Tujina

Turbulenca na letu iz Krfa do Londona: poškodovana dva člana posadke

London, 22. 08. 2024 08.36 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za dopustnike, ki so 19. avgusta leteli s Krfa do Londona, se je dopust končal bolj stresno, kot bi si želeli. Let je bil namreč preusmerjen v Rim, potem ko sta bila zaradi turbulence poškodovana dva člana posadke.

Oranžni EasyJet 8210, ki je letel s Krfa na London Gatwick, je bil 19. avgusta prisiljen pristati v Rimu, saj sta bila zaradi turbulence nad italijanskim zračnim prostorom poškodovana dva člana posadke. Potniki so sicer domov odšli še isti dan, po njih je prišlo drugo letalo in jih varno pripeljalo na Otok, poroča CNN. 

V času turbulence je bil prižgan znak za varnostne pasove, nihče od potnikov ni bil poškodovan. Predstavnik EasyJeta je v izjavi pojasnil: "Na letu EZY8120 s Krfa v London Gatwick 19. avgusta se je zgodila turbulenca, zaradi katere sta bila na žalost dva člana kabinskega osebja poškodovana. Zato se je pilot odločil letalo preusmeriti v Rim, kjer so člane posadke pričakale zdravstvene službe. "

Easy Jet
Easy Jet FOTO: Shutterstock

Italijanska nacionalna agencija za varnost v letalstvu je v izjavi zapisala, da je letalo naletelo na turbulenco, ko je vstopilo v italijanski zračni prostor. "Glede na vrsto in resnost poškodb so oblasti odredile začetek varnostne preiskave, ki dogodek opredeljuje kot nesrečo," so zapisali.

Kaj je turbulenca? 

Po podatkih Zvezne uprave za letalstvo je v nesrečah brez smrtnega izida turbulenca glavni vzrok za poškodbe stevardes in potnikov, po podatkih ameriškega nacionalnega odbora za varnost v prometu pa je ena najpogostejših vrst današnjih letalskih nesreč.  Kot smo poročali, je turbulenca vsakdanji pojav, ki ga potniki, ki veliko letijo, že dobro poznajo. Med letom je med prečkanjem turbulentnega območja moč čutiti nenadne sunke in občutek padca. Turbulenca res lahko povzroči spremembo višine, a le za nekaj metrov. 

Po besedah BBC-jevega vremenoslovca Simona Kinga večina turbulenc nastane v oblakih, kjer se pojavljajo vzgonski in spustni vetrovi.  Večina turbulenc je zelo blaga, vendar lahko v večjih oblakih, kot so kumulonimbusni nevihtni oblaki, gibanje zraka povzroči močnejšo turbulenco.

Nekatere vrste turbulence pa se lahko pojavijo tudi brez oblakov in jih ni mogoče predvideti. Tovrstne turbulence naj bi veljale za bolj problematične, ker se jim ne moremo povsem izogniti in se nanje piloti ne morejo pripraviti.  Obstajajo štiri glavne stopnje turbulence – lahka, zmerna, huda in ekstremna. Povzročajo pa jih lahko nevihte, gore ali močni zračni tokovi.

Letalski strokovnjak in profesor za letalstvo ter okolje na Univerzi Cranfield Guy Gratton pa je pojasnil, da se vrsta turbulence, ki ne nastane v oblaku, pojavi okoli "jet streama"hitro tekočega zraka, ki se običajno nahaja na 12.000 in 18.000 metrih višine. Hitrost zraka v omenjenem toku vetra in zraka okoli njega se lahko razlikuje tudi za 160 km/h. In prav trenje med počasnejšim in hitrejšim zrakom povzroča turbulenco. "Predvsem pri letih iz Evrope v Severno Ameriko se turbulenci skoraj ne moremo izogniti," je dodal Gratton. 

Kako nevarna je turbulenca?

Letala so v osnovi zasnovana na način, da lahko prenesejo vse, kar bi jim turbulenca lahko povzročila. Gratton je povedal, da je možnosti, da bi turbulenca letalo uničila, zelo malo. Jim pa turbulenca zagotovo ne koristi, zato se piloti trudijo, da bi se ji izognili, v teh območjih hitrost letenja upočasnijo, vklopijo pa tudi opozorilni znak za uporabo varnostnega pasu potnikov. 

Strokovnjaka opozarjata, da lahko v skrajnih primerih turbulenca povzroči agresivno gibanje, ki lahko potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, vrže iz sedeža. Hujše poškodbe zaradi turbulence ali celo smrti potnikov pa so zelo redke.

Ameriški nacionalni odbor za varnost v prometu je med letoma 2009 in 2022 zabeležil 163 hudih poškodb zaradi turbulenc na letalih, kar znese približno 12 poškodb na leto. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stajerc22
22. 08. 2024 10.42
+5
se vidi da nimate kaj pametnega za porocat
Ici
22. 08. 2024 10.00
+6
Easyjet leti samo z letali tipa Airbus in vse od ustanovitve leta 1995 niso zabeležili niti ene same nesreče.
XYZWX
22. 08. 2024 13.00
Easyet je imel nekaj casa tudi boeinge ..., flota easyjet steje 330 letal Ryanair ima floto 600 letal, od tega je 99 % Boeingov, pa tudi kakšne hujše nesrece niso imeli ... Si hotel povedati kako zanič je boeing ?
Artechh
22. 08. 2024 09.06
+11
19 avgust? Spet skor en teden za časom 😂
ptuj.si
22. 08. 2024 09.04
-2
Ti vsi članki, ki se pojavljajo nazdnje čase o letalih, gredo v smer, da bi ljudje čimmanj potovali... Agenda.
enapi
22. 08. 2024 08.53
+5
Airbus A320-214
Janez Novak 13
22. 08. 2024 09.27
+1
Smartička
22. 08. 2024 08.52
+1
Pilota sta stevardese zabavala 😂