljudstvo nosi pobijanja ukrajincev. moskva v tej vojni bogati in podkopuje vse, ki imajo surovine. tako zelo preprsoto, p atako težko masi razumljivo. kdo že bogati z vojno? moskovski orožarji in ne, zahodni. zahod za tekmo v orožju z moskvo nima surovin. imamo pa nekaj lepo zloščenih visoko tehnoloških rastavnih primerkov sodobnega orožja, ki je nekoristno. pogajanja? zakaj že bi se moskva pogajala, ko pa je postala tako bogata, da lahko orbana in njemu podobne kupi z urnim izkopičkom tihega dneva na ukrajinski fronti.
Z O V
13. 07. 2024 14.09
+10
Če bi podpiral EU poslance za vojno in ubijanje Slovanov, bi dobil od EU parlamenta nobelovo nagrado, tako pa zdaj kot mirovnik vsi ga sovražijo...
PujsTekaTeka
13. 07. 2024 14.06
+7
Vsaj en ki si prizadeva za mir, za razliko od ostalih copat.
Ramzes gobje zadnji
13. 07. 2024 14.07
-6
Težko bi bolj primitiven komentar napisal.
Balerion
13. 07. 2024 16.52
+4
To si ze meni napisal včeraj. Joe Biden si to ti?
Projekt 2026
13. 07. 2024 13.56
+0
Tip je pokvarjen koruptivnež janšističnega tipa,toda tokrat zna imeti prav.
razumi če lahko
13. 07. 2024 13.52
+14
Mediji in EU so krivični do Orbana saj očitno ne želijo konca vojne ! Brez pogajanj prav gotovo ne bo konca še lep čas in tukaj bodo najkrajše potegnili Ukrajinci , ki bodo nekega lepega dne drago plačali to EU podporo na takšen ali drugačen način ! Vsaka medalja ima dve plati tako Ruska kot Ukrajinska in EU , če želite tudi Orbanova ampak dejstvo je samo eno mir bo treba izpogajat drugače bodo posledice prehude za vse !
Petur
13. 07. 2024 13.50
+13
dve leti ,po eusistemu niso napredovali razen v pogubljanju ukraincev..orban poskuša nekaj,ki bi morda obrnilo v boljšo smer..vendar??fonderci in bidenu to gre v nos...
arctic
13. 07. 2024 13.49
-3
hehe to je tocno to kar govorimi ze skos. prazne floskule k miru pac ne bodo ustavile rusov. nic ni dosegel
Z O V
13. 07. 2024 14.26
+3
Vidimo kako so Američani dosegli vojno, ubijanje manjšin, nespoštovanje sporazumov, tipično za zahodno demokracijo. Brez Rusije ni pogajanj, brez Rusije ni miru. Eveopa brez Rusije ni Evropa, je samo kolonija USA...
traktor_95
13. 07. 2024 13.48
+2
Ovaj Orban je simpleton....rad v gumenjaku čofota po Senju kot kak Senjski hajduk, potem ima rad stare matore tipa Putin in samo, da niso se:ksualno odprti. Drugače vsak opičn.jak vidi, da se je začela nova hladna vojna. Kitajska na čelu s hlapčevskimi državami tipa Krasna koreja in pa krasna Rusija. Nič ne bo šlo na boljše. Sigurno dokler bo Vladko šefe. In pa tudi Kitajci niso zadovoljni, ker se manj bogatijo zadnje čase.
AlexReal
13. 07. 2024 13.42
-1
V Severno Korejo pa ni šel ?
Davao
13. 07. 2024 13.31
-4
Torej po Orban-ovo,si lahko Madžarska nazaj priključi Prekmurje,kot on pričakuje od Ukrajine,da položi z vojno okupirane dele v roke Rusiji.Oportunist brez primere je Orban.Prekmurja ne bodo dobili nikoli.
boslo
13. 07. 2024 13.34
+3
Ni razlik med njimi in vami, madžari pač...