Tujina

Trump udaril po predsednikih, za vojno v Ukrajini krivi Bidna in Zelenskega

Washington, 19. 10. 2024 10.43 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik Donald Trump, ki je sicer že dolgo bolj naklonjen ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je ukrajinskega voditelja obtožil za invazijo na Ukrajino, ki jo je sicer začel Putin. Kritiziral je prošnje za ameriško pomoč in dejal, da Zelenski nikoli ne bi smel dovoliti, da se ta vojna začne. Poleg tega je eden največjih krivcev za vojno po njegovem mnenju tudi predsednik Joe Biden.

Ni prvič, da je Trump kritiziral Zelenskega. Kot to pogosto počne, je za vojno v Ukrajini v podkastu PBD sprva obtožil ameriškega predsednika Joeja Bidna, češ da je ameriški predsednik spodbudil vojno.

"Bilo bi enostavno, če bi imeli predsednika z vsaj polovico možganov," je bil kritičen. "V veliki meri krivim Bidna. Če gledate njegove besede, so bile ravno nasprotne tistim, ki bi jih moral govoriti. On je sprožil to vojno." 

Nato pa je še ukrajinskega voditelja kritiziral, češ da je cela vojna poraženka. "Zelo mi je žal za te ljudi, vendar ne bi smel nikoli dovoliti, da se ta vojna začne ... Ta vojna je poraženka," je poudaril. "To bi se moralo urediti, še preden se je začelo."

Donald Trump na zborovanju v Pensilvaniji
Donald Trump na zborovanju v Pensilvaniji FOTO: AP

Znova je poudaril tudi, da se bo zavzel za razrešitev skoraj tri leta trajajočega spora, in potrdil, da ima dobre odnose tako z Zelenskim kot z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Mislim, da je v najboljšem interesu ZDA, da se ta vojna konča," je dejal. "Pogajati se je treba o dogovoru, ker moramo ustaviti uničevanje vseh teh človeških življenj."

Kot poroča USA Today, podporniki Ukrajine že dolgo opozarjajo, da se bo podpora Ukrajini hitro končala, če bo Trump zmagal na prihajajočih volitvah, kljub temu, da je napovedal, da namerava skleniti dogovor med Rusijo in Ukrajino.

Trump je Zelenskega že prej obtožil za rusko invazijo, ki se je začela februarja 2022, v začetku tega meseca pa je podpornikom v Severni Karolini dejal, da še naprej dajemo milijarde dolarjev človeku, ki noče skleniti dogovora. In v četrtkovem podkastu se je ukrajinskemu voditelju ponovno posmehoval in ga označil za enega največjih prodajalcev, kar jih je kdaj videl. "A to ne pomeni, da mu ne želim pomagati, saj mi je zelo hudo," je še dodal.

Trump in Zelenski sta se sicer srečala prejšnji mesec. V pogovoru z novinarji je Zelenski, ki je podvomil, da Trump sploh razume, s čim se Ukrajina trenutno spopada, republikanskemu kandidatu dejal, da upa na še več dobrih odnosov v prihodnosti. A Trump mu je odgovoril, da sta za tango potrebna dva.