Tujina

Turčija se je pridružila tožbi proti Izraelu o genocidu

Haag, 07. 08. 2024 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
4

Tožbi proti Izraelu, ki jo je zaradi obtožb o genocidu v Gazi na Meddržavnem sodišču (ICJ) vložila Južna Afrika, se je pridružila tudi Turčija. Predsednik turškega parlamenta je to označil za zgodovinski korak. Dejal je, da si bo Turčija prizadevala, da bo Izrael za zločine odgovarjal.

Vlogo z "izjavo o intervenciji" je pri ICJ v Haagu danes vložila turška parlamentarna delegacija, je na družbenem omrežju X sporočil predsednik turškega parlamenta Numan Kurtulmus. Turčija je ta korak sicer napovedala že maja.

Kurtulmus je pridružitev Ankare označil za "zgodovinski korak za palestinsko stvar". Turčija si bo še naprej prizadevala zagotoviti, da bo Izrael preganjan za zločin genocida na mednarodnih sodiščih in najstrožje kaznovan za zločine, ki so jih zagrešili izraelski premier Benjamin Netanjahu in "njegova tolpa".

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Öncü Keceli pa je v objavi na omrežju X zapisal, da je "primer, ki je bil predložen ICJ, izjemno pomemben za zagotovitev, da zločini, ki jih je zagrešil Izrael, ne bodo ostali nekaznovani".

Meddržavno sodišče ICJ
Meddržavno sodišče ICJ FOTO: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki ima dobre odnose s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, je že večkrat kritiziral izraelsko vojaško operacijo na območju Gaze, ki jo je Izrael sprožil po napadih Hamasa oktobra lani. Erdogan obtožuje Izrael genocida nad Palestinci.

Hamas je v izjavi na svojem kanalu Telegram pozdravil odločitev Turčije. "Pozivamo vse države na svetu, zlasti arabske in islamske države, naj nemudoma ukrepajo in se pridružijo tožbi," so zapisali po poročanju dpa.

Tožbo na ICJ je Južna Afrika vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu odredil sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Prav tako je odredil spoštovanje 2. člena konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine in ustvarjanje razmer, katerih namen je povzročiti popolno ali delno uničenje skupine.

Čeprav so sodbe ICJ pravno zavezujoče, sodišče nima konkretnih sredstev za njihovo izvršitev. 

Po poročanju turške TRT lahko traja 4-5 let, preden ICJ izda pravnomočno sodbo, vendar lahko argumenti, ki jih predložijo različne stranke v postopku, postanejo temelj za preprečevanje kaznivih dejanj v prihodnosti. 

Države, ki so se doslej pridružile južnoafriški tožbi proti Izraelu na ICJ, ali so to napovedale, so poleg Južne Afrike in Turčije še Nikaragva, Belgija, Kolumbija, Libija, Egipt, Maldivi, Mehika, Irska, Čile, Palestina in Španija.  

Nikaragva, Kolumbija, Libija, Mehika, Palestina in Španija so sodišče zaprosile za posredovanje v primeru, piše TRT, sodišče o teh vlogah še ni odločilo. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
08. 08. 2024 11.38
+3
Turčija se je pridružila tožbi proti Izraelu o genocidu???? A ja? Kaj pa Kurdi?
Bagzii
08. 08. 2024 10.55
-3
JAR in Turčija edini državi, ki jasno obsojata g******, 9500 palestinskih talcev! V 10 letih 15 000 umo***** Palestincev. Očitno gre za g****** na podlagi rase/vere-cel svet obsoja 7. Oktober (kar je prav, za vsakega nedolžnega, AMPAK v mednarodnem pravu napadi na vojaško osebje itd napadeno s strani OKUPIRANE države ni teroristični napad-tudi sanes vemo, da glavni cilj so bile ugrabitve, velika večina smrti v navzkrižnem ognju, zgodbe o dojenčkih v pečicah itd,..do danes Izrael ni predstavil enega dokaza kakor tudi ne, da so pod katerokoli bolnišnico obstajali prostori Hamasa in zaloge orožja, vsekakor verjamem da so določeni Hamasovci pos****vali, morili, mučili. No question. Ampak Izraelci od leta '67 pa še prej od al Nakbe(katastrofe) ko so izgnali VSE Arabce - ostali sta 2 begunski taborišči-Gaza in Zahodni breg-torej Izraelci letno pospravijo toliko Palestnincev brez vprašanj, 9500 žensk, otrok, moških je v Izraelskih zaporih obtoženih NIČESAR. Nočem zagovarjat Hamasa ampak ko v taborišču nad teboj vladajo ljudje, ki se imajo za nadraso, z buldožerji podirajo infrastrukturo, morjio, ugrabljajo to traja desetletja, 80 let. V Parizu med ww2 nastane junaško uporniško gibanje, pa je v Parizu življenje takrat bilo težko ampak po navodilih so vojaki morali shajati s Parižani in so, ravno za to da se ohranja mir in da uporniška gubanja ne pridobivajo na moči..4,5 let! Narod zaprt v taborišču 80let, živijo v bedi, verjetno ima vsak mrtvega sorodnika in potem je 7.oktober presenečenje-ne vem nekomu katerih družinski člani so pomirali desetletja, ima uničeno življenje kaj mu ostane kot upor? Ne vem. Noben upor ni brez vzroka in NIHČE, EU, ZDA cel zahod ne upa nasloviti vzroka-to je okupacija, država zaprta, brez uvoza, izvoza. Res je, arabski svet zaostaja desetletja vseeno pa ni tako kot pravijo Izraelci, da so vsem na tistem območji prinesli znanje, orodje ampak po njihovo so Arabci manjvredna rasa(tudi politiki o tem zelo odkrito govorijo). In gledat posnetke na tg, posnetke 30,40 okrvavljenih otročkov, brez rok, nog ki jih nosijo tja kar je od bolnišnic ostalo, 50-500 smrti na dan, Izael pa je najprej z zemljo ravnal bolnišnice, šole, begunske centre, ja vsi posnetki, tudi strelskih napadov na ljudi ki v vrsti čakajo na vodo, vse je.
Bagzii
08. 08. 2024 10.59
-4
Missad ubije vodjo Hamasa takoj, ko so pogajanja začela rojevati sadove. Torej jih je zavestno, namenoma zaustavil-ker je bilo blizu da Hamas doseže popolno prekinitev ognja, vojna pa je edina stvar, ki Netenjahuja drži nad vodo, ker za ogromno Izraelcev -ne vsi, so arabci podrasa. Mossad, vojaška obveščevalna, notranja obveščevalna-CIA in Egipt sta opozarjala da se nekaj dogaja dvene prej, večer prej je Netenjahuja klical sam egiptovski predsednik. Mislite si kar si želite iz tega, tudi jaz si.
borjac
07. 08. 2024 21.03
+1
Evropa in Zahodni svet stalno poudarjata da slonita na Demokraciji in Pravni državi , jaz mislim da to velja po dnevni potrebi in po državah ki jim solijo pamet ti Zahodnni demokrati in sodišča.